Powered by

Ο Έλληνας στον οποίον ο Τραμπ εμπιστεύεται τη βιομηχανία των ΗΠΑ

Ως Διευθύνων Σύμβουλος της Dow Chemical, μιας εκ των σημαντικότερων βιομηχανιών που δραστηριοποιούνται στην αμερικανική ήπειρο, ο Έλληνας ομογενής Ανδρέας Λιβέρης, θεωρείται ως ο άνθρωπος στον οποίο ο Ντόναλντ Τράμπ έχει εναποθέσει τις ελπίδες του για την εξομάλυνση της σχέσης του με τους επιχειρηματίες.

Η σχέση εμπιστοσύνης που έχει χτιστεί μεταξύ των δύο ισχυρών ανδρών είναι τέτοια που ο Τραμπ τοποθέτησε πρόσφατα τον Λιβέρη στην ηγεσία του Αμερικανικού Βιομηχανικού Συμβουλίου, περιγράφοντάς τον ως «έναν από τους πιο αξιοσέβαστους επιχειρηματίες στον κόσμο» που θα επιφορτιστεί με το να βρει τρόπους «να επαναφέρει τη βιομηχανία στην Αμερική». Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά κανένας δεν θα μπορούσε να εκπληρώσει αυτή την αποστολή καλύτερα από τον Ανδρέα.

Πριν μάλιστα από δύο εβδομάδες ο 45ος Πρόεδρος των ΗΠΑ συναντήθηκε στο Λευκό Οίκο με υψηλόβαθμα στελέχη πολυεθνικών κολοσσών για να τους ενημερώσει πώς εάν επεκτείνουν τη δραστηριότητά τους εκτός των εθνικών συνόρων στερώντας θέσεις εργασίας από τους Αμερικανούς πολίτες, τότε ο λογαριασμός που θα κληθούν να πληρώσουν από τους επιπλέον φόρους θα είναι μεγάλος.

Ο CEO της Dow Chemical ηγείτο του συμβουλίου των βιομηχάνων και όπως είπε σε δημοσιογράφους, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης, η συζήτηση μεταξύ του Επιτελείου του Τραμπ και των επιχειρηματιών επικεντρώθηκε στο ποιες βιομηχανίες θα επωφεληθούν και ποιες θα πληγούν από μια τέτοια εξέλιξη, διαβεβαιώνοντας παράλληλα πως η εν λόγω πολιτική θα αυξήσει την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων.

Η διαδρομή του Έλληνα δισεκατομμυριούχου από το Καστελόριζο, που έχει διατελέσει σύμβουλος και του Μπαράκ Ομπάμα σε θέματα Εξωτερικού Εμπορίου, μολονότι ενδιαφέρουσα δεν ήταν πάντοτε στρωμένη με ροδοπέταλα. Ο παππούς του έφυγε το 1910 από το Καστελόριζο μαζί με τη γυναίκα του και τον μικρό του γιό για να εγκατασταθεί στο Ντάργουιν της Αυστραλίας. Ο πατέρας του ξυλουργός στο επάγγελμα πεθαίνει όταν ο Ανδρέας ήταν στην εφηβεία, γεγονός που τον αναγκάζει να μετακομίσει στο Μπρισμπέιν, στην ανατολική ακτή της Αυστραλίας, όπου ζούσε η οικογένεια της μητέρας του.

Ο Έλληνας χημικός που ανέδειξε τη Dow Chemical
Ο ίδιος ξεκίνησε την επαγγελματική του σταδιοδρομία έχοντας πτυχίο χημικού μηχανικού, ενώ δοκίμασε από πολύ νωρίς τις δυνάμεις του στο εξωτερικό. Η εμπειρία στον κλάδο των κατασκευών, στη μηχανική, στις πωλήσεις, στο μάρκετινγκ, και στη γενική διαχείριση των επιχειρήσεων σε Ασία και Βόρεια Αμερική λειτούργησε ως εισιτήριο για την είσοδό του στην Dow Chemical το 1976, στην οποία και ανέλαβε μόλις το 2004 καθήκοντα διευθύνοντος συμβούλου.

Η πολιτική που ακολουθήθηκε -και ακολουθείται επί των ημερών του- είναι αυτής της αύξησης της ανταγωνιστικότητας και η διαφοροποίηση μέσω της προσφοράς στους πελάτες εξατομικευμένων χημικών, πλαστικών και προηγμένων υλικών, συμπεριλαμβανομένων των ηλεκτρονικών και των γεωργικών προϊόντων, όπως οι γενετικά βελτιωμένοι σπόροι.

Όσο για τον πολυεθνικό κολοσσό Dow Chemical ελάχιστοι γνωρίζουν την εθνικότητα και το προφίλ του επιχειρηματία που τον διοικεί. Με ετήσιες πωλήσεις που το 2014 ξεπέρασαν τα 58 δισ. δολάρια, ο Ανδρέας Λιβέρης είδε ξαφνικά τη δημοτικότητά του να ανεβαίνει. Τον Νοέμβριο του 2015 το Thomson Reuters συμπεριέλαβε και την Dow Chemical στην ετήσια λίστα που καταρτίζει με τις 100 πιο καινοτόμες εταιρείες του κόσμου τοποθετώντας την δίπλα σε «μεγαθήρια» όπως οι Apple, Microsoft, Amazon και Sony. Δεν είναι άλλωστε η πρώτη φορά που ο κ. Λιβέρης ανεβαίνει στο βάθρο των επιτυχημένων επιχειρηματιών. Το 2010, το 2012 και το 2013 ανακηρύχθηκε από το περιοδικό ICIS Chemical Business ως ο «Νο 1 παίκτης» στις παγκόσμιες αγορές χημικών.

Το Hellenic Initiative και η στήριξη στην Ελλάδα
Ως Έλληνας δε χάνει ευκαιρία να στηρίζει την ιδιαίτερη πατρίδα του. σε αυτή τη δύσκολη οικονομική συγκυρία. Από κοινού με τέσσερις άλλους διακεκριμένους επιχειρηματίες προέβησαν στη σύσταση του «Hellenic Initiative», μιας πρωτοβουλίας που δημιουργήθηκε με σκοπό τη στήριξη της Ελλάδας και τη βελτίωση της εικόνας της σε διεθνές επίπεδο. Όπως έχει δηλώσει ο ίδιος πρόκειται για έναν παγκόσμιο, μη κερδοσκοπικό, μη κυβερνητικό φορέα, του οποίου το όραμα, μέσα από τη γενναιοδωρία της Ελληνικής Διασποράς και Φιλελληνικής Κοινότητας, είναι να προσφέρει ουσιαστική ενθάρρυνση και οικονομική ενίσχυση για τη διατήρηση οργανώσεων και προγραμμάτων, καθώς και να εμπνεύσει την επιχειρηματική ανάπτυξη που θα επιτρέψουν στον ελληνικό λαό να διασφαλίσει τη μακροπρόθεσμη ευημερία του ελληνικού έθνους.

Πατώντας ανέκαθεν σε τρεις «βάρκες», ο δρ Λιβέρης φροντίζει μέσω των επιχειρηματικών του δραστηριοτήτων να συμβάλλει στην ενδυνάμωση των εμπορικών σχέσεων μεταξύ Αμερικής και Αυστραλίας και κατ’ επέκταση Αμερικής και Ελλάδας. Θεωρείται δε ο πιο πετυχημένος Αυστραλός επιχειρηματίας που δραστηριοποιείται διεθνώς, ενώ στη χώρα μας επί προεδρίας Αντώνη Σαμαρά τιμήθηκε σε τελετή στο Μουσείο της Ακρόπολης, ως διακεκριμένη ελληνική προσωπικότητα μαζί με τον συνθέτη Βαγγέλη Παπαθανασίου, τον καθηγητή Βιολογίας Αριστείδη Πατρινό, τον διευθύνοντα σύμβουλο της 20th Century Fox Δημήτρη Ν. Γιαννόπουλο, τον δημοσιογράφο Νίκο Αλιάγα αλλά και το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος για την προσφορά του.

Τα Ελληνικά Ταχυδρομεία κυκλοφόρησαν αναμνηστική σειρά γραμματοσήμων με τους βραβευμένους, ενώ τιμήθηκε και από το Οικουμενικό Πατριαρχείο με τον τίτλο «Άρχων», καθώς αποτελεί μέλος του «Leadership 100» στη Νέα Υόρκη, μιας οργάνωσης που δημιουργήθηκε με την καθοδήγηση του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Ιακώβου για την προώθηση της ελληνορθόδοξης πίστης και αρχών στην Αμερική.

Μάλιστα σε μια προσπάθεια να μεταλαμπαδεύσει τις γνώσεις του σε νεότερους σε ηλικία επιχειρηματίες προέβη στην συγγραφή του βιβλίου «Make It in America» στο οποίο παρουσιάζει μια ολοκληρωμένη σειρά πρακτικών λύσεων πολιτικής και επιχειρηματικής στρατηγικής για επιτυχημένες επιχειρήσεις. Στο πλούσιο βιογραφικό του αξίζει να αναφερθεί πως κ. Λιβέρης είναι, μεταξύ άλλων, μέλος στο διοικητικό συμβούλιο της IBM, αντιπρόεδρος στο Business Roundtable, μέλος της εκτελεστικής επιτροπής και πρώην πρόεδρος του Επιχειρηματικού Συμβουλίου των ΗΠΑ, καθώς και μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής της Αυστραλίας σε θέματα που σχετίζονται με την ανάπτυξη.

Δειτε Επισης

Λιγότεροι φόροι, μέσος μισθός στα €1.500 έως τέλος τετραετίας υποσχέθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης
Fitch: Επιβεβαίωσε το ελληνικό αξιόχρεο σε ΒΒΒ- με σταθερές προοπτικές-Οι βασικοί παράγοντες της αξιολόγησης
UBS: Πού βάζει τον πήχη για την ανάπτυξη στην Ελλάδα
Amazon: Ποιοι Έλληνες βρίσκονται πίσω από το mega deal της αμερικανικής εταιρείας στην Ελλάδα
Δυναμικά στον τομέα ΑΠΕ της Ελλάδας με επένδυση σε τρία νέα αιολικά πάρκα μεγάλης κλίμακας η Amazon
Στις αγορές με επανέκδοση δεκαετούς ομολόγου το ελληνικό δημόσιο-Στόχος η άντληση €250 εκ.
Πρόωρη αποπληρωμή δανείων και το 2025 προγραμματίζει η Ελλάδα-Ποιος ο στόχος
Κομισιόν: Η Ελλάδα μηδενίζει το δημοσιονομικό έλλειμμα το 2024-2025
Mε βλέψεις στο εξωτερικό οι ελληνικές τράπεζες-Μειώνονται οι στόχοι των MREL
Πόσο κοστίζει τώρα ένα διαμέρισμα στις ευρωπαϊκές μεγαλουπόλεις-Στις φθηνότερες αγορές η Αθήνα