StartupVisa και University spinoffs προωθεί η Κυβέρνηση
09:40 - 09 Φεβρουαρίου 2017
Κατατίθεται στην επόμενη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου η πρόταση για το πρόγραμμα visa startups για την προσέλκυση υπηκόων τρίτων χωρών σε μια προσπάθεια περαιτέρω ενίσχυσης του τομέα των νεοφυών επιχειρήσεων στην Κύπρο, όπως ανακοίνωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.
Παράλληλα, σε χαιρετισμό του στην τελετή αποφοίτησης του προγράμματος IDEA της Τράπεζας Κύπρου και του CIIM, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανακοίνωσε επίσης ότι εντός τριμήνου θα κατατεθεί και η πρόταση για το νομικό πλαίσιο που θα διέπει τους τεχνοβλαστούς (university spinoffs), συνδέοντας έτσι την έρευνα με την επιχειρηματικότητα.
Το πρόγραμμα starup visa, ανέφερε στην ομιλία του ο Πρόεδρος Αναστασιάδης «είναι ένα πρόγραμμα ανάλογο του οποίου παρέχουν πολλές ανεπτυγμένες χώρες, όπως ο Λουξεμβούργο και η απουσία του από την Κύπρο αποδυνάμωνε σημαντικά την προσπάθεια να καταστεί ένας ανταγωνιστικός για νεοφυείς επιχειρήσεις προορισμός».
«Πιστεύουμε», πρόσθεσε, «ότι το κυπριακό πρόγραμμα θα είναι ένα από τα πλέον ανταγωνιστικά και θα επιφέρει στο μεσοπρόθεσμο πολλαπλά οφέλη τόσον όσον αφορά τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας όσο και στην προώθηση της καινοτομίας και της έρευνας, αλλά και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας μας».
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εξήγγειλε ακόμη ότι εντός τριμήνου και η κατάθεση νομοσχεδίου για διευκόλυνση της δημιουργίας εταιρειών μέσα από πανεπιστήμια, University Spinoffs, «καθώς η διασύνδεση της έρευνας με την επιχειρηματική δραστηριότητα είναι το ζητούμενο έτσι ώστε τα αποτελέσματα της έρευνας να δημιουργούν προστιθέμενη αξία στην οικονομία».
Οι αποφάσεις αυτές έρχονται να προστεθούν στις δράσεις που έγιναν από πλευράς της Προεδρίας για την δημιουργία ενός ολοκληρωμένου οικοσυστήματος για την οικονομίας
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης υπενθύμισε επίσης τις δράσεις που έγιναν για προώθηση του τομέα των νεοφυών επιχειρήσεων, όπως την πρόσφατη ψήφιση από τη Βουλή των φορολογικών κινήτρων για επένδυση σε νεοφυείς καινοτόμες επιχειρήσεις, αλλά και την δημιουργία της Εθνικής Πύλης Ανοικτών Δεδομένων.
«Αντιλαμβάνεστε ότι η ανάπτυξη δεν έρχεται ούτε με ευχολόγια ούτε αποκλειστικά και μόνο μέσω της διάθεσης κρατικών κονδυλίων για έργα», είπε, για να συμπληρώσει ότι «χρειάζεται η προώθηση σύγχρονων και ευέλικτων πολιτικών που θα αξιοποιούν στα μέγιστα τις δυνατότητες των νέων και του ιδιωτικού τομέα».
Χούρικαν: Η Κύπρος έκανε ένα θαύμα
Από την πλευρά του, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Κύπρου, Τζον Πάτρικ Χούρικαν ανέφερε στο δικό του χαιρετισμό ότι η Κύπρος έχει διαπράξει ένα θαύμα, λαμβάνοντας υπόψη τα προβλήματα που αντιμετώπιζε το 2013.
«Η Κύπρος είχε τα προβλήματά της, τα έχει διορθώσει και βρίσκεται ήδη στην δεύτερη χρονιά μεγάλης ανάπτυξης. Αυτό είναι ένα φανταστικό επίτευγμα», είπε, φέρνοντας ως παράδειγμα την έλλειψη διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα.
Υπενθυμίζοντας τις διάφορες αλλαγές που επισυμβαίνουν στον κόσμο, όπως την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ και το brexit, ο κ. Χούρικαν είπε ότι η Κύπρος συνεχίζει να προχωρεί λογικά και προσεκτικά και πιστεύω ότι πρέπει όλοι να είμαστε περήφανοι.
“Η Κύπρος τα πάει πολύ καλά και πιστεύω ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό να έχουμε τη νοοτροπία που να το αναδεικνύει κατά ένα θετικό τρόπο, γιατί αυτό που κάνατε τις τελευταίες χίλιες ημέρες είναι κάτι σαν θαύμα», κατέληξε.