Παροχή δανείων για αγορά πλοίων από την Τρ. Κύπρου
11:02 - 22 Φεβρουαρίου 2017
Με την ευκαιρία της δημιουργίας του Shipping Finance Department της Τράπεζας Κύπρου, η Διεύθυνση του International Banking, Wealth & Markets της Τράπεζας Κύπρου διοργάνωσε το “Shipping Forecast Summit 2017”.
Σύμφωνα με τον CEO της Τράπεζας Κύπρου Τζον Χούρικαν, υπήρξαν μαζικές αλλαγές στην παγκόσμια οικονομία, όπως η κλιματική αλλαγή, η ταχεία αστικοποίηση και τεχνική πρόοδος. Ωστόσο, το επίπεδο του παγκόσμιου χρέους έχει αυξηθεί στις ΗΠΑ, την Ιαπωνία και την Κίνα, ενώ πολύ λίγες ευρωπαϊκές χώρες παράγουν πλεονάσματα.
Παράλληλα, έγειρε το ερώτημα «Καθώς η παγκοσμιοποίηση υποχωρεί πώς θα υποστηριχτεί η χρηματοδότηση της ναυτιλίας»;
Παρά το γεγονός ότι ο παγκόσμιος στόλος συνεχίζει να αυξάνεται, πρόσθεσε, μόνο το 2,4% της χωρητικότητας αναλογεί στην Ευρώπη, κάτι το οποία αποτελεί «τραγική απώλεια της ικανότητας της Ευρώπη».
Το συνέδριο τελούσε υπό την αιγίδα του Υπουργού Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, κ. Μάριου Δημητριάδη.
Ο υπουργός Μεταφορών στον χαιρετισμό του αναφέρθηκε και στη νέα στρατηγική της Κύπρου στον τομέα της Ναυτιλίας, επισημαίνοντας πως στοχεύει στην περαιτέρω ενίσχυση και ανάπτυξη της. Η νέα στρατηγική βασίζεται, είπε, σε πέντε άξονες: Η ανάπτυξη και εφαρμογή μιας εθνικής στρατηγικής προώθησης της ναυτιλίας, ενίσχυση της συνεργασίας εντός Κύπρου, παροχή κινήτρων, ρύθμιση της τιμολόγησης για εγγραφή στο κυπριακό νηολόγιο, δημιουργία του One-Stop-Shop.
Στο συνέδριο παρουσιάστηκαν οι τρέχουσες αλλά και μελλοντικές τάσεις στον κλάδο της Ναυτιλίας.
Η συνολική αύξηση του θαλάσσιου εμπορίου εξακολουθεί να είναι σε καλό δρόμο, ενώ υπάρχει μια ταχύτερη ανάπτυξη των εμπορευματοκιβωτίων, ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της Maritime-insight, Lloyd’s List Intelligence, Christopher Pålsson, μιλώντας ενώπιον του συνεδρίου «Shipping Forecast Summit 2017» στη Λεμεσό.
Ακόμη εξήγησε ότι, σε αριθμό πλοίων, το 2016 υπήρξε η χρονιά με τις χαμηλότερες παραγγελίες νέων σκαφών κατά τις τελευταίες δεκαετίες, προσθέτοντας ότι δεν αναμένεται πραγματική ανάκαμψη πολύ σύντομα.