Δεν σκοράρει στην ψηφιακή οικονομία η Κύπρος

Ψηφιακά ανέτοιμη παραμένει η Κύπρος, χωρίς τη δυνατότητα να επενδύσει αποτελεσματικά στην ψηφιακή οικονομία προκειμένου να ενισχύσει τις οικονομικές της επιδόσεις. Όπως προκύπτει από τον Δείκτη Ψηφιακής Ετοιμότητας, η Κύπρος κατατάσσεται στην 40η θέση μεταξύ 139 κρατών ανά τον κόσμο.

Όπως αναφέρεται σε μελέτη που παρέδωσε η Baker Tilly Κύπρου στο Υπουργείο Ενέργειας Εμπορίου Βιομηχανίας και Τουρισμού, οι ελλείψεις που παρατηρούνται σε θεσμικό περιβάλλον, υποδομές και δεξιότητες στερούν από τη χώρα τη δυνατότητα να μετατρέψει την ψηφιακή οικονομία σε στρατηγικό άξονα που θα συνεισφέρει στην ενίσχυση των οικονομικών της επιδόσεων.

23η στην ΕΕ
Εξάλλου, σύμφωνα με τον δείκτη DESI 2016 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο οποίος αξιολογεί την ανάπτυξη των χωρών της ΕΕ στα θέματα της ψηφιακής οικονομίας και της κοινωνίας, η Κύπρος συγκαταλέγεται μεταξύ των χωρών που έχουν μείνει πίσω στη βαθμολογία της Κομισιόν, σκοράροντας κάτω από το μέσο όρο των 28 χωρών της ΕΕ.

Συγκεκριμένα, η Κύπρος κατατάσσεται στην 23η θέση με μέσο βαθμό 0.42, ενώ σε 5 κατηγορίες βαθμολογείται ως εξής: συνδεσιμότητα 0.46< (25η θέση), ανθρώπινο δυναμικό 0.41< (25η θέση, χρήση διαδικτύου 0.44< (16η θέση), ενσωμάτωση ψηφιακής τεχνολογίας 0.35< (17η θέση) και ψηφιακές δημόσιες υπηρεσίες 0.47< (19η θέση).

Μαζί με την Κύπρο, υστερούν επίσης σε βαθμολογία η Βουλγαρία, η Τσεχία, η Ελλάδα, η Γαλλία, η Ουγγαρία, η Πολωνία και η Σλοβακία.

Από την άλλη, σταθερή στο 4.6 παραμένει η γενική βαθμολογία της Κύπρου για το 2016,με βάση τη μελέτη “The Global Information Technology Report 2016” του World Economic Forum, σε σύγκριση με την πρώτη χώρα στην κατάταξη, Σιγκαπούρη, της οποίας η βαθμολογία ανέρχεται στο 6.

Χαμηλή ζήτηση για ευρυζωνική κάλυψη
Η Κύπρος είναι από τις λίγες χώρες της ΕΕ που διαθέτει 100% ευρυζωνική κάλυψη και 97% κάλυψη στα δίκτυα πρόσβασης νέας γενιάς (NGA), ως αποτέλεσμα εφαρμογής της ψηφιακής στρατηγικής της κυβέρνησης που ξεκίνησε το 2012, στο πλαίσιο του ψηφιακού θεματολογίου για τους στόχους της Ευρώπης για 100% κάλυψη με 30 Mbps μέχρι το 2020, με ποσοστό απορρόφησης 50% για 100 Mbps.

Ωστόσο, χαμηλή εμφανίζεται η ζήτηση μεταξύ των πολιτών, καθώς μόνο το 69% των νοικοκυριών διαθέτουν σταθερή σύνδεση στο διαδίκτυο και 66% κινητή, την ώρα που ο αντίστοιχος μέσος όρος στην ΕΕ ανέρχεται στο 75%. Όπως αναφέρεται στην έρευνα, τα χαμηλά ποσοστά σύνδεσης οφείλονται κυρίως στο κόστος συνδρομής το οποίο, παρόλο που οι τιμές μειώνονται, είναι από τα πιο ακριβά στην ΕΕ, στις περιορισμένες ψηφιακές δεξιότητες του κυπριακού πληθυσμού, καθώς και στις περιορισμένες επιλογές παρόχων. 

Όσον αφορά στις επιχειρήσεις, το ποσοστό των εταιρειών με σταθερή σύνδεση βρίσκεται στο 95,03% εκ των οποίων μόλις το 6,18% έχουν πρόσβαση σε σύνδεση νέας γενιάς (NGA). Η συγκεκριμένη εξέλιξη, σύμφωνα με τη μελέτη, προκαλεί ιδιαίτερο προβληματισμό στο θέμα του ηλεκτρονικού εμπορίου, δεδομένου ότι οι γρήγορες ταχύτητες αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της ομαλής και αποτελεσματικής λειτουργίας του. 

 

Δειτε Επισης

Η TalosCo Business Solutions Ltd στο πρώτο Cloud Tech Expo Cyprus 2025
Επεκτείνουν την στρατηγική τους συνεργασία Warner Bros. Discovery και Cablenet-Λανσάρουν το HBO Max
Samsung Electronics Co.: Εξαγοράζει την Xealth και γεφυρώνει το wellness με την ιατρική φροντίδα
Apple: Προσφυγή κατά του προστίμου €500 εκατ. της Ε.Ε. για το App Store
Ρομπότ που έπαιξαν σκάκι και bowling, και άλλα STEAM δρώμενα στο Robotex MRC 2025
Πέραν των 115.000 απαντήσεων σε ερωτήματα πολιτών από τον ψηφιακό βοηθό το πρώτο εξάμηνο λειτουργίας
Η Supermicro ανακηρύσσεται Νο.1 προμηθευτής server παγκοσμίως
Samsung: Η νέα εποχή της σειράς Galaxy Z και η εμπειρία Ultra έτοιμη να ξεδιπλωθεί
Privacy is Power: Πανευρωπαϊκή έρευνα αναδεικνύει τη σημασία της ασφάλειας στην υιοθέτηση της τεχνολογίας AI
4ο CITEA Digital Cyprus Conference: Η τεχνολογία ως επιταχυντής επιχειρηματικής ανάπτυξης (video)