Μειώνεται το αποθεματικό ασφαλείας των τραπεζών
17:06 - 03 Φεβρουαρίου 2017
Με 37 ψήφους υπέρ, 6 κατά (Συμμαχία Πολιτών, Οικολόγοι, ΕΛΑΜ) και 6 αποχές (ΔΗΚΟ) η Ολομέλεια της Βουλής, μετά από μακρά συζήτηση, ψήφισε σε νόμο το νομοσχέδιο για καλύτερη εναρμόνιση με το κοινοτικό κεκτημένο, με το οποίο μειώνεται το κεφαλαιακό απόθεμα ασφάλειας των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.
Οι ουσιαστικές αλλαγές στην κείμενη νομοθεσία εστιάζονται στην προσθήκη νέας πρόνοιας, ώστε οι απαιτήσεις τήρησης αποθέματος ασφαλείας διατήρησης κεφαλαίου που προβλέπονται στην ισχύουσα νομοθεσία να διαμορφωθούν ως ακολούθως:
α. Το απόθεμα ασφαλείας διατήρησης κεφαλαίου έως την 31η Δεκεμβρίου 2016 να αποτελείται από “κεφάλαιο κοινών μετοχών της κατηγορίας 1” αξίας ίσης με το 0,625% του συνόλου των σταθμισμένων ως προς τον κίνδυνο ποσών έκθεσης του αδειοδοτημένου πιστωτικού ιδρύματος που συστάθηκε στη Δημοκρατία.
β. Το απόθεμα ασφαλείας διατήρησης κεφαλαίου για την περίοδο από την 1η Ιανουαρίου 2017 έως την 31η Δεκεμβρίου 2017 να αποτελείται από “κεφάλαιο κοινών μετοχών της κατηγορίας 1” αξίας ίσης με το 1,25% του συνόλου των σταθμισμένων ως προς τον κίνδυνο ποσών έκθεσης του αδειοδοτημένου πιστωτικού ιδρύματος που συστάθηκε στη Δημοκρατία.
γ. Το απόθεμα ασφαλείας διατήρησης κεφαλαίου για την περίοδο από την 1η Ιανουαρίου 2018 έως την 31η Δεκεμβρίου 2018 να αποτελείται από “κεφάλαιο κοινών μετοχών της κατηγορίας 1” αξίας ίσης με το 1,875% του συνόλου των σταθμισμένων ως προς τον κίνδυνο ποσών έκθεσης του αδειοδοτημένου πιστωτικού ιδρύματος που συστάθηκε στη Δημοκρατία.
Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου δήλωσε ότι κάθε φορά που βαράμε το τραπεζικό σύστημα, πυροβολούμε τα πόδια μας. Τον Ιούνιο που θα είναι τα τεστ αντοχής και αν ο Συνεργατισμός χρειαστεί 10 εκ. κεφάλαια, τι θα κάνουμε, διερωτήθηκε.
Με τη νέα ρύθμιση ο Συνεργατισμός θα έχει επιπλέον 2- 3 εκ. είπε, προσθέτοντας ότι οι άλλες τράπεζες έχουν διαφορετικούς τρόπους άντλησης κεφαλαίων.
Ξεκαθάρισε επίσης ότι χαλαρώνουμε τους κανόνες και δεν κάνουμε έκπτωση σε καμία τράπεζα. Αν κάποιο τραπεζικό ίδρυμα χρειαστεί κεφάλαια να μην χρειαστεί να τα βάλει αμέσως, αλλά τα επόμενα, 1, 2, 3 χρόνια, συμπλήρωσε.
Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Μάριος Μαυρίδης είπε ότι το 2,5% επεβλήθη στην Κύπρο και ανέφερε ότι με τη μείωση θα απελευθερωθούν κεφάλαια. Ανέφερε επίσης ότι δεν υπήρχε άλλη επιλογή από το να σωθεί το τραπεζικό σύστημα, που δεν είναι τίποτε περισσότερο από τη σχέση καταθέτη – δανειολήπτη, ανεξάρτητα από τον οργανισμό που διεκπεραιώνει τις λεπτομέρειες της σχέσης.
Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Ονούφριος Κουλλάς είπε ότι το αποθεματικό ασφαλείας έχει αυξηθεί μονομερώς στο 2,5% από τους δανειστές και δεν το κάναμε μόνοι μας. Πρόσθεσε ότι οι τράπεζες μας είχαν μηδενική αξιοπιστία, έπρεπε να αυξήσουμε τα αποθέματα για να αυξήσουμε την αξιοπιστία.
«Μας δίνεται η δυνατότητα να κάνουμε χαλάρωση και οι τράπεζες πρέπει να έχουν δυνατότητα να δανείζουν» συνέχισε, αναφέροντας ότι όσοι αντιτίθενται μπορούν να προτείνουν πολλαπλασιασμό των αποθεματικών.
Διατύπωσε επίσης τη θέση ότι δεν υπήρχε άλλη επιλογή για το Συνεργατισμό και ανέφερε ότι με τη νέα ρύθμιση αν οι τράπεζες χρειαστούν πρόσθετα κεφάλαια, θα θεωρείται ότι τα έχουν.
Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαϊδης, αφού ανέφερε ότι η καταστροφή επήλθε λόγω των ζημιών των τραπεζών, πρόσθεσε ότι ο Συνεργατισμός ήταν και θα είναι υγιής και δεν θα είναι περισσότερο ασφαλής αν ψηφιστεί ο νόμος.
Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Άντρος Καυκαλιάς είπε ότι ο νόμος περιέχει πρόνοια, που παρέχει στα πιστωτικά ιδρύματα για σταδιακή διατήρηση αποθεμάτων και περιορίζει τις άμεσες ανάγκες για κεφαλαιακά αποθέματα. Εξέφρασε την άποψη ότι με την τροποποίηση θα ενισχυθεί η ρευστότητα των τραπεζών.
Διερωτήθηκε δε γιατί η κοινοτική οδηγία «δεν ήταν από το 2013 ενώπιον μας, γιατί δεν χρησιμοποιήθηκε για το Συνεργατισμό», προσθέτοντας ότι θα ψάχναμε μερικές δεκάδες εκατομμύρια λιγότερα για την ανακεφαλαιοποίηση του Συνεργατισμού.
Εξέφρασε επίσης την άποψη ότι η Κυβέρνηση «είχε τρόπους, αλλά δεν τους είδε ή δεν ήθελε να τους δει» και πρόσθεσε ότι φαίνεται απομακρυσμένη η δυνατότητα να επιστρέψει ο Συνεργατισμός στα μέλη του.
Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Άγγελος Βότσης συμφώνησε ότι το 2,5% είχε υποβληθεί από το μνημόνιο.
Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος διερωτήθηκε γιατί ενώ είχαμε τη δυνατότητα της σταδιακής αύξησης, η Κεντρική Τράπεζα από την αρχή επέβαλε το 2,5%. Κάποιοι πρέπει να απαντήσουν, πρόσθεσε.
Ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας είπε ότι μειώνουμε το επίπεδο των αποθεμάτων ασφαλείας και διαγράφουμε από τη μνήμη μας το κούρεμα. Μετά την τραγωδία, θα έπρεπε να είμαστε διπλά προσεκτικοί, πρόσθεσε αναφέροντας ότι θα μειώσουμε τα αποθεματικά ελπίζοντας σε αυξημένη δανειοδότηση και αγνοούμε ότι κριτήριο για δάνεια και ανάπτυξη είναι το κόστος του χρήματος και στην Κύπρο είναι πολύ πιο ψηλό από το μέσο όρο της ευρωζώνης.
Ο νόμος έχει αναδρομική ισχύ από την 31.12 του 2016, και διερωτήθηκε εάν ψηφίζεται ο νόμος για «να καλύψουμε κενά στα αποθεματικά». Ανέφερε ακόμα ότι όσο πιο αυστηροί είμαστε, την ώρα που τα μη εξυπηρετούμενα είναι αυξημένα, κάνουμε καλό στις τράπεζες.
Ο Πρόεδρος των Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών Γιώργος Περδίκης είπε ότι ο μύθος πως όσο ενισχύεις τις τράπεζες ενισχύεται η κοινωνία κατέρρευσε με τραγικό τρόπο. «Δεν αγοράζουμε το μύθο ούτε μία μπακίρα», πρόσθεσε, αναφέροντας ότι απαιτείται άμεση ή σταδιακή ανάπτυξη των αποθεμάτων καθώς με αυτό τον τρόπο θα ενισχυθούν.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ