Πράσινο για e-petitions από Υπουργικό
13:27 - 01 Μαρτίου 2017
Στην Βουλή αναμένεται να κατατεθεί άμεσα το νομοσχέδιο για το e-petitions που ενέκρινε την Τετάρτη (1 Μαρτίου) το Υπουργικό Συμβούλιο, σε μια προσπάθεια θεσμοθέτησης του δικαιώματος των πολιτών να διεκδικούν μέσα από την συλλογή υπογραφών.
Ο Υφυπουργός Παρά τω Προέδρω Κωνσταντίνος Πετρίσης ανέφερε πως «εγκρίθηκε σήμερα από το Υπουργικό Συμβούλιο, μετά από μεγάλη διαβούλευση και με την κοινωνία των πολιτών, το e-petitions, η λεγόμενη πρωτοβουλία των πολιτών.
Είναι ένα νομοσχέδιο το οποίο κατατίθεται άμεσα στη Βουλή, είναι μια μορφή άμεσης δημοκρατίας που παράγει την παραγωγή πολιτικής άμεσα από τους ίδιους τους πολίτες χωρίς μεσάζοντες. Θεσμοθετεί το δικαίωμα των πολιτών με τη συλλογή κάποιων υπογραφών να διεκδικούν και να απαιτούν από την Κυβέρνηση, από την εκτελεστική εξουσία, να προωθήσει είτε νομοθετικά μέτρα είτε άλλες μορφές μέτρων για παραγωγή πολιτικών που τους αφορούν.
Πρόκειται για συλλογή 8000 υπογραφών, υπάρχει συγκεκριμένη διαδικασία βάσει των βέλτιστων πρακτικών που υπάρχουν σε άλλες χώρες. Να υπενθυμίσω ότι αυτό το εργαλείο υπάρχει τόσο στην ΕΕ, στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε πολλές πολιτείες της Αμερικής αλλά και σε πάρα πολλές ανεπτυγμένες και ευρωπαϊκές χώρες.
Το αίτημα θα αποστέλλεται σε ανεξάρτητη Επιτροπή της πρωτοβουλίας πολιτών η οποία θα απαρτίζεται από τον Γραμματέα του Υπουργικού Συμβουλίου ως Πρόεδρος, έναν δικηγόρο εγνωσμένου κύρους ο οποίος θα προτείνεται από τον Δικηγορικό Σύλλογο, έναν ακαδημαϊκό, δύο μη κυβερνητικές οργανώσεις, οι οποίοι θα εξετάζουν κατά πόσον όντως έχει συσταθεί Επιτροπή από πολίτες, από επτά άτομα συγκεκριμένα, οι οποίοι αναλαμβάνουν τον ρόλο συνδέσμου μεταξύ της Επιτροπής των πολιτών και της Επιτροπής εξέτασης της πρωτοβουλίας.
Θα εξετάζουν επίσης εάν το αίτημα θα βρίσκεται εντός του πλαισίου των αρμοδιοτήτων της Κυβέρνησης ούτως ώστε να μπορεί να παραχθεί πολιτική. Θα εξετάζουν ότι δεν αντίκειται σε θεμελιώδη άρθρα του Συντάγματος ούτε παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα όπως επίσης και ότι δεν παραβιάζει τις υποχρεώσεις μας που απορρέουν από την ένταξη μας στην ΕΕ.
Θα παρέχεται ένας μήνας στην επιτροπή πρωτοβουλίας για τη συλλογή 100 ηλεκτρονικών δηλώσεων υποστήριξης. Αν αυτό γίνει εφικτό και εξασφαλιστούν αυτές οι 100 ηλεκτρονικές υπογραφές τότε η πρωτοβουλία θα αναρτάται στον επίσημο διαδικτυακό τόπο της εθνικής πρωτοβουλίας πολιτών ο οποίος θα είναι έτοιμος εντός Μαρτίου και θα υπάρχει ένα διάστημα τεσσάρων μηνών για τη συλλογή οκτώ χιλιάδων υπογραφών. Μετά το πέρας αυτής της περιόδου, αν γίνει εφικτή η συλλογή των υπογραφών, τότε τα αρμόδια Υπουργεία, οι Αρχές, τα Τμήματα του Δημοσίου που οφείλουν να εξετάσουν αυτό το αίτημα θα το εξετάζουν και θα προωθούν πολιτικές, νομοσχέδια ή δράσεις για την ικανοποίηση των αιτημάτων των πολιτών, των αιτημάτων παραγωγής πολιτικής.
Θα υποχρεούνται τα Τμήματα του Δημοσίου να ανακοινώσουν στους πολίτες τι πολιτικές θα προωθήσουν ή αν δεν θα προωθήσουν πολιτικές γιατί δεν θα το πράξουν.
Σίγουρα αυτές οι πρωτοβουλίες πρέπει να βρίσκονται στα πλαίσια και του περί δημοσιονομικής ευθύνης πλαισίου του προϋπολογισμού και να μη δημιουργούν επιπλέον δημοσιονομικό κόστος.
Θέλω να ευχαριστήσω τις Οργανώσεις ‘Ελευθερία για Πρόοδο και Περηφάνια’, αλλά και τη ‘Διεθνής Διαφάνεια Κύπρος’ που ήταν και αυτών δική τους πρωτοβουλία μαζί με την Κυβέρνηση. Εργαστήκαμε όλοι αυτό το διάστημα για να κτίσουμε ένα νομοθετικό, ένα θεσμικό πλαίσιο, ούτως ώστε να παρέχουμε στους πολίτες αυτό το επιπλέον εργαλείο δημοκρατίας για την παραγωγή μιας θετικής ατζέντας, μιας θετικής πολιτικής που τόσο έχει ανάγκη ο τόπος».