Powered by

Έρευνα και ανάπτυξη με το σταγονόμετρο

Τη χαμηλότερη επίδοση στην ΕΕ καταγράφει η απασχόληση στην έρευνα και την ανάπτυξη στην Κύπρο, με το ποσοστό που καταλαμβάνουν οι ερευνητές επί του συνολικού δυναμικού να είναι σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα.

Σύμφωνα με την Eurostat, την ώρα που ο μέσος όρος που καταλαμβάνει στο εργατικό δυναμικό η έρευνα και η ανάπτυξη μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ ανέρχεται στο 1,2%, στην Κύπρο το αντίστοιχο ποσοστό φτάνει μόλις στο 0,3%. 

Οι χώρες με τα υψηλότερα επίπεδα απασχόλησης στους συγκεκριμένους τομείς, που υπερβαίνει το 2% είναι η Δανία και το Λουξεμβούργο, ενώ ουραγός μαζί με την Κύπρο είναι η Ρουμανία με 0,4%.

Στον τομέα της τριτοβάθμιας απασχολούνται η πλειοψηφία των ερευνητών στην Κύπρο, με το ποσοστό να φτάνει το 61%. Το συγκεκριμένο ποσοστό αποτελεί την τέταρτη μεγαλύτερη επίδοση σε επίπεδο ΕΕ, καθώς οι ερευνητές που απασχολούνται στην ανώτερη εκπαίδευση ανέρχονται για την Πορτογαλία στο 66%, την Ελλάδα στο 65%, τη Λετονία στο 64%, τη Λιθουανία στο 59%, τη Σλοβακία στο 59% και το Ηνωμένο Βασίλειο στο 58%.

Από την άλλη, 2 στους 10 ερευνητές στην Κύπρο, η ποσοστό 21%, απασχολούνται στον τομέα των επιχειρήσεων, την ώρα που τα υψηλότερα ποσοστά, που υπερβαίνουν το 60% παρατηρούνται στη Σουηδία, την Αυστρία και τη Γαλλία.  

Εντούτοις, στην Κύπρο καταγράφεται το υψηλότερο ποσοστό απασχόλησης στην έρευνα και στην ανάπτυξη στον ιδιωτικό μη κερδοσκοπικό τομέα, που ανέρχεται στο 8%, την ώρα που στην υπόλοιπη Ευρώπη η απασχόληση σε αυτό τον τομέα είναι ισχνή. Μετά την Κύπρο, το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό, δηλαδή το 4%, καταγράφεται στην Ιταλία.

Η απασχόληση στην έρευνα και η ανάπτυξη στον δημόσιο τομέα καταλαμβάνει το 10%, ενώ τα υψηλότερα ποσοστά σημειώνονται σε χώρες, όπως η Ρουμανία και η Βουλγαρία.

Εξάλλου, με βάση τα στοιχεία της Eurostat, σχεδόν 1 στους 10, δηλαδή ποσοστό 9,2% των αποφοίτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης ηλικίας 20-29 ετών προέρχονται από τους τομείς της επιστήμης και της τεχνολογίας, την ώρα που το αντίστοιχο ποσοστό φτάνει το 18,7%.

Δειτε Επισης

Χάσμα και ολοταχώς προς αδιέξοδο για την ΑΤΑ-Κρατά ζωντάνη στον... αναπνευστήρα την προοπτική ο Παναγιώτου
Χωρίς σημαντική μεταβολή έκλεισε την Τρίτη το ΧΑΚ
Αύξηση εσόδων και συγκράτηση δαπανών στον κρατικό προϋπολογισμό μέχρι τον Μάιο-Τα στοχεία του Γενικού Λογιστηρίου
Tιμολόγηση με βάση χρήση στις βιομηχανικές και βιοτεχνικές περιοχές ζητά από την Κυβέρνηση η Επιτροπή Εμπορίου
Ευρεία σύσκεψη στο ΕΒΕ Λεμεσού-Τα επόμενα βήματα για τις εξαγγελίες Νίκου Χριστοδουλίδη
Τμήμα Φορολογίας: Αναθεωρημένη έκδοση εργαλείου υπολογισμού τέλους χαρτοσήμου
Με οριακά κέρδη έκλεισε το Χρηματιστήριο τη Δευτέρα
Στον δρόμο για την εκταμίευση άλλων 75,9 εκατ. από το ΣΑΑ η Κύπρος-Εκπλήρωσε ικανοποιητικά 23 ορόσημα
Επιφυλάξεις και ενστάσεις για ενιαίο συνταξιοδοτικό πρόγραμμα για κρατικούς αξιωματούχους-Τι προνοεί πρόταση του ΑΚΕΛ
Στα €551,2 εκατ. το πλεόνασμα της γενικής κυβέρνησης το πρώτο πεντάμηνο-Τα έσοδα και οι δαπάνες