Powered by

Το μέλλον της οικονομίας είναι… «κυκλικό»

Το μοντέλο που σήμερα ζούμε δεν είναι πλέον βιώσιμο και είναι επιτακτική ανάγκη να εφαρμοστεί το καινοτόμο μοντέλο της Κυκλικής Οικονομίας, για λιγότερη σπατάλη πόρων και σεβασμό προς το περιβάλλον μας.

Αυτό ήταν και το βασικό μήνυμα της Ημερίδας που οργάνωσε σήμερα, στη Λεμεσό, το  Γραφείο Ενημέρωσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο, το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου και το Γραφείο της Επιτρόπου Περιβάλλοντος, με θέμα "Η Κύπρος στο Δρόμο της Στρατηγικής της Κυκλικής Οικονομίας", της οποίας χορηγός επικοινωνίας ήταν το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Παρεμβάσεις γύρω από την πολιτική της ΕΕ επί του θέματος έκαναν οι δυο Κύπριοι ευρωβουλευτές, Ελένη Θεοχάρους και Τάκης Χατζηγεωργίου, οι οποίοι υπέδειξαν τη σημασία που η Ευρώπη πλέον αποδίδει στην έννοια της Κυκλικής Οικονομίας και στις προσπάθειες που γίνονται για εφαρμογή του στα κράτη μέλη της.

Η κ. Θεοχάρους αναφέρθηκε στο προσχέδιο του Σχεδίου Δράσης που περιλαμβάνει  μέτρα τα οποία καλύπτουν ολόκληρο τον κύκλο ζωής των προϊόντων και το οποίο θα κληθεί τον ερχόμενο μήνα να ψηφίσει το Ευρωκοινοβούλιο, υποδεικνύοντας παράλληλα ότι "η Κυπριακή Δημοκρατία οφείλει να διαδραματίσει ιδιαίτερα ενεργό ρόλο στις νέες αυτές δράσεις, δεδομένου ότι εξακολουθεί να είναι μέλος της ΕΕ, δεν είναι εκλιπούσα και θα πρέπει να συνδράμει στην πανευρωπαϊκή προσπάθεια για τον εκσυγχρονισμό και το μετασχηματισμό της ευρωπαϊκής οικονομίας, με στόχο τη στροφή της προς μια πιο βιώσιμη κατεύθυνση".
 
"Η μετάβαση αυτή έχει ιδιαίτερη σημασία από οικονομικής και επιχειρηματικής άποψης, καθώς θα σημειωθούν σημαντικά κέρδη και θα ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα, ενώ χάρη σε αυτήν επιτυγχάνονται περιβαλλοντικά οφέλη, σημαντική εξοικονόμηση ενέργειας, δημιουργούνται τοπικά θέσεις εργασίας, αναπτύσσονται οι περιφέρειες και αυξάνονται οι ευκαιρίες για κοινωνική ένταξη, ενώ παράλληλα ενισχύονται οι βασικές προτεραιότητες της ΕΕ για την απασχόληση και την ανάπτυξη, τις επενδύσεις, την κοινωνική ατζέντα και τη βιομηχανική καινοτομία", συμπλήρωσε.
 
Η δέσμη μέτρων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Κυκλική Οικονομία, συνέχισε, περιλαμβάνει αναθεωρημένες νομοθετικές προτάσεις σχετικά με τα απόβλητα και ένα συνολικό σχέδιο δράσης, "με στόχο  την αύξηση της ανακύκλωσης, τη μείωση της υγειονομικής ταφής, την εξάλειψη φραγμών της αγοράς σε συγκεκριμένους τομείς ή ροές υλικών όπως πλαστικά, απορρίμματα τροφίμων, πρώτες ύλες κρίσιμης σημασίας, κατασκευές και κατεδαφίσεις, προϊόντα βιομάζας και βιολογικής προέλευσης, καθώς και τα οριζόντια μέτρα σε τομείς όπως η καινοτομία και οι επενδύσεις".  Ακόμη, πρόσθεσε,  προτείνονται συγκεκριμένα μέτρα για την αντιμετώπιση των υφιστάμενων εμποδίων όσον αφορά τη βελτίωση της διαχείρισης αποβλήτων και λαμβάνονται υπόψη οι διαφορετικές καταστάσεις  στα κράτη-μέλη.
 
Από την πλευρά του, ο ευρωβουλευτής Τάκης Χατζηγεωργίου ανέφερε πως "συμπεριφερόμαστε στη γη σαν δύναμη κατοχής. Οι άνθρωποι, ο Πολιτισμός μας, οι εξουσίες που έχουμε καθορίσει, τα πολιτικά συστήματα, αποτελούν δύναμη κατοχής για την ίδια τη γη".
 
Έφερε δε ως παράδειγμα το γεγονός πως σήμερα υπάρχουν 100 εκατομμύρια αντικείμενα που περιφέρονται γύρω από τη γη (διαστημικά σκουπίδια), ενώ  τα ηλεκτρονικά απόβλητα έφτασαν, το 2017, στα 50 εκατομμύρια τόνους.

Ο κ.Χατζηγεωργίου εξέφρασε ακόμη την άποψη πως θα πρέπει να διαχωρίσουμε τις έννοιες της παγκοσμιοποίησης "η οποία έχει φοβερά αρνητικά χαρακτηριστικά", με την έννοια της παγκοσμιότητας, "η όποια σημαίνει κοινός Πολιτισμός, κοινή προσπάθεια για ανάπτυξη των επιστημών, για τα θέματα των αποβλήτων και της εξέλιξης της Κυκλικής Οικονομίας".
 
"Πρέπει να συγκρουστούμε με την έννοια της Παγκοσμιοποίησης, η οποία απλά σου δίνει τη δυνατότητα να πολλαπλασιάζεις τα χρήματα σου επειδή απλά τα μετακινείς κάπου αλλού και να προτάξουμε την έννοια της παγκοσμιότητας", συμπλήρωσε.
 
Στην παρουσίαση του, ο Κύπριος ευρωβουλευτής αναφέρεται επίσης σε στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία, κάθε πολίτης των χωρών του ΟΟΣΑ (Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης)  καταναλώνει κάθε χρόνο, κατά μέσο όρο 800 κιλά τροφίμων και ποτών, 120 κιλά συσκευασιών και 20 κιλά ρούχα και παπούτσια, από τα οποία το 80% καταλήγουν σε σκουπιδότοπους, καταστρέφονται ή μετατρέπονται σε λύματα. Στην Κύπρο δε, κάθε Κύπριος παράγει σχεδόν δύο κιλά σκουπίδια ημερησίως, τοποθετώντας τη χώρα μας στις πρώτες θέσεις όσον αφορά την κατά κεφαλήν παραγωγή σκουπιδιών στην ΕΕ.
 
Στην Ημερίδα φιλοξενήθηκε η Δήμαρχος Τήλου Μαρία Καμμά- Αλειφέρη και ο Ειδικός Συνεργάτης της, Ευστάθιος Κοντός, οι οποίοι μίλησαν για το "μικρό θαύμα" του νησιού, το οποίο έγινε γνωστό για την πρωτοπορία και την καινοτομία του, ως το μοναδικό ελληνικό νησί τόσο κοντά στη βιώσιμη ανάπτυξη, έχοντας υιοθετήσει μια σειρά από πράσινες πολιτικές που το κατέστησαν υπόδειγμα διαχείρισης περιβαλλοντικών θεμάτων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
 
Όπως αναφέρθηκε, το νησάκι των 500 κατοίκων, που υποφέρει από συχνές και μεγάλες διάρκειας διακοπές ρεύματος λόγω της απαρχαιωμένης διασύνδεσης με το νησί της Κω, θα αποτελέσει στα επόμενα χρόνια το πρώτο παγκόσμιο παράδειγμα δράσης για έξυπνα μικρο-δίκτυα που εξυπηρετούν την αυξημένη διείσδυση ΑΠΕ, μέσω της βέλτιστης εκμετάλλευσης τεχνολογιών αποθήκευσης ενέργειας.
 
Στο πλαίσιο υλοποίησης του ευρωπαϊκού προγράμματος TILOS, θα εγκατασταθεί στο νησί ένα πρότυπο υβριδικό σύστημα παραγωγής και αποθήκευσης ενέργειας, που θα αποτελείται από μικρής κλίμακας ανεμογεννήτρια και μεσαίας κλίμακας φωτοβολταϊκό πάρκο, σε συνδυασμό με συστοιχίες συσσωρευτών. Επιπρόσθετα, θα δημιουργηθεί το κατάλληλο έξυπνο μικρο-δίκτυο, το οποίο θα επιτρέπει τη συντονισμένη λειτουργία του συστήματος με σκοπό την επίτευξη μέγιστης ενεργειακής αυτονομίας καθώς και την εξομάλυνση ανάμεσα στη μεταβλητή παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από τις ΑΠΕ και την πραγματική ζήτηση σε ηλεκτρική ενέργεια των κατοίκων.
 
Εξάλλου σε ομιλία του, ο Αναπληρωτής Καθηγητής του ΤΕΠΑΚ, Θεόδωρος Ζαχαριάδης, αναφέρθηκε στην οικονομική πτυχή της Κυκλικής Οικονομίας και στο γεγονός πως τα οικονομικά κίνητρα και αντικίνητρα μπορούν να βοηθήσουν στο στόχο μας για μετάβαση στο μοντέλο αυτό.
 
"Για να πετύχουμε το στόχο της Κυκλικής Οικονομίας είναι γενικότερη αρχή ότι οι τιμές κάθε προϊόντος πρέπει να αντανακλούν και το περιβαλλοντικό κόστος που προκαλεί αυτό το προϊόν και οι περιβαλλοντικοί φόροι ή αντίθετα, η φοροελάφρυνση, σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, μπορεί να αποδειχθούν πιο αποτελεσματικοί ακόμα και από την εκπαίδευση", είπε ο κ.Ζαχαριάδης.
 
Πρέπει, συνέχισε, να συζητήσουμε για σταδιακή αλλά αποφασιστική αλλαγή της πηγής των φορολογικών εσόδων του κράτους, που να βασίζεται κυρίως στην υπερκατανάλωση ενέργειας, των φυσικών πόρων και στη ρύπανση και λιγότερο στη  φορολόγηση της εργασίας.
 
Από την πλευρά του, ο Λέκτορας του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου, Αντώνης Ζορπάς, υπέδειξε πως αυτό που η Κυκλική Οικονομία ζητά από εμάς είναι να επαναπροσδιορίσουμε τις σχέσεις μας με τα προϊόντα που προμηθευόμαστε και να αυξήσουμε το χρόνο ζωής τους όσο περισσότερο μπορούμε και πως, για να εφαρμοστεί, το μόνο που χρειάζεται είναι η αλλαγή της δικής μας συμπεριφοράς.
 
Σημειώνοντας πως, κατά κύριο κανόνα, χώρες με ψηλό βιοτικό επίπεδο παράγουν και περισσότερα απόβλητα, ο κ. Ζορπάς ανέφερε πως και στην περίπτωση της Κύπρου, η κατάσταση δεν είναι καθόλου ενθαρρυντική, τη στιγμή που υπάρχουν ευρωπαϊκές χώρες (Δανία, Σουηδία, Βέλγιο, Ολλανδία) που "έχουν ξεμείνει" από σκουπίδια λόγω των υψηλών περιβαλλοντικών δεικτών τους, που είναι ψηλότερος ακόμη και από το στρατηγικό μοντέλο της Κυκλικής Οικονομίας.
 
Αναλύοντας τα πλεονεκτήματα από τη στροφή μας σε "ένα τέτοιο φιλόδοξο μοντέλο", υπογράμμισε το πόσο αυτό θα βοηθήσει στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και κατ` επέκταση στη μείωση του δείκτη ανεργίας, ιδιαίτερα στη νέα γενιά, ενώ ταυτόχρονα, θα εξοικονομηθούν χρήματα για το ίδιο το κράτος, από τη μείωση του αριθμού των επιδομάτων σε ανέργους.
 
Η Ημερίδα, που τελούσε υπό την αιγίδα του Δημάρχου Λεμεσού, Νίκου Νικολαΐδη, ολοκληρώθηκε με συζήτηση με τους παρευρισκομένους.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Μνημόνιο συνεργασίας με Ελλάδα και Ιορδανία στον τομέα των επενδύσεων-Ενισχύονται οι εμπορικοί δεσμοί
Οριακές απώλειες στο ΧΑΚ
Ακόμη ένα κρίσιμο βήμα για την κατάργηση της βίζας για ΗΠΑ-Το βασικό προαπαιτούμενο που έχει ολοκληρωθεί
Επιδείνωση οικονομικού κλίματος, όμως συνεχίζουν οι ευνοϊκές συνθήκες για την κυπριακή οικονομία
Ανακοινώσεις Χριστοδουλίδη: Παίρνει σάρκα και οστά ο ψηφιακός πολίτης-Οι δυνατότητες που θα παρέχει από 5 Δεκεμβρίου
Επιβεβαίωση οικονομικής και χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, αλλά ανάγκη για επαγρύπνηση
Ευρωβουλή: Ικανοποίηση αλλά και ενστάσεις για το προσχέδιο του προϋπολογισμού της Ε.Ε. για 2025
Η ακτινογραφία της ανεργίας στην Κύπρο-Οι τομείς, η μόρφωση και οι ηλικίες των ανέργων
Στις Βρυξέλλες για το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων επί θεμάτων Πολιτικής Συνοχής ο Κεραυνός
Κέρδη κατέγραψε την Τρίτη το ΧΑΚ