Μετ’ εμποδίων η πώληση των περιουσιακών της Λαϊκής
08:29 - 09 Φεβρουαρίου 2017
Τις δυσκολίες πώλησης των εναπομεινάντων περιουσιακών στοιχείων της Λαϊκής Τράπεζας ανέλυσε η Διοικήτρια της Κεντρικής Τράπεζας, Χρυστάλλα Γιωρκάτζη ενώπιον της Επιτροπής Θεσμών της Βουλής, παραθέτοντας ταυτόχρονα στοιχεία για τις εξελίξεις που αφορούν στην όλη διαδικασία.
Επισημαίνοντας ότι η διαδικασία εξυγίανσης αναμένεται να ολοκληρωθεί στα μέσα της χρονιάς, η κ. Γιωρκάτζη αναφέρθηκε σε εξωγενείς παράγοντες, όπως η οικονομική κατάσταση των θυγατρικών, η αδυναμία ουσιαστικού ελέγχου των εργασιών τους και παροχής στήριξης από τη Λαϊκή, η δύσκολη οικονομική και πολιτική κατάσταση των χωρών λειτουργίας τους και το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας τους, το οποίο, όπως είπε, απαιτεί λήψη εγκρίσεων και τήρηση των νόμων της κάθε χώρας ξεχωριστά για επίτευξη της πώλησης.
Οι εν λόγω δυσκολίες φαίνεται να επιδρούν αρνητικά στους επενδυτές, με την διοικήτρια να φέρει ως παράδειγμα την Marfin Bank Romania, για την οποία υπεγράφη σύμβαση πώλησης τον Δεκέμβριο του 2015 και 14 μήνες μετά δεν κατέστη εφικτή η ολοκλήρωση της πώλησης, καθώς δεν έχουν ακόμη ληφθεί όλες οι απαιτούμενες εγκρίσεις από τις ξένες εποπτικές αρχές για ολοκλήρωση της πώλησης.
Κολλούν οι διαδικασίες για τις θυγατρικές
Εκτός από τη θυγατρική της πρώην Λαϊκής στη Ρουμανία, συμφωνίες πώλησης έχουν υπογραφεί, σύμφωνα με την Χρυστάλλα Γιωρκάτζη, για τη Marfin Bank Serbia, στις 30 Σεπτεμβρίου 2016 και τη Marfin Bank Ukraine στις 14 Νοεμβρίου 2016, με τις «διαδικασίες ολοκλήρωσης των όρων και προϋποθέσεων που απορρέουν από τις συμφωνίες καθώς και των εγκρίσεων από τις εποπτικές αρχές για την καταβολή του τιμήματος και μεταβίβαση των μετοχών που κατέχει η Λαϊκή Τράπεζα στους αγοραστές να προχωρούν με δυσκολίες».
Παράλληλα, όπως ανέφερε η κ. Γιωρκάτζη ενώπιον της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών, απρόσμενη εξέλιξη προέκυψε στο θέμα της θυγατρικής στη Ρωσία, Rosprombank, με την «ανάκληση της άδειας λειτουργίας της από την Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας στις 13 Σεπτεμβρίου 2016, την ώρα που οι διαπραγματεύσεις με ενδιαφερόμενο αγοραστή βρίσκονταν σε προχωρημένο στάδιο».
Όσον αφορά στη θυγατρική τράπεζα της Λαϊκής στη Μάλτα, τη Lombard Bank Malta, προέκυψε επίσης κώλυμα λόγω άρνησης της εκτελεστικής διεύθυνσης της θυγατρικής να συνεργαστεί για έναρξη της διαδικασίας προσφορών για την πώληση των μετοχών που κατέχει η Λαϊκή.
Υπενθυμίζεται ότι δικαστικό διάταγμα που είχε εξασφαλιστεί από «κουρεμένο» καταθέτη δέσμευσε τις μετοχές της Λαϊκής Τράπεζας, απαγορεύοντας την πώληση τους, ενώ μετά από αίτηση που υπέβαλε η Λαϊκή, η δέσμευση περιορίστηκε στο 1/3 των μετοχών που κατέχει η Λαϊκή, με αποτέλεσμα την επανεκκίνηση της διαδικασίας πώλησης από την αρχή του έτους.
Εξάλλου, τα επόμενα βήματα σε σχέση με τη συμμετοχή στην Επενδυτική Τράπεζα της Ελλάδος (IBG) φαίνεται να μελετά η Αρχή Εξυγίανσης, μετά την ακύρωση του διαγωνισμού που είχε προκηρυχθεί στις αρχές Δεκεμβρίου 2016 για διορισμό διεθνούς επενδυτικού οίκου με στόχο την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών για την πώληση της επένδυσης της Λαϊκής στην IBG, λόγω υποβολής μόνο μίας προσφοράς.
Ταυτόχρονα, επισταμένα φαίνεται να μελετά η Αρχή Εξυγίανσης, σύμφωνα με τη Διοικήτρια της ΚΤΚ, την προσπάθεια μεγιστοποίησης των εσόδων από την πώληση των μετοχών προς όφελος των πιστωτών της Λαϊκής. Σημειώνεται ότι ο Ειδικός Διαχειριστής της Λαϊκής Τράπεζας προχώρησε σε διορισμό τον Νοέμβριο του 2016 των HSBC και Deutsche Bank με στόχο την παροχή συμβουλών επί των στρατηγικών επιλογών για την πώληση των μετοχών και την ετοιμασία σχετικού οδικού χάρτη.
Χαμηλή η αξία των μετοχών
Χωρίς ένσταση όσον αφορά στη μεταβίβαση περιουσιακών στοιχείων στους ανασφάλιστους πιστωτές της Λαϊκής, νοουμένου ότι εξευρεθεί νομικά εφικτός τρόπος, δηλώνει ότι είναι η Κεντρική Τράπεζα.
Την άποψη ότι η διαδικασία εξυγίανσης της Τράπεζας έχει καθυστερήσει σημαντικά και ότι θα πρέπει να επισπευθούν οι διαδικασίες προκειμένου να ολοκληρωθεί τάχιστα συμμερίζεται και ο υπουργός Οικονομικών, διευκρινίζοντας, όμως, ότι η εκτελεστική εξουσία δεν έχει οποιαδήποτε αρμοδιότητα για το κατά πόσο τα περιουσιακά στοιχεία θα τεθούν προς πώληση ή όχι.
Από την άλλη, όπως επεσήμανε στη Βουλή η Διοικήτρια της ΚΤΚ, σε χαμηλά επίπεδα βρίσκεται η αξία των μετοχών που κατέχει η Λαϊκή Τράπεζα στην Τράπεζα Κύπρου, καθώς υπολογίζεται στα €132 εκατ. περίπου από τα €381 εκατ. που ανερχόταν στις 29 Μαρτίου 2013, όπως είχε υπολογιστεί σύμφωνα με την έκθεση αποτίμησης της KPMG Λονδίνου.
Η μειωμένη χρηματιστηριακή αξία των μετοχών της Λαϊκής οφείλεται, όπως είπε η κ. Γιωρκάτζη, στα χαμηλά επίπεδα της τιμής της μετοχής της Τράπεζας Κύπρου, παρά τη συνεχή σταθερή βελτίωση της οικονομικής θέσης της Τράπεζας με την αύξηση των πελατειακών καταθέσεων και την εξόφληση του ELA. Υπενθυμίζεται ότι μετά την πολιτική απόφαση για πώληση εργασιών της Λαϊκής Τράπεζας στην Τράπεζα Κύπρου, η τελευταία παραχώρησε στη Λαϊκή το 18,1% του μετοχικού της κεφαλαίου, ποσό το οποίο μειώθηκε στο 9,6% μετά την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Κύπρου τον Δεκέμβριο του 2014.