Powered by

Γιατί τα ρωσικά ομόλογα έλκουν τους traders

 Η πολιτική αναταραχή στην Ευρώπη κάνει τη Ρωσία να φαίνεται ασφαλές καταφύγιο για τους κατόχους ομολόγων.

Παράλληλα, για τους διαχειριστές κεφαλαίων, οι ψυχροπολεμικές σχέσεις της Ρωσίας με τη Δύση και οι κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στις μεγαλύτερες ρωσικές εταιρείες δεν είναι πιο αποτρεπτικός παράγοντας για επενδύσεις, απ΄ όσο οι εκλογικές αναμετρήσεις που επίκεινται στην ΕΕ.

To κόστος εξασφάλισης έναντι του ρωσικού χρέους είναι χαμηλότερο από μια ενδεχόμενη χρεοκοπία της Ιταλίας, ενώ, την ίδια ώρα, μια επικράτηση των αντιευρωπαϊστών στις 15 Μαρτίου στην Ολλανδία, θα μπορούσε να δώσει σοβαρή ώθηση στους αντιευρωπαϊστές υποψηφίους της Γαλλίας και της Γερμανίας – πιθανόν και της Ιταλίας.

Τα ρωσικά ομόλογα δίνουν την αίσθηση του «ασφαλούς καταφυγίου» μετά την ανάκαμψη των τιμών του πετρελαίου, γεγονός που βοήθησε να βγει η οικονομία της από τη βαθύτερη ύφεση των τελευταίων είκοσι ετών, αλλά και να ανακάμψει το ρούβλι από το ναδίρ.

Με αποδόσεις εννέα φορές υψηλότερες από τον μέσο όρο των τίτλων της ευρωζώνης, οι επενδυτές λαμβάνουν μεγαλύτερες αποζημιώσεις έναντι των ρίσκων στη Ρωσία σε σχέση με τη Γαλλία, όπου οι περισσότερες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η υποψήφια του Εθνικού Μετώπου, Μαρίν Λε Πεν περνά στον α' γύρο τον ερχόμενο μήνα.

«Αποτελεί πάγιο παράδοξο το πώς μια ψώρα που είναι αντιμέτωπη με κυρώσεις, θεωρείται λιγότερο ευμετάβλητη και πιο ελκυστικότης στους επενδυτές», αναφέρει ο επικεφαλής του τομέα επενδύσεων σε ομόλογα αναδυόμενων αγορών της Allianz, Greg Saichin, που διαχειρίζεται 480 δισ. ευρώ. «Πρέπει κανείς να βγάλει το καπέλο στους Ρώσους για τον τρόπο που διαχειρίστηκαν την ύφεση», προσθέτει ο ίδιος.

Σύμφωνα δε με τη Moody's, αφού πρώτα υποχώρησαν πάνω από 100 μ.β. το 2016, τα swaps των ρωσικών 5ετών τίτλων διαπραγματεύονται σε επίπεδα που υποδεικνύουν ότι η χώρα θα πρέπει να βγει από την κατηγορία junk. Από κοινού με την S&P, ο οίκος Moody's τοποθετεί την πιστοληπτική αξιολόγηση της Ρωσίας μια βαθμίδα κάτω από την κατηγορία της επένδυσης, ενώ στα μέσα Φεβρουαρίου αναβάθμισε και τις προοπτικές της σε σταθερές από αρνητικές.
Τέλος, η Ρωσία φαίνεται να επωφελείται και από μια τάση ευρύτερης μετακίνησης των επενδυτών από τα ευρωπαϊκά ομόλογα σε αυτά των αναδυόμενων αγορών. ΟΙ επενδύσεις αυτές έφτασαν στο 1,3 δισ. δολ. μόνο τον Φεβρουάριο, καθώς, όπως σημειώνουν οι αναλυτές, «σε περιόδους ανησυχίας για την Ευρώπη, οι αναδυόμενες αγορές φαίνονται ως η πιο λογική λύση».

ΠΗΓΗ: newmoney.gr

Δειτε Επισης

Τουρκία: Αύξηση φόρων σε καταθέσεις και κεφάλαια για την ενίσχυση του προϋπολογισμού
Σημαντική πτώση 3,6% στις τιμές παραγωγού της Κίνας τον Ιούνιο
KPMG: Επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2009
Και επίσημα στο ευρώ από 1/1/26 η Βουλγαρία-Πού «κλείδωσε» η ισοτιμία
Τραμπ: Τέλος στις παρατάσεις-Απειλές για δασμούς 200% σε φαρμακευτικές και 50% στον χαλκό
Κρούει τον κώδωνα στην Ε.Ε. για τους εμπορικούς της εταίρους μελέτη της ΕΚΤ...Πάρε-δώσε με αυταρχικές κυβερνήσεις
Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Ζητούμενο η καλύτερη ισορροπία και η περισσότερη σταθερότητα στις σχέσεις της Ε.Ε. με την Κίνα
ΟΗΕ: Εντείνει την αβεβαιότητα η απόφαση της κυβέρνησης Τραμπ να παρατείνει την προθεσμία για τους δασμούς
Οι ανακοινώσεις Ντόναλντ Τραμπ για τους δασμούς...Το ύψος, σε ποιες χώρες επέβαλε και πότε θα τεθούν σε ισχύ
Ανάβουν το πράσινο φως στην Βουλγαρία...Γίνεται το 21ο μέλος της ζώνης του ευρώ από την 1η Ιανουαρίου 2026