Ν. Κουγιάλης: Μέχρι το καλοκαίρι η οριστική κατοχύρωση του χαλλουμιού

Την εκτίμηση του ότι η οριστική κατοχύρωση του χαλλουμιού θα γίνει μέχρι το καλοκαίρι, ίσως και λίγο νωρίτερα, εκφράζει ο υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Νίκος Κουγιάλης.

Μιλώντας στο InBusinessNews, ο κ. Κουγιάλης τόνισε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για θέματα Αγροτικής Ανάπτυξης, που εξετάζει το φάκελο για το χαλλούμι, αναμένεται να ολοκληρώσει τα έργο της μέσα στο Φεβρουάριο και τα συμπεράσματά και οι συστάσεις της θα προωθηθούν στο Κολέγιο των Επιτρόπων, όργανο το οποίο έχει και τον τελικό λόγο για την κατοχύρωση. «Πιθανόν  η διαδικασία αυτή να πάρει έναν ή δύο μήνες, εξαρτάται από τη δουλειά που έχει το Κολέγιο των Επιτρόπων και την ατζέντα του, όμως θεωρώ ότι είμαστε πολύ κοντά στο τέλος», υπογράμμισε ο κ. Κουγιάλης. «Η εκτίμηση μου πάντως», πρόσθεσε ο υπουργός «είναι ότι μέχρι το καλοκαίρι θα έχουμε τελειώσει, μπορεί και λίγο νωρίτερα». 

Κληθείς να εξηγήσει για ποιους λόγους παρατηρείται καθυστέρηση στην όλη διαδικασία, ο κ. Κουγιάλης ανέφερε ότι δεν βλέπει καθυστέρηση, με δεδομένο το γεγονός ότι για άλλα προϊόντα χρειάστηκε περισσότερος χρόνος μέχρι να κατοχυρωθούν. «Καταθέσαμε τον φάκελο τον Ιούλιο του 2014, τον Οκτώβριο του 2015 δημοσιεύτηκε η πρόθεση της αρμόδιας Επιτροπής για κατοχύρωση, απ’ εκεί και πέρα χρειάζεται χρόνος για να εξεταστεί ο φάκελος, υπάρχουν και εννέα πολυσέλιδες ενστάσεις, οι οποίες χρήζουν προσεκτικής μελέτης», ανέφερε ο υπουργός. Εξάλλου, πρόσθεσε, η μελέτη  των ενστάσεων αφορά νομικά έγγραφα,  τα οποία πρέπει να στοιχειοθετηθούν σωστά.

Στο στάδιο εξέτασης των ενστάσεων το χαλλούμι
Για την ώρα, η όλη διαδικασία βρίσκεται στο στάδιο εξέτασης των ενστάσεων που υποβλήθηκαν από ξένες χώρες και ανταγωνιστές. Σε δήλωσή του στο InBusinessNews, o Εκπρόσωπος Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για θέματα Αγροτικής Ανάπτυξης, Daniel Rosario ανέφερε ότι η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για την καταχώριση των ονομασιών «Χαλλούμι»/«Hellim» ως προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) προχωρεί κανονικά. Όπως ισχύει και για παρόμοιες αιτήσεις, επισήμανε, η Επιτροπή έλαβε αρκετές ενστάσεις και αιτιολογημένες δηλώσεις ένστασης. «Η Επιτροπή κάλεσε την Κύπρο και τους ενιστάμενους που υπέβαλαν παραδεκτές ενστάσεις να συμμετάσχουν σε διαβουλεύσεις, κάτι που έχει ήδη γίνει. Στο παρόν στάδιο, η Επιτροπή διεξάγει την αξιολόγηση των εκθέσεων σε σχέση με τις διαδικασίες διατύπωσης αντιρρήσεων», συμπλήρωσε ο κ. Rosario, προσθέτοντας πως μετά την ολοκλήρωση της συνολικής διαδικασίας εξέτασης, η Επιτροπή θα λάβει σχετική απόφαση σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 1151/2012.»

Αισιόδοξος ο Κουγιάλης
Πάντως, παρά τον μεγάλο αριθμό των ενστάσεων που υποβλήθηκαν έναντι του φακέλου που υπέβαλε η Κύπρος, ο Υπουργός Γεωργίας παρουσιάζεται αισιόδοξος ότι η κατοχύρωση του χαλλουμιού ως προϊόν ΠΟΠ θα επιτευχθεί. Όπως, μάλιστα, ανέφερε χαρακτηριστικά, από τη στιγμή που ένας φάκελος δημοσιεύεται στην επίσημη εφημερίδα της ΕΕ, φαίνεται και η  πρόσθεση της Επιτροπής να κατοχυρώσει το προϊόν. «Θεωρώ ότι δεν υπάρχει πισωγύρισμα, εξάλλου δεν έχει συμβεί πότε να γίνει δημοσίευση και νη μην κατοχυρωθεί ένα προϊόν», τόνισε.  Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο απόρριψης του κυπριακού φακέλου για το χαλλούμι, ο υπουργός ανέφερε ότι δεν μπορεί να υπάρξει εναλλακτικό σχέδιο, παρά μόνο υποβολή νέου φακέλου.

Εξάλλου, ο Νίκος Κουγιάλης απέρριψε δημοσιεύματα, τα οποία συνδέουν την καθυστέρηση που παρατηρείται στη διαδικασία κατοχύρωσης του χαλλουμιού με τις εξελίξεις στο κυπριακό. «Η εκτίμηση μου είναι ότι δεν συνδέεται το κυπριακό με την κατοχύρωση του χαλλουμιού. Μια λύση πιθανόν να διευκόλυνε αυτή τη διαδικασία. θεωρώ όμως ότι αυτά τα δύο δεν συνδέονται. Το θέμα είναι τεχνικό, δεν πρέπει να πολιτικοποιείται ούτε να συνδέεται με την ενδεχόμενη λύση, που ποτέ κανείς δεν ξέρει πότε αυτή θα επιτευχθεί», τόνισε. Επανέλαβε δε ότι μέσα από το φάκελο υπήρξε πρόνοια για διασφάλιση των συμφερόντων και των Τ/κ παραγωγών στη μετά τη λύση εποχή.

«Θα αυξήσουμε την παραγωγή γάλακτος»
Εξάλλου, ο Νίκος Κουγιάλης εξέφρασε την εκτίμηση ότι με τα μέτρα που προωθούνται από το υπουργείο, μέσα στην επόμενη τριετία θα έχει επιτευχθεί μια σημαντική αύξηση των ποσοτήτων γάλακτος, έτσι ώστε μέχρι το 2014 που η Κύπρος είναι υποχρεωμένη να εφαρμόζει το πρότυπο 50% - 50% στην παραγωγή χαλλουμιού, οι ποσότητες μας να είναι διπλάσιες από τις σημερινές. Επανέλαβε, ωστόσο, ότι δεν μπορεί η παραγωγή του συγκεκριμένου προϊόντος να στηρίζεται μόνιμα στα δεκανίκια του κράτους, τονίζοντας ότι και οι βιομηχανίες πρέπει να λάβουν μέτρα για στήριξη των παραγωγών. 

Από τη μια, τόνισε, πρέπει να δοθούν ελκυστικές τιμές στους παραγωγούς και από την άλλη χρειάζεται να συναφθούν μακροχρόνια συμβόλαια μεταξύ παραγωγών – βιομηχανιών, ούτως ώστε οι πρώτοι να αισθάνονται εξασφαλισμένοι και ότι η παραγωγή του θα έχει σημαντικά έσοδα. Ταυτόχρονα, συμπλήρωσε, η βιομηχανία έχει και την ευθύνη να κατευθύνει τους παραγωγούς να παράξουν τη συγκεκριμένη ποιότητα γάλακτος που επιθυμεί (η βιομηχανία) για να ικανοποιήσει τους πελάτες της στο εξωτερικό. «Η βιομηχανία πρέπει να εμπλακεί ενεργότερα, εκτός από τις τιμές, πρέπει να παρέχει και τα συμβόλαια και ταυτόχρονα πρέπει να βοηθήσει και τους παραγωγούς να παράξουν την ποιότητα του γάλακτος που επιθυμεί», συμπλήρωσε ο κ. Κουγιάλης. Κληθείς να σχολιάσει τη θέση των τυροκόμων ότι στήριξη των παραγωγών από μέρους τους σημαίνει πιο ακριβό χαλλούμι, ο Νίκος Κουγιάλης σημείωσε ότι οι μελέτες του υπουργείο Γεωργίας δείχνουν πως δεν θα αυξηθεί η τιμή του χαλλουμιιού από τη μεγαλύτερη πρόσμιξη αιγινού και πρόβειου γάλακτος. 

Δειτε Επισης

Frou Frou: Βλέπει σημαντική μείωση στις τιμές κακάο μέχρι τέλος 2025-Η εκτίμηση για τις επιπτώσεις του εμπορικού πολέμου
Ρευστότητα στην οικονομία με τον νέο δανεισμό στα ύψη-Οι καταθέσεις σε Τράπεζα Κύπρου και Ελληνική
Στηρίζουν όλοι, αλλά στήνουν πόδι για την Εθνική Μονάδα Εφαρμογής Κυρώσεων οι δικηγόροι-Το πακέτο νομοσχεδίων
Αφήνει ανοικτό παράθυρο για εξαγορές από την Τράπεζα Κύπρου ο Πανίκος Νικολάου-«Υπάρχουν επιλογές...»
Μαγνητίζει η Τράπεζα Κύπρου-Διαφοροποίηση μετοχικής βάσης με προσέλκυση ξένων funds και θεσμικών επενδυτών
Αυξήθηκε το έλλειμμα εμπορικού ισοζυγίου το πρώτο τρίμηνο-Οι συνολικές εισαγωγές αγαθών και οι εξαγωγές
Προς αποκλιμάκωση η εμπορική ένταση μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου-Τι συμφώνησαν ΗΠΑ και Κίνα
Τα λένε για την ηλεκτροκίνηση Βαφεάδης, ΣΕΜΗΟ και ΟΕΒ...Τι ζητούν οι εισαγωγείς και η διαβεβαίωση του Υπουργείου
Hadjikyriakos & Sons: Φέρνει σε αποκλειστική διάθεση τα καινοτόμα συστήματα κουζίνας BORA στην Κύπρο
Τράπεζα Κύπρου: Κέρδη €117 εκατ. και ρεκόρ νέου δανεισμού ύψους €842 εκατ. το πρώτο τρίμηνο του 2025