Powered by

Διττή ταλαιπωρία για τη στερλίνα

Οι επενδυτές υποτιμούν την αντίκτυπο μιας πιθανής αποτυχίας της Βρετανίας να φτάσει σε εμπορική συμφωνία με την ΕΕ και τις ακόλουθες επιπτώσεις στη στερλίνα, εκτίμησε σήμερα ο Θάνος Βαμβακίδης, στρατηγικός αναλυτής στην BofA Merrill Lynch για τα νομίσματα.

Μιλώντας στο CNBC, ο ειδικός επεσήμανε ότι μια παραδοσιακή συμφωνία μεταξύ των δύο μερών, είτε καταφέρει να επιτευχθεί είτε όχι, θα έχει διττές συνέπειες για το βρετανικό νόμισμα έναντι του δολαρίου.

«(Αυτό είναι) εξαιρετικά σημαντικό και δε θεωρώ πως η αγορά εστιάζει αρκετά σε αυτό το θέμα», τόνισε ο Βαμβακίδης.

«Οι διαπραγματεύσεις για το Brexit θα πάρουν δύο χρόνια (και) γνωρίζουμε ότι η νέα εμπορική συμφωνία μεταξύ της Βρετανίας και της ΕΕ θα πάρει πολύ περισσότερο. Συνήθως παίρνει επτά με δέκα χρόνια, (δείτε) τη συμφωνία του Καναδά με την ΕΕ που πήρε εφτά χρόνια», παρατήρησε ο αναλυτής.

Στο μεταξύ, το γεγονός πως η Τερέζα Μέι έχει στο παρελθόν αναφέρει ότι θα ήταν πρόθυμη να αποχωρήσει από την ΕΕ χωρίς εμπορική συμφωνία, σημαίνει ότι η Βρετανία μπορεί να βρεθεί εξαρτημένη από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου και τους κανονισμούς του. Σε ομιλία της στις 17 Ιανουαρίου, η πρωθυπουργός δήλωσε ότι «καθόλου συμφωνία για τη Βρετανία είναι καλύτερη από μια κακή συμφωνία για τη Βρετανία».

«Χρειάζεσαι κάτι για το μεσοδιάστημα, μια μεταβατική συμφωνία. Χωρίς αυτήν πας στους κανονισμούς του ΠΟΕ, γι’ αυτό το λόγο με μεταβατική συμφωνία ή χωρίς, έχεις διττές επιπτώσεις», τόνισε.

«Χωρίς μια μετάβαση, δεν έχεις μόνο ανώμαλη προσγείωση: έχεις overshooting γιατί οι κανόνες του ΠΟΕ είναι πολύ χειρότεροι από οποιαδήποτε πιθανή εμπορική συμφωνία. Γι’ αυτό το λόγο πιστεύουμε ότι είναι προς το συμφέρον και των δύο πλευρών να αποφύγουν το ‘’γκρεμό’’ του ΠΟΕ και να φτάσουν σε συμφωνία και σε μια μεταβατική περίοδο», κατέληξε ο Βαμβακίδης.

ΠΗΓΗ: euro2day.gr

Δειτε Επισης

Scope: Βελτιώνονται οι μακροπρόθεσμες πιστωτικές προοπτικές της Τουρκίας-Τι προειδοποιεί ο γερμανικός οίκος
Το κόστος δανεισμού της Γαλλίας ξεπέρασε της Ισπανίας για πρώτη φορά από το 2006
Σε υψηλό 12 ετών το ασήμι-Νέο ιστορικό ρεκόρ για χρυσό
Κυρώσεις στον Ρώσο Σεργκέι Σεργκέγιεβιτς Ιβανόφ και στην εταιρεία κρυπτονομισμάτων Cryptex από ΗΠΑ
Καμπανάκι από ING-Κολλημένη σε στασιμότητα η γερμανική οικονομία
Το Κογκρέσο απέτρεψε προεκλογικό «shutdown» στις ΗΠΑ
Άνω των 100 εταιρειών υπέγραψαν Σύμφωνο της Ε.Ε. για ΤΝ-Mεταξύ αυτών και διεθνείς κολοσσοί
Η Google προσέφυγε κατά της Microsoft ενώπιον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής-Γιατί την κατηγορεί
Σουηδία: Μείωσε το βασικό επιτόκιό της κατά 25 μονάδες βάσης η Κεντρική Τράπεζα της χώρας
Επιχείρηση Σιμσέκ στη Νέα Υόρκη να καθησυχάσει τις ανησυχίες των επενδυτών-Η κατάσταση της τουρκικής οικονομίας