Powered by

Ελκυστικά παραμένουν τα ακίνητα στην ΕΕ

Την επιβεβαίωση τους ότι, παρά τις πολιτικές αβεβαιότητες στην Ευρώπη σε σχέση με το Brexit, οι προοπτικές για τις αγορές ακινήτων της ΕΕ εξακολουθούν να είναι πολύ ελκυστικές για τους επενδυτές, εκφράζουν οι επαγγελματίες ακινήτων, σύμφωνα με το RICS Global Commercial Property Monitor για το 4ο τρίμηνο του 2016.

Κοιτάζοντας το τελευταίο τρίμηνο του 2016, οι συνθήκες στον τομέα των επενδύσεων έχουν συνεχίσει να βελτιώνονται σε σημαντικό βαθμό σε ολόκληρη την Ευρώπη. Εν τω μεταξύ, οι δυναμικές αγοράς στον τομέα της ιδιοκτησίας ακινήτων εμφανίζονται πιο ευνοϊκές στην Ουγγαρία, την Ισπανία, την Ιρλανδία και την Τσεχική Δημοκρατία, με ισχυρές προβλέψεις για αύξηση των ενοικίων λόγω της αυξανόμενης ζήτησης.

Οι πόλεις της Γερμανίας (Μόναχο, Φρανκφούρτη και Βερολίνο) και της Ισπανίας (Μαδρίτη και Βαρκελώνη), παράλληλα με το Άμστερνταμ, τη Λισαβόνα και το Δουβλίνο συνεχίζουν να βρίσκονται στις πρώτες θέσεις, αλλά η θετική τάση είναι επίσης εμφανής σε ορισμένες μικρότερες αγορές, όπως η Βουδαπέστη και η Πράγα, τόσο στον τομέα της ιδιοκτησίας, όσο και των επενδύσεων.

Η εικόνα στο Παρίσι παρουσιάζει μικρές διαφοροποιήσεις, με τους ιδιοκτήτες να είναι λίγο πιο προσεκτικοί, εξαιτίας των προηγούμενων αποτελεσμάτων. Η ανατροφοδότηση από τους ερωτηθέντες με έδρα το Μιλάνο είναι επίσης πιο μετρημένη αν και εξακολουθεί να είναι γενικά θετική.

Μια βασική στήριξη για τον τομέα ακινήτων στην ηπειρωτική Ευρώπη παραμένει φυσικά η διευκολυντική νομισματική στάση της ΕΚΤ. Όπως έχει καλά τεκμηριωθεί, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, όχι μόνο παραμένει προσηλωμένη στο υφιστάμενο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, τουλάχιστον μέχρι το τέλος του έτους, αλλά έχει επίσης καταστήσει σαφές ότι είναι διατεθειμένη να προσθέσει στο πρόγραμμα εάν χρειάζεται.

Ωστόσο, μια πιο έντονη αντίθεση με αυτά τα αποτελέσματα είναι εμφανής στην ανατροφοδότηση που λήφθηκε από το Λονδίνο. Μετά από μια εξαιρετικά ισχυρή άνοδο κατά τη διάρκεια του 2014 και του 2015, η παρακολούθηση δείχνει μια γενικά επίπεδη εικόνα για τη ζήτηση τώρα. Μελλοντικά, οι δώδεκαμηνες προσδοκίες είναι  συνεπείς με περαιτέρω μικρή μείωση στις τιμές της αξίας του κεφαλαίου σε όλους τους τομείς.

Aν και η επενδυτική ζήτηση μετά το Brexit συνεχίζει να αυξάνεται στην αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου, η πλειοψηφία των ερωτηθέντων προβλέπουν ορισμένες επιχειρήσεις ότι θα επιλέξουν να μετακινηθούν από το Ηνωμένο Βασίλειο και σε άλλες ευρωπαϊκές αγορές. Πάνω από το 70% των επαγγελματιών που ερωτήθηκαν από το RICS, σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ (με εξαίρεση την Ιταλία) προβλέπουν τουλάχιστον ορισμένες επιχειρήσεις ότι θα πρέπει να μετατοπιστούν από το Ηνωμένο Βασίλειο κατά τα επόμενα δύο χρόνια ως απάντηση στην ψηφοφορία για το Brexit.

Περίπου το ένα τέταρτο των ερωτηθέντων στη Γερμανία και την Ισπανία και περίπου το ένα τρίτο στην Ολλανδία και την Ιρλανδία, ισχυρίζονται ότι έχουν ήδη δει αποδεικτικά στοιχεία για τις επιχειρήσεις που επιθυμούν να μετακινήσουν μέρος των δραστηριοτήτων τους μακριά από το Ηνωμένο Βασίλειο. Το ποσοστό παρουσιάζεται ακόμη υψηλότερο και φτάνει στο 50%, στην Πολωνία.

O Chief Economist του RICS, Simon Rubinsohn, σχολίασε σχετικά: «Το RICS Global Commercial Property Monitor επιβεβαιώνει την απόδοση των ευρωπαϊκών αγορών σε παγκόσμια σύγκριση κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2016 και τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης στη Ρωσία και τη Βραζιλία μετά από τρία χρόνια μεταβλητότητας. Σε άλλα μέρη του κόσμου, οι προοπτικές δεν είναι τόσο θετικές. Η ανατροφοδότηση σε όλη τη Μέση Ανατολή και την Ασία παραμένει υποτονική. Ακόμη και σε ολόκληρη την Ινδία, η οποία μέχρι τώρα ήταν συγκριτικά πιο αισιόδοξη από ότι οι περισσότερες ασιατικές αγορές, φαίνεται να έχει κλονιστεί από την απροσδόκητη απονομισματοποίηση που πραγματοποιήθηκε το Νοέμβριο».

Δειτε Επισης

Ηνωμένο Βασίλειο: Σε χαμηλό δύο ετών η αύξηση των μισθών
Γερμανία: Οικονομικές προβλέψεις-«καμπανάκι» από κορυφαία οικονομικά ινστιτούτα
Αυτή είναι η πλουσιότερη γυναίκα στον κόσμο-Πόσα χρήματα έχει
Scope: Βελτιώνονται οι μακροπρόθεσμες πιστωτικές προοπτικές της Τουρκίας-Τι προειδοποιεί ο γερμανικός οίκος
Το κόστος δανεισμού της Γαλλίας ξεπέρασε της Ισπανίας για πρώτη φορά από το 2006
Σε υψηλό 12 ετών το ασήμι-Νέο ιστορικό ρεκόρ για χρυσό
Κυρώσεις στον Ρώσο Σεργκέι Σεργκέγιεβιτς Ιβανόφ και στην εταιρεία κρυπτονομισμάτων Cryptex από ΗΠΑ
Καμπανάκι από ING-Κολλημένη σε στασιμότητα η γερμανική οικονομία
Το Κογκρέσο απέτρεψε προεκλογικό «shutdown» στις ΗΠΑ
Άνω των 100 εταιρειών υπέγραψαν Σύμφωνο της Ε.Ε. για ΤΝ-Mεταξύ αυτών και διεθνείς κολοσσοί