Powered by

Έρευνα και ανάπτυξη με το σταγονόμετρο

Τη χαμηλότερη επίδοση στην ΕΕ καταγράφει η απασχόληση στην έρευνα και την ανάπτυξη στην Κύπρο, με το ποσοστό που καταλαμβάνουν οι ερευνητές επί του συνολικού δυναμικού να είναι σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα.

Σύμφωνα με την Eurostat, την ώρα που ο μέσος όρος που καταλαμβάνει στο εργατικό δυναμικό η έρευνα και η ανάπτυξη μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ ανέρχεται στο 1,2%, στην Κύπρο το αντίστοιχο ποσοστό φτάνει μόλις στο 0,3%. 

Οι χώρες με τα υψηλότερα επίπεδα απασχόλησης στους συγκεκριμένους τομείς, που υπερβαίνει το 2% είναι η Δανία και το Λουξεμβούργο, ενώ ουραγός μαζί με την Κύπρο είναι η Ρουμανία με 0,4%.

Στον τομέα της τριτοβάθμιας απασχολούνται η πλειοψηφία των ερευνητών στην Κύπρο, με το ποσοστό να φτάνει το 61%. Το συγκεκριμένο ποσοστό αποτελεί την τέταρτη μεγαλύτερη επίδοση σε επίπεδο ΕΕ, καθώς οι ερευνητές που απασχολούνται στην ανώτερη εκπαίδευση ανέρχονται για την Πορτογαλία στο 66%, την Ελλάδα στο 65%, τη Λετονία στο 64%, τη Λιθουανία στο 59%, τη Σλοβακία στο 59% και το Ηνωμένο Βασίλειο στο 58%.

Από την άλλη, 2 στους 10 ερευνητές στην Κύπρο, η ποσοστό 21%, απασχολούνται στον τομέα των επιχειρήσεων, την ώρα που τα υψηλότερα ποσοστά, που υπερβαίνουν το 60% παρατηρούνται στη Σουηδία, την Αυστρία και τη Γαλλία.  

Εντούτοις, στην Κύπρο καταγράφεται το υψηλότερο ποσοστό απασχόλησης στην έρευνα και στην ανάπτυξη στον ιδιωτικό μη κερδοσκοπικό τομέα, που ανέρχεται στο 8%, την ώρα που στην υπόλοιπη Ευρώπη η απασχόληση σε αυτό τον τομέα είναι ισχνή. Μετά την Κύπρο, το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό, δηλαδή το 4%, καταγράφεται στην Ιταλία.

Η απασχόληση στην έρευνα και η ανάπτυξη στον δημόσιο τομέα καταλαμβάνει το 10%, ενώ τα υψηλότερα ποσοστά σημειώνονται σε χώρες, όπως η Ρουμανία και η Βουλγαρία.

Εξάλλου, με βάση τα στοιχεία της Eurostat, σχεδόν 1 στους 10, δηλαδή ποσοστό 9,2% των αποφοίτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης ηλικίας 20-29 ετών προέρχονται από τους τομείς της επιστήμης και της τεχνολογίας, την ώρα που το αντίστοιχο ποσοστό φτάνει το 18,7%.

Δειτε Επισης

Απώλειες κατέγραψε την Τρίτη το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου
Σε επαγρύπνηση για τον σφετερισμό ε/κ περιουσιών στα κατεχόμενα ο ΠΔΣ-Παρακολουθεί στενά τις δικαστικές διαδικασίες
Μ. Παναγιώτου: Λύση υδατικού εντός τριετίας-Δρομολογείται η κατασκευή δύο μονάδων αφαλάτωσης
Μ. Παναγιώτου: Ενίσχυση λαϊκών αγορών με δίκαιες τιμές και μεγαλύτερη διαφάνεια-Προτεραιότητα για την αγροτική μας πολιτική
Οι πρωτοβουλίες και στόχοι του Επιχειρηματικού Συμβουλίου Η.Β.-Παρουσιάστηκαν στον Ύπατο Αρμοστή της Κύπρου
Άνοδο κατέγραψε το ΧΑΚ τη Δευτέρα
Στηρίζουν όλοι, αλλά στήνουν πόδι για την Εθνική Μονάδα Εφαρμογής Κυρώσεων οι δικηγόροι-Το πακέτο νομοσχεδίων
Στα 55.490 άτομα η απασχόληση στην Κυβέρνηση τον Απρίλιο
Αναβαθμισμένες αγρομετεωρολογικές υπηρεσίες στη διάθεση των παραγωγών
Στη Βουλή το νομοσχέδιο για το brain gain-Τα κίνητρα, οι διευκολύνσεις και το κέρδος για την Κυπριακή Δημοκρατία