Οι παρασκηνιακές ζυμώσεις και η ελληνική αντιπρόταση
14:45 - 08 Φεβρουαρίου 2017
Καθοριστικές θεωρούνται πλέον οι επόμενες μέρες για τη διαπραγμάτευση, με σημείο εκκίνησης την Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου, όπου η όλη κατάσταση για το ελληνικό ζήτημα θα συζητηθεί στο Euroworking Group.
Εκεί αναμένεται να καταγραφεί και η στάση του εκπροσώπου του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών μετά την έκθεση του ΔΝΤ, ενώ αναμένεται να υπάρξουν περαιτέρω επαφές και ζυμώσεις σε υψηλό επίπεδο. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες και μετά την ασυνήθιστη δημόσια κόντρα ΔΝΤ και Ευρωζώνης για την Ελλάδα, οι πρόεδροι του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ και της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ έχουν αναλάβει παρασκηνιακά πρωτοβουλία, ώστε να αρθεί το αδιέξοδο στην αξιολόγηση.
Στο πλαίσιο αυτό φέρεται να πραγματοποιήθηκε χθες Τρίτη τηλεδιάσκεψη με στόχο να αναζητηθεί φόρμουλα συμβιβασμού που θα ικανοποιεί όλες τις πλευρές. Εάν υπάρξει προσέγγιση τις επόμενες ημέρες, σχεδιάζεται να πραγματοποιηθεί εκ νέου συνάντηση σε υψηλό επίπεδο με την συμμέτοχη του Ευκλείδη Τσακαλώτου και του κ. Νταισελμπλουμ.
Σύμφωνα με πηγές του οικονομικού επιτελείου, η επιδίωξη στο πλαίσιο αυτών των διαβουλεύσεων είναι να βρεθεί φόρμουλα που να περιλαμβάνει τόσο παραχωρήσεις από την γερμανική πλευρά στο θέμα της ελάφρυνσης του χρέους όσο και προθεσμοθετημένα μέτρα από την πλευρά της Ελλάδας που δεν θα ξεπερνούν τα όρια πολίτικης αντοχής της κυβέρνησης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνική πλευρά ετοιμάζει αντιπρόταση με νέα μέτρα που δεν θα ξεπερνάνε πάντως σε καμία περίπτωση τα 2,5 δισ. ευρώ και θα προβλέπουν μείωση αφορολογήτου περίπου στα 7.000-7.700 ευρώ.
Αναφερόμενη στο Eurogroup του Φεβρουαρίου η εφημερίδα Financial Times εστιάζει επίσης στις εντατικές επαφές που γίνονται στο παρασκήνιο για να ξεμπλοκάρει η δεύτερη αξιολόγηση.
Αν και υπάρχουν αμφιβολίες ότι το θέμα μπορεί να διευθετηθεί πλήρως στη συνεδρίαση αυτή, κοινή είναι η αίσθηση από τους πολιτικούς, για την ανάγκη επίτευξης σημαντικής προόδου, σημειώνει η εφημερίδα, καταγράφοντας τη δήλωση αξιωματούχου της ΕΕ ότι «ο Φεβρουάριος δεν είναι τυπικά, αλλά είναι ρεαλιστικά, ο χρόνος που πρέπει να επιτευχθεί πολιτική συμφωνία».
Παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν χρειάζεται νέα δόση έως τον Ιούλιο για να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις της, αξιωματούχοι της ΕΕ φοβούνται ένα σενάριο παρατεταμένης αβεβαιότητας που θα πλήξει την επενδυτική εμπιστοσύνη στην Ελλάδα, μετατρέποντας τις προβλέψεις του ΔΝΤ σε αυτοεκπληρούμενη προφητεία.
Επιπλέον, η σύνοδος του Eurogroup στις 20 Φεβρουαρίου θα είναι η τελευταία πριν από τις γενικές εκλογές στην Ολλανδία, που είναι οι πρώτες σε μία σειρά κρίσιμων εκλογικών αναμετρήσεων στην Ευρώπη φέτος, σημειώνει το δημοσίευμα.
ΠΗΓΗ: fortunegreece.com