Powered by

Coffee to go... με ή χωρίς σκουπίδια;

Ένα πλαστικό ή χάρτινο κύπελλο καφέ ζει περί τα 15 λεπτά. Μόλις τελειώσει η σύντομη απόλαυση του αγαπημένου ροφήματος το κυπελλάκι καταλήγει αυτόματα στον κάλαθο των αχρήστων. Στο μεταξύ τα πεταμένα κυπελλάκια έχουν καταντήσει πραγματική μάστιγα για τις μεγάλες πόλεις.

Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η γερμανική περιβαλλοντική οργάνωση Βοήθεια για το Περιβάλλον (Deutsche Unwelthilfe) περίπου τρία εκατομμύρια χάρτινα και πλαστικά κυπελλάκια του καφέ καταλήγουν συνολικά στα σκουπίδια κάθε χρόνο στη Γερμανία.

Βάσει υπολογισμών καθένας από τους 82 εκατομ. ανθρώπους που ζουν στη Γερμανία χρησιμοποιεί 37 κυπελλάκια τον χρόνο. Επίσης η βιομηχανική παραγωγή πλαστικών κυπέλλων είναι υπαίτια για την αύξηση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα που απελευθερώνεται στην ατμόσφαιρα. Οι σχετικές επιβλαβείς εκπομπές υπολογίζονται σε 100.000 τόνους ετησίως.

Και γιατί όχι ανακυκλώσιμα κυπελλάκια;
Η κατανάλωση coffee to go, που τα τελευταία χρόνια έχει γίνει μόδα παγκοσμίως, αρχίζει τελευταία να απασχολεί σοβαρά τους μαγαζάτορες, τους καταναλωτές και φυσικά πολλές περιβαλλοντικές οργανώσεις. Παράλληλα ήδη έχουν γίνει κάποιες πρώτες απόπειρες για αναζήτηση εναλλακτικών. Πολλοί πελάτες συνοικιακών καφέ πηγαίνουν κάθε πρωί με το δικό τους ποτήρι από το σπίτι, ενώ ολοένα περισσότερες καντίνες σε εργασιακούς χώρους, φούρνοι και μικρά καφέ έχουν υιοθετήσει το σύστημα επαναχρησιμοποιούμενων κυπέλλων.

Ο δήμος Βερολίνου μάλιστα θέλει να επεκτείνει την πρακτική δίνοντας κίνητρα σε καταστηματάρχες και καταναλωτές να χρησιμοποιούν κυπελλάκια πολλών χρήσεων. Οι καταναλωτές θα πρέπει μόνο να πληρώνουν ένα μικρό αντίτιμο την πρώτη φορά κι έπειτα θα μπορούν να χρησιμοποιούν ξανά και ξανά το ίδιο κύπελλο στα συνεργαζόμενα καφέ. Επίσης όσοι καταναλωτές επιλέγουν επαναχρησιμοποιούμενα κυπελλάκια θα έχουν έκπτωση της τάξεως των 20 σεντ σε κάθε αγορά ροφήματος. Σύμφωνα με τον δημοτικό σχεδιασμό, το μέτρο αναμένεται να εγκριθεί από το δημοτικό συμβούλιο μέσα στις επόμενες εβδομάδες. «Η απόφαση του δήμου Βερολίνου δείχνει το δρόμο προς το μέλλον», αναφέρει σχετικά η Στέφανι Ότερσταϊν από την ΜΚΟ Βοήθεια για το Περιβάλλον.

Σύμφωνα με υπολογισμούς εάν το μέτρο επιτύχει, αναμένεται να επιφέρει διπλό όφελος: τόσο στο πεδίο της προστασίας του περιβάλλοντος όσο και στην εξοικονόμηση χρημάτων για τους επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στο χώρο του καφέ αλλά και τους καταναλωτές.

Το παράδειγμα του Βερολίνου θέλουν να ακολουθήσουν και άλλες πόλεις, ενώ ήδη από τον περασμένο Νοέμβριο κάποια καφέ και φούρνοι στο Φράιμπουργκ άρχισαν στο πλαίσιο ιδιωτικής πρωτοβουλίας να εφαρμόζουν ένα αντίστοιχα σύστημα ανακύκλωσης κυπέλλων για καφέ. Μέχρι στιγμής με μεγάλη επιτυχία.

ΠΗΓΗ: DW

Δειτε Επισης

Scope: Βελτιώνονται οι μακροπρόθεσμες πιστωτικές προοπτικές της Τουρκίας-Τι προειδοποιεί ο γερμανικός οίκος
Το κόστος δανεισμού της Γαλλίας ξεπέρασε της Ισπανίας για πρώτη φορά από το 2006
Σε υψηλό 12 ετών το ασήμι-Νέο ιστορικό ρεκόρ για χρυσό
Κυρώσεις στον Ρώσο Σεργκέι Σεργκέγιεβιτς Ιβανόφ και στην εταιρεία κρυπτονομισμάτων Cryptex από ΗΠΑ
Καμπανάκι από ING-Κολλημένη σε στασιμότητα η γερμανική οικονομία
Το Κογκρέσο απέτρεψε προεκλογικό «shutdown» στις ΗΠΑ
Άνω των 100 εταιρειών υπέγραψαν Σύμφωνο της Ε.Ε. για ΤΝ-Mεταξύ αυτών και διεθνείς κολοσσοί
Η Google προσέφυγε κατά της Microsoft ενώπιον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής-Γιατί την κατηγορεί
Σουηδία: Μείωσε το βασικό επιτόκιό της κατά 25 μονάδες βάσης η Κεντρική Τράπεζα της χώρας
Επιχείρηση Σιμσέκ στη Νέα Υόρκη να καθησυχάσει τις ανησυχίες των επενδυτών-Η κατάσταση της τουρκικής οικονομίας