Όχι» Ρέγκλινγκ στην ελάφρυνση του ελληνικού χρέους
17:32 - 09 Φεβρουαρίου 2017
Απορρίπτει το αίτημα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ με άρθρο του στους Financial Times, δηλώνοντας ότι το χρέος είναι βιώσιμο με βάση τις ενέργειες που έχουν γίνει στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης και δεν αποτελεί πλέον πηγή ανησυχίας.
Ο κ. Ρέγκλινγκ σημειώνει ότι ήδη έχουν γίνει πολλά για την ελάφρυνση του βάρους του ελληνικού χρέους με «άνευ προηγουμένου» προσπάθειες τόσο από επισήμους όσο και από ιδιώτες πιστωτές. Σημειώνει ότι το κούρεμα του 2012 μείωσε το συνολικό ελληνικό χρέος προς ιδιώτες κατά 107 δισεκατομμύρια ευρώ και ότι στη συνέχεια υπήρξε σημαντική ελάφρυνση των όρων αποπληρωμής προς τους επίσημους πιστωτές.
«Καμία άλλη χώρα στον κόσμο δεν έχει ποτέ λάβει μεγαλύτερη μείωση χρέους», αναφέρει ο κ. Ρέγκλινγκ. Αποτέλεσμα αυτού, προσθέτει, είναι η Ελλάδα να έχει από τα χαμηλότερα κόστη εξυπηρέτησης χρέους στην Ευρώπη και έτσι θα παραμείνει για πολύ καιρό.
Θέτει στη συνέχεια το ερώτημα γιατί το ΔΝΤ φτάνει σε διαφορετικό συμπέρασμα διατυπώνοντας έντονες ανησυχίες για την τροχιά του ελληνικού χρέους. Η απάντηση κατά τον ίδιο είναι ότι μέχρι στιγμής το Ταμείο δεν έχει καταφέρει να συνυπολογίσει στην ανάλυσή του τα πλεονεκτήματα που απολαμβάνει η Ελλάδα ως μέλος της ευρωζώνης.
Τονίζει ότι χώρες εκτός της νομισματικής ένωσης δεν μπορούν να βασίζονται σε δεσμεύσεις σαν αυτές που έχουν δώσει στην Ελλάδα οι εταίροι τους στην ευρωζώνη, όπως ο μακροπρόθεσμος δανεισμός με πολύ ευνοϊκούς όρους, η δέσμευση για πρόσθετη ελάφρυνση χρέους μετά από τη λήξη του προγράμματος του ESM στα μέσα του 2018 εφόσον χρειαστεί και γενικότερα η παροχή περισσότερης βοήθειας εφόσον η Ελλάδα τηρήσει το δικό της μέρος της συμφωνίας.
Ο κ. Ρέγκλινγκ επισημαίνει ότι το χρέος της Ελλάδας θα κατέχεται από τον ESM κατά τα δύο τρίτα για ακόμα τουλάχιστον 30 χρόνια, επομένως ο μικρότερος χρονικός ορίζοντας που χρησιμοποιεί στις αναλύσεις του το ΔΝΤ «δεν είναι κατάλληλος».
Ο Γενικός Διευθυντής του ESM καταλήγει παρατηρώντας ότι «η λύση για την Ελλάδα δε βρίσκεται στην πρόσθετη ελάφρυνση χρέους, αλλά στην εφαρμογή μεταρρυθμίσεων από την κυβέρνηση ώστε να αποφευχθούν καθυστερήσεις στην αποδέσμευση της επόμενης δόσης του δανείου του ESM».
Το άρθρο σημειώνει επίσης ότι η Ελλάδα «ξεπέρασε τις προσδοκίες» κατά το 2016, με υψηλότερο του αναμενόμενου ρυθμό ανάπτυξης και πρωτογενές πλεόνασμα. «Περαιτέρω καθυστερήσεις θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο αυτήν τη θετική στάση», προειδοποιεί ο Κλάους Ρέγκλινγκ.
Υπενθυμίζεται ότι στην πρόσφατη έκθεσή του το ΔΝΤ υπολογίζει πως το ελληνικό χρέος θα αυξηθεί «εκρηκτικά» μετά από το 2030, φτάνοντας έως και στο 275% του ΑΕΠ το 2060.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ