Moody's: Βλέπει βελτίωση της χρηματοδοτικής βάσης των τραπεζών
16:24 - 24 Φεβρουαρίου 2017
Το θετικό ορίζοντα για τον κυπριακό τραπεζικό τομέα επαναβεβαίωσε την Παρασκευή ο οίκος αξιολόγησης Moody`s, αντανακλώντας την εκτίμηση του οίκου για την περαιτέρω βελτίωση της χρηματοδοτικής βάσης και του δανειακού χαρτοφυλακίου των τραπεζών.
«Αναμένουμε ότι η βελτίωση στην ποιότητα των δανείων θα μεταφραστεί σε ήπια κέρδη για τις κυπριακές τράπεζες το 2017 για δεύτερο συνεχόμενο χρόνο», δηλώνει η Μελίνα Σκουρίδου, Βοηθός Αντιπρόεδρος του οίκου σε δελτίο Τύπου, με αφορμή την έκδοση έκθεσης για το κυπριακό τραπεζικό σύστημα με τίτλο “Banking System Outlook –Cyprus; Stronger Funding And Gradual Improvements in Asset Quality Drive Our Positive Outlook.”
Πρόσθεσε ότι «αναμένεται περαιτέρω βελτίωση στις χρηματοδοτικές συνθήκες για τις τράπεζες, καθώς ενισχύεται η εμπιστοσύνη των καταθετών και επιστρέφουν τα χρήματα, που εγκατέλειψαν το τραπεζικό σύστημα κατά την οικονομική κρίση το 2013».
Ο οίκος αναμένει τις βελτιώσεις αυτές να πραγματοποιούνται εν μέσω οικονομικής ανάκαμψης. Ο Moody`s εκτιμά ότι ο ρυθμός ανάπτυξης το 2017 και το 2018 θα διαμορφωθεί στο 2,7% και 2,5% αντίστοιχα, αντανακλώντας την αναζωογόνηση του τουριστικού τομέα, την άνοδο της κατανάλωσης, την ώρα που ο μεγάλος τομέας επιχειρηματικών υπηρεσιών διατηρεί την ισχυρή του απόδοση.
Σύμφωνα με τις προβλέψεις του οίκου, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια θα υποχωρήσουν στο 42% του δανειακού χαρτοφυλακίου μέχρι το τέλος του 2017, σε σύγκριση με 49% το Σεπτέμβριο του 2016.
Εκτιμά ότι η διαδικασία αποκατάστασης των ΜΕΔ θα είναι μακρά ως αποτέλεσμα της μεγάλης περιόδου που απαιτείται προκειμένου τα αναδιαρθρωμένα δάνεια να επαναταξινομηθούν ως εξυπηρετούμενα, καθώς και λόγω του μεγάλου ποσού προβληματικών δανείων που αντιμετωπίζουν οι τράπεζες.
Παράλληλα, ο οίκος θεωρεί ότι η βελτιωμένη ποιότητα των δανείων και οι σταθερές απαιτήσεις για τις προβλέψεις θα οδηγήσουν σε ήπια άνοδο στα κέρδη προ των προβλέψεων, κάτι που θα υποστηρίξει τα κεφαλαιακά επίπεδα των τραπεζών.
Εκτιμάται ακόμη ότι μέχρι ο δείκτης tangible common equity, (TCE), που καταδεικνύει την ικανότητα ενός τραπεζικού συστήματος να αντιμετωπίσει δυνητικές ζημιές, θα φθάσει στο περίπου 15,4% των σταθμισμένων περιουσιακών στοιχείων κατά τους επόμενους 18 μήνες από 14,3% τον Σεπτέμβριο του 2016.
Ωστόσο, ο οίκος σημειώνει ότι το κεφάλαιο των τραπεζών είναι ευάλωτο σε ψηλότερες ζημιές από τα ΜΕΔ παρά τα ποσά που αναμένουν οι τράπεζες σήμερα.
Σύμφωνα με τον Moody`s, τα ΜΕΔ σε ενοποιημένη βάση για την Τράπεζα Κύπρου, την Ελληνική Τράπεζα και τη Συνεργατική Κεντρική Τράπεζα αντιστοιχούν στο 131% του κεφαλαίου και των προβλέψεων τους.
Τέλος, ο οίκος αναμένει ότι οι χρηματοδοτικές συνθήκες στον τραπεζικό τομέα θα βελτιωθούν περαιτέρω.
Η εμπιστοσύνη των καταθετών, αναφέρεται, ενισχύθηκε σημαντικά το 2016 αντικατοπτρίζοντας την προοδευτική ενίσχυση των ισολογισμών των τραπεζών.
Παρ` όλα αυτά η εμπιστοσύνη των καταθετών δεν έχει πλήρως αποκατασταθεί και η όποια απροσδόκητη αποδυνάμωση της φερεγγυότητας των τραπεζών θα μπορούσε να επαναφέρει εκροές καταθέσεων, καταλήγει ο οίκος.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ