ΕΕ: Υπερβολικές οικονομικές ανισορροπίες στην Κύπρο
14:20 - 22 Φεβρουαρίου 2017
Η Κύπρος βρίσκεται μεταξύ 13 κρατών μελών της ΕΕ για τα οποία η Κομισιόν ανακοίνωσε σήμερα πως εντόπισε ανισορροπίες ή υπερβολικές ανισορροπίες, για το 2016. Συγκεκριμένα, για τη Βουλγαρία, τη Γαλλία, την Κροατία, την Ιταλία, την Πορτογαλία και την Κύπρος προειδοποιεί πως αντιμετωπίζουν υπερβολικές οικονομικές ανισορροπίες
Για τρεις από τις παραπάνω χώρες που προσδιορίζονται με υπερβολικές ανισορροπίες, (Κύπρος, Ιταλία και Πορτογαλία), υπό το φως των επίμονων διαρθρωτικών αδυναμιών που προκύπτουν από την ανάλυσή της, η Κομισιόν δηλώνει ότι θα επανεξετάσει την αξιολόγηση της το Μάιο, λαμβάνοντας υπόψη το επίπεδο φιλοδοξίας των εθνικών τους προγραμμάτων μεταρρυθμίσεων.
Σύμφωνα με την απόφαση της Κομισιόν, η οποία κοινοποιήθηκε στο Συμβούλιο, η διαπίστωση είναι ότι «η Κύπρος βιώνει υπερβολικές ανισορροπίες».
Η Κομισιόν αναφέρει στην ειδική παράγραφο για την Κύπρο στη σελίδα 26 της έκθεσης ότι "ένα πολύ υψηλό ποσοστό μη εξυπηρετούμενων δανείων επιβαρύνει το χρηματοπιστωτικό τομέα και τα υψηλά αποθέματα του ιδιωτικού, του δημόσιου και του εξωτερικού χρέους επιβαρύνουν την οικονομία, σε ένα πλαίσιο υψηλής ανεργίας και χαμηλής δυνητικής ανάπτυξης".
Η έκθεση αναφέρει ότι "το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών εξακολουθεί να είναι αρνητικό και δεν είναι επαρκές για να εγγυηθεί μια βιώσιμη εξέλιξη του καθαρού αποθέματος στις εξωτερικές υποχρεώσεις".
Επιπλέον, σημειώνει ότι "το δημόσιο χρέος αναμένεται να έχει κορυφωθεί, αλλά η τρέχουσα χαλάρωση της δημοσιονομικής πολιτικής προβλέπεται να επιβραδύνει την αναγκαία προσαρμογή".
Σε σχέση με τις τράπεζες αναφέρει ότι "παρά τη σημαντική αναδιάρθρωση του τραπεζικού τομέα και τη βελτίωση της κεφαλαιακής του θέσης, το απόθεμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων που σιγά-σιγά μειώνεται, παραμένει πολύ υψηλό".
Η Κομισιόν επιπλέον καταγράφει στην ίδια παράγραφο "κακή εκτέλεση συμβάσεων, αναποτελεσματικότητα του δικαστικού συστήματος και συμφόρησης κατά την εφαρμογή της νομοθεσίας για τον αποκλεισμό και την αφερεγγυότητα, που παρεμποδίζουν την απομόχλευσης του ιδιωτικού τομέα και τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων".
Τέλος, αναφέρει ότι "η μεταρρύθμιση ορμή έχει αποδυναμωθεί από το 2016 και τα κενά της πολιτικής επιμένουν στους τομείς της δημόσιας διοίκησης, τη δημοσιονομική διαχείριση, το σύστημα δικαιοσύνης, το πλαίσιο για τίτλους ιδιοκτησίας, της ηλεκτρικής ενέργειας και των ιδιωτικοποιήσεων".
Σε άλλο σημείο της εισήγησης προς το Συμβούλιο των κρατών μελών αναφέρεται ότι "στην Κύπρο και η Ελλάδα, όπου τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια αυξήθηκαν σε πάνω από 40% στον απόηχο της κρίσης, τα μέτρα που έχουν υιοθετηθεί μέχρι στιγμής δεν έχουν ακόμη να παράγει απτά αποτελέσματα".
Το Συμβούλιο αναμένεται να συζητήσει τα ευρήματα της Κομισιόν, τις εκθέσεις ανά χώρα και τις εμπεριστατωμένες επισκοπήσεις κατά την επόμενη συνεδρία του ΕCOFIN. Η δε Κομισιόν θα πραγματοποιήσει στη συνέχεια διμερείς συναντήσεις με τα κράτη μέλη σχετικά με τα ίδια ευρήματα.
Οι Αντιπρόεδροι και οι Επίτροποι θα επισκεφθούν τα κράτη μέλη για την κάλυψη των κυβερνήσεων, των εθνικών κοινοβουλίων, των κοινωνικών εταίρων και άλλων ενδιαφερόμενων φορέων.
Σύμφωνα με την Κομισιόν, από τα μέσα Απριλίου, τα κράτη μέλη οφείλουν να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις που προσδιορίζονται στα εθνικά τους προγράμματα μεταρρυθμίσεων και τα προγράμματα σταθερότητας που σχετίζονται με τα δημόσια οικονομικά. Με βάση τα παραπάνω η Κομισιόν θα παρουσιάσει τις προτάσεις της για τις νέες συστάσεων ανά χώρα αργότερα, την άνοιξη, στοχεύοντας στις βασικές προκλήσεις που κάθε χώρα θα πρέπει να αντιμετωπίσει.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ