Διήμερη γιορτή του αθλητισμού στη Λεμεσό
09:03 - 28 Φεβρουαρίου 2017

Φιλοξενούμενοι της CNP ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ, Χορηγού Ασφάλειας και Υγείας, του ΟΠΑΠ Μαραθωνίου Λεμεσού ΓΣΟ, ήταν το μεσημέρι της Παρασκευής (24/2/2017) εκπρόσωποι των ΜΜΕ, της Οργανωτικής Επιτροπής αλλά και χορηγοί της μεγαλύτερης αθλητικής διοργάνωσης στην Κύπρο.
Η CNP ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ παρέθεσε γεύμα στο εστιατόριο «Dionysus Mansion» όπου αναλύθηκαν οι λεπτομέρειες για την πορεία των προετοιμασιών ενόψει του φετινού αγώνα, ο οποίος για πρώτη φορά θα έχει διήμερη διάρκεια, καθώς εκτείνεται το διήμερο 18 και 19 Μαρτίου, στο παραλιακό μέτωπο της Λεμεσού. Αναμένεται να μετάσχουν 15.000 δρομείς από 55 χώρες, σε σχέση με 13.000 δρομείς που έλαβαν μέρος πέρσι.
Καλωσορίζοντας τους προσκεκλημένους ο Γενικός Διευθυντής της CNP ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ, κ. Ανδρέας Κ. Στυλιανού, ανέφερε πως «είναι μεγάλη τιμή για τη CNP ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ που για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά καλύπτει την ασφάλεια και την υγεία των συμμετεχόντων στον ΟΠΑΠ Μαραθώνιο Λεμεσού ΓΣΟ» ενώ για τον αγώνα σημείωσε πως «Στηρίζουμε με συνέπεια ένα μεγάλο και καταξιωμένο αθλητικό γεγονός με διεθνή αναγνώριση. Αυτό άλλωστε αποδεικνύεται από τις χιλιάδες συμμετοχές Κυπρίων και ξένων δρομέων που θα λάβουν μέρος». Ως Χορηγός Ασφάλειας και Υγείας η CNP ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ παρέχει Δύναμη Ασφάλειας σε περίπου 15.000 δρομείς που θα τρέξουν φέτος στον αγώνα.
Επέκταση της διοργάνωσης
«Φέτος έχουμε κάποιες αλλαγές με πρώτη την επέκταση της διοργάνωσης σε δύο ημέρες. Αυτό έγινε αφενός για λόγους ασφάλειας, καθώς 15.000 δρομείς για το χώρο του Μόλου είναι πάρα πολλοί, αφετέρου για να αναβαθμίσουμε την εμπειρία των δρομέων» σημείωσε ο επικεφαλής της Οργανωτικής Επιτροπής κ. Σπύρος Σπύρου και συνέχισε «με το τέλος της περσινής διοργάνωσης ξεκινήσαμε μια μεγάλη προσπάθεια ανατροφοδότησης (Feedback Campaign) από αθλητές και συνεργάτες μας στο εξωτερικό, μέσα από την οποία προέκυψαν οι αναβαθμίσεις».
Πιο συγκεκριμένα ανέφερε ότι θα υπάρξουν βραβεύσεις ανά ηλικιακή κατηγορία ενώ η εκκίνηση των αγωνιστικών δρόμων μεταφέρθηκαν στις 7πμ ώστε οι δρομείς να έχουν καλύτερη απόδοση λόγω ευνοϊκότερης θερμοκρασίας. Επίσης η πρωινή έναρξη θα συμβάλει στην αποσυμφόρηση της πόλης που προκαλείται από το κλείσιμο των δρόμων.
Ο κ. Σπύρου υπογράμμισε ότι «ακολουθούμε τα στάνταρ των καλύτερων μαραθωνίων του κόσμου» ενώ στάθηκε στην αποστολή των πακέτων δρομέων σε επιλεγμένα καταστήματα GAP Akis Express σε όλη την Κύπρο και την προσφορά μιλίων στο σχέδιο ανταμοιβής Miles & Bonus της Aegean Airlines. Σημείωσε ότι οι εγγραφές κινούνται πολύ ενθαρρυντικά.
Τέλος, ο κ. Σπύρου έκανε ειδική αναφορά στον ΚΟΤ λέγοντας πως «αρχίζοντας αυτή την προσπάθεια ήταν ο πρώτος οργανισμός που αποταθήκαμε. Μας έδειξαν εμπιστοσύνη και μας ενίσχυσαν, ώστε να μπορέσουμε να κάνουμε τα πρώτα βήματα».
Όσον αφορά στο πρόγραμμα, το Σάββατο, 18 Μαρτίου θα γίνουν ο PrimeTel Εταιρικός Δρόμος 5χλμ και η Andrey & Julia Dashin's Foundation Youth Race ενώ την Κυριακή, 19 Μαρτίου θα διεξαχθούν ο Ατομικός Δρόμος 5χλμ, η Petrolina Energy Race 10χλμ, ο Ημιμαραθώνιος και ο Μαραθώνιος. Η εκκίνηση θα δοθεί στις 7:00πμ. Και φέτος η διοργάνωση στηρίζει το Καραϊσκάκειο Ίδρυμα, με εισφορές στην ιστοσελίδα www.karaiskakio.org.cy ή μέσω SMS. Συμμετέχοντες (και όχι μόνο) μπορούν να εγγραφούν ως εθελοντές δότες μυελού των οστών με την καινοτομική μέθοδο swab, όπου το δείγμα συλλέγεται με το σάλιο σε μια εξαιρετικά απλή διαδικασία.
Εκ μέρους της ΟΠΑΠ Κύπρου ο κ. Χρίστος Χρίστου, μέλος του Δ.Σ., τόνισε τη διεθνή προβολή της Κύπρου μέσω της διοργάνωσης αλλά και την κοινωνική προσφορά του ΟΠΑΠ Μαραθώνιου Λεμεσού ΓΣΟ. Είπε πως «θα επιδιώξουμε να εγγραφούν ως δότες όλοι οι συμμετέχοντες ώστε το Καραϊσκάκειο Ίδρυμα να εμπλουτίσει το αρχείο δοτών μυελού των οστών».
«Εκπληκτικοί αριθμοί»
Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Λεμεσού κ. Νίκος Νικολαΐδης είπε πως «είναι βαθιά η εκτίμησή μας προς τους συνδιοργανωτές του θεσμού, ο οποίος είναι παγκόσμιας εμβέλειας και οι αριθμοί του -για μια μικρή χώρα όπως η Κύπρος- είναι εκπληκτικοί» ενώ δήλωσε επίσης πως «χαιρόμαστε να βλέπουμε τον αγώνα κάθε χρόνο να μεγαλώνει, καθώς τέτοιοι θεσμοί μπορούν να προσφέρουν οφέλη τεράστιας σημασίας»
Σε παρέμβαση ο κ. Θεοδόσης Θεοδοσίου, Chief Commercial Officer της PrimeTel, είπε πως «η Primetel στηρίζει τον αθλητισμό γενικότερα και θέλει μέσω αυτής της εκδήλωσης να υποστηρίξει αξίες προσπάθειας και συμμετοχής». Η Primetel είναι Χρυσός Χορηγός του αγώνα και ονομαστικός χορηγός στον εταιρικό δρόμο 5χλμ, ο οποίος έχει και τη μεγαλύτερη συμμετοχή.
Αφιερωμένος στον Στέλιο Κυριακίδη
Μετά από μια σύντομη ιστορική αναδρομή στον αγώνα ο Πρόεδρος του ΓΣΟ, κ. Νεοκλής Θωμά είπε ότι ο φετινός αγώνας «είναι αφιερωμένος στη μνήμη και τη δόξα του μεγάλου μαραθωνοδρόμου του ΓΣΟ Στέλιου Κυριακίδη, με αφορμή τη συμπλήρωση 30 χρόνων από το θάνατό του. Οι δεσμοί του Κυριακίδη με τον ΓΣΟ ήταν άρρηκτοι και γι αυτό αρνήθηκε να ενταχθεί σε σύλλογο της Ελλάδας».
Ο Πρόεδρος του αρχαιότερου γυμναστικού συλλόγου της Κύπρου θυμήθηκε τη γέννηση της ιδέας ενός διεθνή μαραθωνίου στη Λεμεσό λέγοντας πως «γεννήθηκε κάτω από το κάστρο, πριν 12 χρόνια, σε μια ανοιξιάτικη νεροποντή, στη διάρκεια ενός μαραθωνίου της ΚΟΕΑΣ. Συνέχισε λέγοντας ότι «πιστέψαμε σε αυτό που ονειρευτήκαμε γιατί πιστέψαμε ότι η επιτυχία αυτής της εκδήλωσης θα είχε οφέλη για το Σύλλογο αλλά και για τη πόλη και την Κύπρο. Κατοχυρώσαμε παγκόσμια στην AIMS τον αγώνα ως Limassol Marathon GSO και πετύχαμε την αναγνώριση της διαδρομής από την IAAF». Τέλος υπογράμμισε πως «είναι ο μόνος αναγνωρισμένος και μετρήσιμος μαραθώνιος της Κύπρου που εντάχθηκε στο καλεντάρι και γίνεται με τους κανονισμούς της ΚΟΕΑΣ και της IAA».
Πληροφορίες για τον ΟΠΑΠ Μαραθώνιο Λεμεσού ΓΣΟ
O ΟΠΑΠ Μαραθώνιος Λεμεσού ΓΣΟ είναι το επίσημο Παγκύπριο Πρωτάθλημα Μαραθωνίου δρόμου της ΚΟΕΑΣ ενώ πρόκειται για έναν αγώνα πιστοποιημένο από την IAAF και την AIMS (Παγκόσμια Ένωση Μαραθωνίων Δρόμων).
Και στους πέντε αγωνιστικούς δρόμους υπάρχουν μερικές θέσεις συμμετοχής ακόμα, οι οποίες εξαντλούνται με γοργούς ρυθμούς, έτσι οι δρομείς που θέλουν να λάβουν μέρος στη μεγαλύτερη αθλητική γιορτή της Κύπρου καλό θα ήταν το συντομότερο να επιβεβαιώσουν τη συμμετοχή τους στο www.limassolmarathon.com. Η συμμετοχή στην Dashin’s Foundation Youth Race είναι δωρεάν.