Powered by

Ντράγκι: Αναγκαία η ποσοτική χαλάρωση

Η ευρωπαϊκή οικονομία ανακάμπτει, αλλά η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα συνεχίσει την πολιτική της ποσοτικής χαλάρωσης με την αγορά κρατικών ομολόγων ύψους 60 δις το μήνα, σύμφωνα με τον Μάριο Ντράγκι, πρόεδρο της ΕΚΤ, εξαιτίας των φόβων για επιβολή μονόπλευρων οικονομικών μέτρων από τη νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ, ή επιστροφής του προστατευτισμού στο παγκόσμιο εμπόριο.

 

Ο Μάριο Ντράγκι, απευθύνθηκε στην Οικονομική και Νομισματική Επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που συνεδρίασε στις Βρυξέλλες. Επρόκειτο για την συνεδρία “νομισματικού διαλόγου” για το 2017. Η προηγούμενη παρόμοια συνεδρίαση έγινε τον περασμένο Νοέμβριο.

Ο Πρόεδρος της ΕΚΤ, δήλωσε ότι είναι τιμή του να μιλά στην συγκεκριμένη Επιτροπή, λίγο πριν από την επέτειο της υπογραφής της Συνθήκης του Μάαστριχτ, για την οποία σημείωσε ότι “άνοιξε τον δρόμο για το ευρώ, μας βοήθησε να δημιουργήσουμε δεσμούς μεταξύ των κρατών - μελών και μας βοήθησε να ξεπεράσουμε την χειρότερη οικονομική κρίση από το τέλος του 2ου παγκοσμίου πολέμου”.

“Ο σκοπός της ΕΕ”, είπε ο Μάριο Ντράγκι, “είναι να μας κρατά ενωμένους σε δύσκολους καιρούς όταν υπάρχει ο πειρασμός να στραφείς εναντίον του γείτονα, αναζητώντας εθνικές λύσεις”.

Περιγράφοντας τα αποτελέσματα της οικονομικής ανάκαμψης που συντελείται στην ΕΕ σημείωσε ότι το κατά κεφαλή ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 3% το τελευταίο έτος, το οικονομικό αίσθημα είναι στο υψηλότερο σημείο εδώ και 5 χρόνια, η ανεργία στο 9,6%, που αποτελεί ρεκόρ από το 2009 και το δημόσιο χρέος μειώνεται για δεύτερο συνεχόμενο έτος. Έκανε λόγο για 3,5 εκ. λιγότερους ανέργους και για την πλέον ισορροπημένα κατανεμημένη ανάπτυξη στην ΕΕ από καταβολής θεσμού.

Ενημέρωσε για την απόφαση να επεκταθεί το QE (60 δις το μήνα) ως τον επόμενο Δεκέμβριο, ή μέχρι του σημείου όπου το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ θα κρίνει απαραίτητο.

Ο Πρόεδρος εξήγησε ότι παρά την πρόσκαιρη αύξηση του πληθωρισμού λόγω της αύξησης των τιμών των καυσίμων, οι βασικές τιμές πίσω από τον πληθωρισμό, όπως η μισθολογικές αυξήσεις και το κόστος παραγωγής δείχνουν ότι ο πληθωρισμός θα παραμείνει χαμηλός και  τόνισε ότι “η ΕΚΤ δεν αντιδρά σε επιφανειακές τιμές”, αλλά λαμβάνει αυστηρά δομημένες αποφάσεις.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Ηνωμένο Βασίλειο: Σε χαμηλό δύο ετών η αύξηση των μισθών
Αυτή είναι η πλουσιότερη γυναίκα στον κόσμο-Πόσα χρήματα έχει
Scope: Βελτιώνονται οι μακροπρόθεσμες πιστωτικές προοπτικές της Τουρκίας-Τι προειδοποιεί ο γερμανικός οίκος
Το κόστος δανεισμού της Γαλλίας ξεπέρασε της Ισπανίας για πρώτη φορά από το 2006
Σε υψηλό 12 ετών το ασήμι-Νέο ιστορικό ρεκόρ για χρυσό
Κυρώσεις στον Ρώσο Σεργκέι Σεργκέγιεβιτς Ιβανόφ και στην εταιρεία κρυπτονομισμάτων Cryptex από ΗΠΑ
Καμπανάκι από ING-Κολλημένη σε στασιμότητα η γερμανική οικονομία
Το Κογκρέσο απέτρεψε προεκλογικό «shutdown» στις ΗΠΑ
Άνω των 100 εταιρειών υπέγραψαν Σύμφωνο της Ε.Ε. για ΤΝ-Mεταξύ αυτών και διεθνείς κολοσσοί
Η Google προσέφυγε κατά της Microsoft ενώπιον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής-Γιατί την κατηγορεί