Powered by

Προκαταβολικά θα πληρώνουν οι «τουρίστες υγείας» στη Βρετανία

Ασθενείς από άλλες χώρες που θα χρειάζονται μη επείγουσα περίθαλψη στο βρετανικό δημόσιο σύστημα υγείας NHS θα καλούνται να προκαταβάλλουν τη χρέωση για τη νοσηλεία τους, σύμφωνα με νέο κανονισμό που θα ισχύσει από τον Απρίλιο.

Μέχρι στιγμής οποιοσδήποτε πολίτης ανεξαρτήτως χώρας καταγωγής ή μόνιμης κατοικίας δικαιούται τις υπηρεσίες του NHS χωρίς άμεση χρέωση. Η βρετανική κυβέρνηση αποφάσισε ωστόσο να αλλάξει τον κανονισμό καθώς το NHS αδυνατεί να συλλέξει οφειλές περίπου 2 δισεκατομμυρίων λιρών το χρόνο μετά από την παροχή περίθαλψης σε λεγόμενους «τουρίστες υγείας».
 
Ανακοινώνοντας τις λεπτομέρειες της νομοθετικής πρωτοβουλίας του, ο Υπουργός Υγείας Τζέρεμι Χαντ είπε ότι πιστεύεται πως το μέτρο θα φέρει στα ταμεία του NHS έως και 500 εκατομμύρια λίρες το χρόνο, χρήματα που αυτή τη στιγμή δεν εισπράττονται ποτέ παρά την παροχή περίθαλψης.
 
«Δεν έχουμε πρόβλημα με επισκέπτες από το εξωτερικό να χρησιμοποιούν το NHS, αρκεί να συνεισφέρουν με δίκαιο τρόπο, όπως κάνουν και οι Βρετανοί φορολογούμενοι», είπε ο κ. Χαντ.
 
Στελέχη του NHS και γιατροί χαιρέτισαν την απόφαση της κυβέρνησης, επιβεβαιώνοντας τη μεγάλη οικονομική επιβάρυνση που προκαλούν οι τουρίστες υγείας σε ένα σύστημα υγείας που ούτως ή άλλως αντιμετωπίζει στενότητα διαθέσιμων πόρων.
 
Πολλοί ωστόσο σημείωσαν ότι δεν είναι δουλειά του υγειονομικού προσωπικού να εισπράττει από ασθενείς, προειδοποιώντας παράλληλα για τον κίνδυνο «δαιμονοποίησης» των ασθενών από το εξωτερικό.
 
Ορισμένες οργανώσεις αρωγής πρόσθεσαν ότι το νέο μέτρο απειλεί να στερήσει πολύτιμες υπηρεσίες υγείας από ευάλωτους μετανάστες ή άλλους ανθρώπους που βρίσκονται σε διαδικασία αίτησης ασύλου στη Βρετανία.
 
Η κυβέρνηση απαντά ότι το νέο μέτρο δεν θα σημαίνει πως το NHS αρνείται την παροχή περίθαλψης σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, ανεξαρτήτως δυνατότητας προκαταβολικής πληρωμής.
 
Ορισμένοι γιατροί δήλωσαν ότι οριστική λύση στο πρόβλημα θα έδινε μόνο ο έλεγχος κατά τη διαδικασία έκδοσης ταξιδιωτικών εγγράφων του κατά πόσο όσοι επιθυμούν να ταξιδέψουν προς τη Βρετανία έχουν έγκυρη ασφαλιστική κάλυψη, κάτι που θα επέτρεπε στο NHS να διεκδικήσει πληρωμή από τον εκάστοτε ξένο ασφαλιστικό φορέα.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Ηνωμένο Βασίλειο: Σε χαμηλό δύο ετών η αύξηση των μισθών
Αυτή είναι η πλουσιότερη γυναίκα στον κόσμο-Πόσα χρήματα έχει
Scope: Βελτιώνονται οι μακροπρόθεσμες πιστωτικές προοπτικές της Τουρκίας-Τι προειδοποιεί ο γερμανικός οίκος
Το κόστος δανεισμού της Γαλλίας ξεπέρασε της Ισπανίας για πρώτη φορά από το 2006
Σε υψηλό 12 ετών το ασήμι-Νέο ιστορικό ρεκόρ για χρυσό
Κυρώσεις στον Ρώσο Σεργκέι Σεργκέγιεβιτς Ιβανόφ και στην εταιρεία κρυπτονομισμάτων Cryptex από ΗΠΑ
Καμπανάκι από ING-Κολλημένη σε στασιμότητα η γερμανική οικονομία
Το Κογκρέσο απέτρεψε προεκλογικό «shutdown» στις ΗΠΑ
Άνω των 100 εταιρειών υπέγραψαν Σύμφωνο της Ε.Ε. για ΤΝ-Mεταξύ αυτών και διεθνείς κολοσσοί
Η Google προσέφυγε κατά της Microsoft ενώπιον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής-Γιατί την κατηγορεί