Αντιμέτωπη με σημαντικές προκλήσεις η Οικονομία της Κύπρου
07:30 - 23 Φεβρουαρίου 2017
Σημαντικές είναι προκλήσεις που εξακολουθεί να αντιμετωπίζει η κυπριακή Οικονομία, επισημαίνει στην ετήσια έκθεση της η Κομισιόν για τις μακροοικονομικές ανισορροπίες για την Κύπρο. Οι εν λόγω προκλήσεις οφείλονται στο υψηλό ποσοστό των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων που επιβαρύνει σε μεγάλο βαθμό τον χρηματοπιστωτικό τομέα, σε συνδυασμό με το υψηλό ιδιωτικό, δημόσιο και εξωτερικό χρέος.
Παράλληλα, η έκθεση αναφέρει πως ο λογαριασμός τρεχουσών συναλλαγών παραμένει αρνητικός, πράγμα το οποίο δεν συμβάλλει θετικά στη βιώσιμη διόρθωση της καθαρής διεθνής επενδυτικής θέσης της Κύπρου(ΝΙΙΡ). Προσθέτει πως μπορεί μεν το δημόσιο χρέος να καταγράφει καθοδική πορεία, αλλά τα όποια μέτρα δημοσιονομικής χαλάρωσης μπορούν να επιβραδύνουν τη μείωση του χρέους στο πλαίσιο μιας χαμηλής δυνητικής ανάπτυξης και χαμηλού πληθωρισμού. Το ιδιωτικό χρέος καθώς και το ποσοστό των ιδιωτικών δανείων που δεν εξυπηρετούνται παραμένει αρκετά υψηλό, ενώ η αύξηση των ΜΕΔ επηρεάζει αρνητικά την παροχή πιστώσεων πράγμα το οποίο επηρεάζουν τις επενδύσεις και τις προοπτικές ανάπτυξης της Οικονομίας.
Την ίδια ώρα, η έκθεση εντοπίζει αύξηση των συνολικών καταθέσεων για το 2015, ωστόσο δεν είναι επαρκείς για να βελτιώσουν την ισορροπία μεταξύ καταθέσεων και επενδύσεων. Συγκεκριμένα, αναφέρει η έκθεση, οι χαμηλές αποταμιεύσεις και οι αδύνατες προοπτικές ανάπτυξης καθιστούν τη διαδικασία απομόχλευσης μάλλον δύσκολη.
Μεγάλη πρόκληση εξακολουθεί να αποτελεί και η επιτυχής εφαρμογή μέτρων πολιτικής για την αντιμετώπιση των μακροοικονομικών ανισορροπιών. Τα μέτρα που λαμβάνονται για τη μείωση του ποσοστού των μη εξυπηρετούμενων δανείων, όπως το αναθεωρημένο πλαίσιο αφερεγγυότητας και η ενίσχυση του εποπτικού και ρυθμιστικού πλαισίου, βρίσκουν αρκετά εμπόδια στην αποτελεσματική εφαρμογή τους. Επίσης, επισημαίνεται πως αλλες μεταρρυθμίσεις σχετικά με τη δημόσια διοίκηση, τη δικαιοσύνη, τίτλους ιδιοκτησίας, και ιδιωτικοποιήσεις έχουν χάσει την δυναμική τους, ενώ η βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος προχωρά με αργούς ρυθμούς.
Ανισορροπίες
- Η Κύπρος διαθέτει μεγάλη αρνητική καθαρή διεθνή επενδυτική θέση (NIIP) της τάξης του 118% του ΑΕΠ, σε συνδυασμό με το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών της τάξης του 1,6% του ΑΕΠ κατά το τρίτο τρίμηνο του2016.
- Το δημόσιο χρέος διαμορφώθηκε στο 108% του ΑΕΠ το 2015. Αυτό καθιστά την Κύπρο ευάλωτη σε οικονομικές κρίσεις, η οποία θα μπορούσε να αυξήσει το κόστος χρηματοδότησης της.
- Το ιδιωτικό χρέος παραμένει το υψηλότερο στην ΕΕ, πάνω από 350% του ΑΕΠ το 2015. Περιορίζει την ικανότητα του ιδιωτικού τομέα να αυξήσει το υφιστάμενο χαμηλό επενδυτικό επίπεδο.
- Σχεδόν το ήμισυ του δανειακού χαρτοφυλακίου του χρηματοπιστωτικού τομέα είναι μη εξυπηρετούμενο. Το υψηλό ποσοστό των ΜΕΔ συνεχίζει να εγείρει ανησυχίες για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, επιβαρύνει την κερδοφορία των τραπεζών και περιορίζει την ικανότητά τους να προσφέρουν πιστώσεις.
- Η ύφεση της αγοράς ακινήτων έχει αποθαρρύνει την πώληση ακινήτων, επιβραδύνοντας τη μείωση του χρέους. Επιπλέον, οι δυσκολίες στην έκδοση και μεταφορά τίτλων ιδιοκτησίας έχουν αποθαρρυνθεί τη ζήτηση για κατοικίες και επηρεάζει τη ρευστότητα των αγορών ακινήτων.