Powered by

Έρευνα και ανάπτυξη με το σταγονόμετρο

Τη χαμηλότερη επίδοση στην ΕΕ καταγράφει η απασχόληση στην έρευνα και την ανάπτυξη στην Κύπρο, με το ποσοστό που καταλαμβάνουν οι ερευνητές επί του συνολικού δυναμικού να είναι σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα.

Σύμφωνα με την Eurostat, την ώρα που ο μέσος όρος που καταλαμβάνει στο εργατικό δυναμικό η έρευνα και η ανάπτυξη μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ ανέρχεται στο 1,2%, στην Κύπρο το αντίστοιχο ποσοστό φτάνει μόλις στο 0,3%. 

Οι χώρες με τα υψηλότερα επίπεδα απασχόλησης στους συγκεκριμένους τομείς, που υπερβαίνει το 2% είναι η Δανία και το Λουξεμβούργο, ενώ ουραγός μαζί με την Κύπρο είναι η Ρουμανία με 0,4%.

Στον τομέα της τριτοβάθμιας απασχολούνται η πλειοψηφία των ερευνητών στην Κύπρο, με το ποσοστό να φτάνει το 61%. Το συγκεκριμένο ποσοστό αποτελεί την τέταρτη μεγαλύτερη επίδοση σε επίπεδο ΕΕ, καθώς οι ερευνητές που απασχολούνται στην ανώτερη εκπαίδευση ανέρχονται για την Πορτογαλία στο 66%, την Ελλάδα στο 65%, τη Λετονία στο 64%, τη Λιθουανία στο 59%, τη Σλοβακία στο 59% και το Ηνωμένο Βασίλειο στο 58%.

Από την άλλη, 2 στους 10 ερευνητές στην Κύπρο, η ποσοστό 21%, απασχολούνται στον τομέα των επιχειρήσεων, την ώρα που τα υψηλότερα ποσοστά, που υπερβαίνουν το 60% παρατηρούνται στη Σουηδία, την Αυστρία και τη Γαλλία.  

Εντούτοις, στην Κύπρο καταγράφεται το υψηλότερο ποσοστό απασχόλησης στην έρευνα και στην ανάπτυξη στον ιδιωτικό μη κερδοσκοπικό τομέα, που ανέρχεται στο 8%, την ώρα που στην υπόλοιπη Ευρώπη η απασχόληση σε αυτό τον τομέα είναι ισχνή. Μετά την Κύπρο, το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό, δηλαδή το 4%, καταγράφεται στην Ιταλία.

Η απασχόληση στην έρευνα και η ανάπτυξη στον δημόσιο τομέα καταλαμβάνει το 10%, ενώ τα υψηλότερα ποσοστά σημειώνονται σε χώρες, όπως η Ρουμανία και η Βουλγαρία.

Εξάλλου, με βάση τα στοιχεία της Eurostat, σχεδόν 1 στους 10, δηλαδή ποσοστό 9,2% των αποφοίτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης ηλικίας 20-29 ετών προέρχονται από τους τομείς της επιστήμης και της τεχνολογίας, την ώρα που το αντίστοιχο ποσοστό φτάνει το 18,7%.

Δειτε Επισης

Μνημόνιο συνεργασίας με Ελλάδα και Ιορδανία στον τομέα των επενδύσεων-Ενισχύονται οι εμπορικοί δεσμοί
Οριακές απώλειες στο ΧΑΚ
Ακόμη ένα κρίσιμο βήμα για την κατάργηση της βίζας για ΗΠΑ-Το βασικό προαπαιτούμενο που έχει ολοκληρωθεί
Επιδείνωση οικονομικού κλίματος, όμως συνεχίζουν οι ευνοϊκές συνθήκες για την κυπριακή οικονομία
Ανακοινώσεις Χριστοδουλίδη: Παίρνει σάρκα και οστά ο ψηφιακός πολίτης-Οι δυνατότητες που θα παρέχει από 5 Δεκεμβρίου
Επιβεβαίωση οικονομικής και χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, αλλά ανάγκη για επαγρύπνηση
Ευρωβουλή: Ικανοποίηση αλλά και ενστάσεις για το προσχέδιο του προϋπολογισμού της Ε.Ε. για 2025
Η ακτινογραφία της ανεργίας στην Κύπρο-Οι τομείς, η μόρφωση και οι ηλικίες των ανέργων
Στις Βρυξέλλες για το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων επί θεμάτων Πολιτικής Συνοχής ο Κεραυνός
Κέρδη κατέγραψε την Τρίτη το ΧΑΚ