Σκοπός και Σημασία της Διοικητικής Λογιστικής στην ΜΜΕ.
13:38 - 21 Φεβρουαρίου 2017
Η Χρηματοοικονομική Διαχείριση εστιάζει στην εφαρμογή των αρχών της Χρηματοοικονομικής Επιστήμης στο μοναδικό επιχειρηματικό περιβάλλον του κάθε πελάτη.
Σε κάθε στάδιο του επιχειρηματικού κύκλου της, η επιχείρηση οφείλει να διατηρεί ισορροπία μεταξύ θετικών ταμειακών ροών και επαρκούς κεφαλαίου κίνησης, καθώς και να δημιουργεί σημαντική απόδοση στην επένδυση των μετόχων της. Παράλληλα, η σημασία της εκπόνησης Ετήσιου Προϋπολογισμού και ο περιοδικός του έλεγχος μέσω της σύγκρισης με τα Αποτελέσματα Διοικητικής Λογιστικής είναι ζωτικής σημασίας καθώς οδηγεί στη λήψη σωστών και έγκαιρων αποφάσεων μέσω της συνεχούς παρακολούθησης της πορείας των εσόδων και των εξόδων.
• Ποιος τομέας δραστηριοτήτων είναι ο πλέον επικερδής για την επιχείρηση μου;
• Ποια δραστηριότητα παρουσιάζει τις μεγαλύτερες πιθανότητες ανάπτυξης;
• Ποιο είναι το μέγεθος εκείνο των πωλήσεων, με το οποίο η επιχείρηση καλύπτει ακριβώς τα σταθερά και μεταβλητά της έξοδα, με άλλα λόγια ποιο είναι το νεκρό σημείο της επιχείρησης;
• Με ποιο τρόπο μπορώ να αυξήσω τα ταμειακά διαθέσιμα της επιχείρησης, ελαχιστοποιώντας προβλήματα ρευστότητας;
Οι ιδιοκτήτες Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων καθώς και τα ανώτερα στελέχη τους αντιμετωπίζουν συχνά τους ανωτέρω προβληματισμούς στην προσπάθεια τους να λάβουν τις κατάλληλες αποφάσεις. Τις περισσότερες φορές η απάντηση στα ερωτήματα αυτά υπάρχει στην πληροφόρηση που παρέχουν τα λογισμικά συστήματα της επιχείρησης, πληροφόρηση που όμως δεν επεξεργάζεται και επομένως παραμένει μη αξιοποιήσιμη καθώς απουσιάζει η λειτουργία της Χρηματοοικονομικής Διαχείρισης σε μια Μικρομεσαία Επιχείρηση.
Ο σκοπός της Διοικητικής Λογιστικής (Management Accounting), στα πλαίσια της ευρύτερης Χρηματοοικονομικής Διοίκησης, είναι να υποστηρίξει τη διαδικασία λήψης αποφάσεων συγκεντρώνοντας, επεξεργάζοντας και επικοινωνώντας την πληροφόρηση που αντλείται από τα συστήματα της επιχείρησης. Η έννοια Διοικητική Λογιστική περιλαμβάνει δύο λέξεις, τη Διοίκηση (Management) και τη Λογιστική (Accounting) και αναφέρεται στη Λογιστική που απευθύνεται στη Διοίκηση μιας επιχείρησης. Το ενδιαφέρον στην περίπτωση της Διοικητικής Λογιστικής είναι πώς δύσκολα συναντά κανείς σε μια επιχείρηση στελέχη που να φέρουν τον αντίστοιχο τίτλο (Management Accountant). Η δομή και η λειτουργία ενός τυπικού λογιστηρίου είναι προσανατολισμένη στο να προσφέρει την πληροφόρηση που επιθυμούν οι χρήστες της Χρηματοοικονομικής Λογιστικής (Financial Accounting), δηλαδή το συναλλακτικό κύκλωμα της επιχείρησης (πελάτες/ προμηθευτές), οι διάφοροι επενδυτές, οι τράπεζες και οι δημόσιοι φορείς (Κοινωνικές Ασφαλίσεις, Φόρος Εισοδήματος). Γίνεται, επομένως, αντιληπτό πώς υπάρχει μία ασυμμετρία στην ενημέρωση που παρέχεται στους εξωτερικούς χρήστες και στους εσωτερικούς χρήστες, δηλαδή τη διοίκηση της επιχείρησης. Προκειμένου, όμως, η διοίκηση να λαμβάνει τις κατάλληλες αποφάσεις χρειάζεται να έχει Έγκαιρη και Έγκυρη πληροφόρηση! Έγκαιρη γιατί πληροφόρηση που λαμβάνεται καθυστερημένα δεν μπορεί να αξιοποιηθεί στη διαδικασία λήψης αποφάσεων – οι ετήσιοι ελεγμένοι λογαριασμοί, για παράδειγμα, που καταρτίζονται αρκετούς μήνες μετά τη λήξη του οικονομικού έτους μπορεί να είναι χρήσιμη ενημέρωση για έναν τραπεζίτη, δεν προσφέρουν όμως κάτι όσον αφορά τις επιχειρηματικές αποφάσεις που λήφθηκαν κατά το προηγούμενο έτος. Έγκυρη γιατί λανθασμένη πληροφόρηση όχι μόνο δεν προσφέρει τίποτα, αλλά οδηγεί και σε λανθασμένα συμπεράσματα.
Προκύπτει, επομένως, η σημασία της Διοικητικής Λογιστικής στο σημερινό, ιδιαίτερα ανταγωνιστικό επιχειρηματικό περιβάλλον, όπου οι επιχειρήσεις πρέπει να προσανατολιστούν περισσότερο στη δημιουργία αξίας (value creation) παρά στην αξιολόγηση (valuation)! Ως αποτέλεσμα των παραπάνω, οι οικονομικοδιοικητικές καταστάσεις (reporting) θα πρέπει να καλύπτουν τις ανάγκες πληροφόρησης της επιχείρησης και γι’αυτό το λόγο δύναται να λάβουν διάφορες μορφές: Έλεγχος κόστους, προϋπολογισμός και λοιπές προβλέψεις, ανάλυση κερδοφορίας ανά δραστηριότητα, εξαγωγή αριθμοδεικτών, διαχείριση ταμειακών ροών κ.α. Οι ανωτέρω καταστάσεις, και αρκετές ακόμα που προκύπτουν από τους συγκεκριμένους τομείς που εστιάζει η διοίκηση της εκάστοτε επιχείρησης, παρέχονται από την Υπηρεσία Χρηματοοικονομικής Διαχείρισης της Universal Business Analytics Ltd.
Όπως έχει αναφέρθει πιο πάνω, τα λογιστήρια των σύγχρονων ΜΜ είναι προσανατολισμένα στην πληροφόρηση των εξωτερικών χρηστών (συνεργαζόμενες τράπεζες για παράδειγμα). Παράλληλα, η πρόσληψη και μόνιμη εργοδότηση ειδικευμένου στελέχους τις περισσότερες φορές κρίνεται οικονομικά ασύμφορη. Συνέπεια των παραπάνω γεγονότων είναι η μη παροχή της αναγκαίας πληροφόρησης προς τη διευθυντική ομάδα μιας επιχείρησης. Η λήψη συμβουλών από εξωτερικούς, εξειδικευμένους συνεργάτες που δίνουν έμφαση στην παροχή αξιόπιστης και έγκαιρης ενημέρωσης συνιστά μια εξαιρετική εναλλακτική του εν λόγω προβλήματος. Στην επιχείρηση – λήπτη των υπηρεσιών παρέχεται η δυνατότητα να λάβει την καθοδήγηση που χρειάζεται στην ανάπτυξη σχεδίων που θα συντείνουν στην κερδοφορία της χωρίς να απαιτείται η πληρωμή μισθών και παροχών που συνεπάγεται η πρόσληψη μόνιμου προσωπικού.
Το όφελος που προκύπτει σε όρους οικονομικού κόστους είναι ξεκάθαρο, όμως αποτελεί την μία μόνο πλευρά του θέματος. Η εξωτερική ανάθεση των Υπηρεσιών Χρηματοοικονομικής Διαχείρισης επιφέρει βελτίωση της αποδοτικότητας της επιχείρησης καθώς η διευθυντική ομάδα επικεντρώνεται στις λοιπές κύριες επιχειρησιακές λειτουργίες και αρμοδιότητες. Παράλληλα, επιτυγχάνεται μείωση του επιχειρηματικού κινδύνου καθώς η διαδικασία λήψης αποφάσεων διευκολύνεται από έγκαιρη και αξιόπιστη πληροφόρηση. Με τον τρόπο αυτό αποτρέπονται κοστοβόρα και πιθανόν επικίνδυνα λάθη. Τέλος, η επιχείρηση – λήπτης των υπηρεσιών αποκτά πρόσβαση σε εξειδικευμένες και ποιοτικές υπηρεσίες καθώς και σε μια διαφορετική, περισσότερο τεχνοκρατική προσέγγιση του επιχειρείν.