Δημοσκόπηση: Θέλουν φθηνό ΓΕΣΥ οι επιχειρήσεις
11:14 - 21 Φεβρουαρίου 2017

Υπέρ της εφαρμογής του ΓΕΣΥ τάσσονται επιχειρηματίες, χωρίς όμως να είναι διατιθέμενοι να συνεισφέρουν πέραν του 2%,όπως προκύπτει από την μεγάλη δημοσκόπηση που διενήργησε για λογαριασμό του InBusinessNews ο Οργανισμός Δημοσκοπήσεων και Ερευνών Αγοράς IMR/Πανεπιστήμιο Λευκωσίας. Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, οι εργοδότες τονίζουν ότι δεν είναι ικανοποιημένοι από το υφιστάμενο σύστημα υγείας και γι αυτό θεωρούν επιβεβλημένη την εισαγωγή του ΓεΣΥ. Στην πλειοψηφία τους, οι εργοδότες που συμμετείχαν στην έρευνα τάσσονται υπέρ του πολυασφαλιστικού ΓΕΣΥ. Αξιοσημείωτο είναι ωστόσο και το ποσοστό των επιχειρηματιών, οι οποίοι τάσσονται υπέρ του προωθούμενου μονοασφαλιστικού. Εξάλλου, βάσει των αποτελεσμάτων της έρευνας, οι πλείστοι εκ των εργοδοτών δεν φαίνεται να γνωρίζουν καλά το σχέδιο που προωθείται για το ΓΕΣΥ, όπως και το πώς αυτό θα επηρεάσει τις επιχειρήσεις τους. Η έρευνα διενεργήθηκε μεταξύ 13 – 16 Φεβρουαρίου σε παγκύπρια βάση, με τη χρήση δομημένου ερωτηματολογίου και σ’ αυτήν συμμετείχαν συνολικά 150 επιχειρήσεις από τους κλάδους της μεταποίησης (8%), των κατασκευών (11), του εμπορίου (23%) και των υπηρεσιών (52%).
Δεν τους ικανοποιεί το σύστημα υγείας
Εμπεδωμένα στη συνείδηση και των εργοδοτών/ιδιοκτητών επιχειρήσεων είναι τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζει ο τομέας της υγείας στην Κύπρο. Τα αποτελέσματα της έρευνας για το ΓΕΣΥ που διενήργησε για λογαριασμό του InBusinessNews το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, είναι ενδεικτικά της εντύπωσης που έχουν οι εργοδότες για την παρεχόμενη υγεία στον τόπο μας. Περίπου οκτώ τους 10 ιδιοκτήτες επιχειρήσεων που συμμετείχαν στην έρευνα, δήλωσαν καθόλου ή λίγο ικανοποιημένοι από το υφιστάμενο σύστημα υγείας στην Κύπρο, ενώ μόλις δύο στους 10 παρουσιάστηκαν αρκετά ή λίγο ικανοποιημένοι.
Θέλουν ΓΕΣΥ
Την ισχυρή άποψη ότι είναι επιβεβλημένη και αναγκαία η εφαρμογή Γενικού Σχεδίου Υγείας (ΓΕΣΥ) επιβεβαιώνουν με τις απαντήσεις τους οι πλείστοι εκ των εργοδοτών που συμμετείχαν στην έρευνα. Όπως προκύπτει, περίπου οκτώ στους δέκα ερωτηθέντες τάσσονται ξεκάθαρα υπέρ της εφαρμογής ΓΕΣΥ στην Κύπρο, ενώ μόλις ένας στους δέκα εναντίον. Ποσοστό 10% απάντησε ότι δεν γνωρίζει τις πρόνοιες που σχεδίου που προωθείται.
Από τους επιχειρηματίες που τάχθηκαν υπέρ της εφαρμογής Γενικού Σχεδίου Υγείας, έξι στους 10 επισημαίνουν ότι το ΓΕΣΥ θα επιφέρει βελτίωση της ποιότητας φροντίδας και εξυπηρέτησης των ασθενών, ενώ περίπου τέσσερις στους 10 εστιάζουν στην ανάγκη για ίση μεταχείριση των ασθενών. Σε μικρότερο ποσοστό, οι εργοδότες στηρίζουν της εφαρμογή ΓΕΣΥ για λόγους που σχετίζονται με τη δυνατότητα επιλογής γιατρού, τη μείωση του κόστους της επιχείρηση κ.α. Στον αντίποδα, οι εργοδότες που δήλωσαν ότι αντιτίθενται στην προώθηση και υλοποίηση του Γενικού Σχεδίου Υγείας, προβάλλουν κι αυτοί μια σειρά από επιχειρήματα. Συγκεκριμένα, τέσσερις στους 10 πιστεύουν ότι το ΓΕΣΥ θα αυξήσει το κόστος της επιχείρησής τους, τρεις στους δέκα τονίζουν ότι δεν υπάρχουν τα κατάλληλα πλαίσια για την εφαρμογή του σχεδίου, τρεις στους δέκα υποστηρίζουν ότι δεν είναι ξεκάθαρο το περιεχόμενο του, ενώ ένας στους 10 έχει την άποψη ότι το προωθούμενο σχέδιο δεν προσφέρει επαρκή κάλυψη.
Διαβάστε Εδώ: Θέλουν, αλλά δεν έχουν ιδέα τι είναι το ΓΕΣΥ οι πολίτες
Δεν είναι ενημερωμένοι για το ΓΕΣΥ
Πάντως, παρά το γεγονός ότι οι πλείστοι εκ των εργοδοτών που συμμετείχαν στην έρευνα επιθυμούν την εφαρμογή ΓΕΣΥ, οι ίδιοι δεν φαίνονται να γνωρίζουν καλά το σχέδιο που προωθείται και τις πρόνοιες που αφορούν την επιχείρησή τους. Όπως προκύπτει, περίπου εφτά στους δέκα γνωρίζουν λίγο ή καθόλου, ενώ μόλις τρεις στους δέκα έχουν πολλή ή αρκετά καλή γνώση.
Την ίδια ώρα, αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι στην ερώτηση «με ποιο τρόπο θα επηρεάσει την επιχείρηση σας η εφαρμογή του Γενικού σχεδίου Υγείας», ποσοστό 44% των εργοδοτών απάντησαν ότι θα προσφέρει μεγαλύτερη ασφάλεια στους εργαζόμενους, με ότι αυτό συνεπάγεται. Αξιοπρόσεχτη είναι επίσης η θέση του 21% των ερωτώμενων ότι δεν θα επηρεάσει με κανένα τρόπο, τη στιγμή που το 28% δήλωσε ότι το ΓΕΣΥ θα αυξήσει τις εισφορές της επιχείρησής τους.
Καλοβλέπουν και το μονοασφαλιστικό
Όπως προκύπτει από την έρευνα, οι πλειοψηφία των ερωτώμενων, δηλαδή τέσσερις στους δέκα ιδιοκτήτες επιχειρήσεων, τάσσονται υπέρ της εφαρμογής πολυασφαλιστικού ΓΕΣΥ. Το γεγονός ότι η πλειοψηφία επιθυμεί πολυασφαλιστικό δεν προκαλεί έκπληξη, με δεδομένη και την πάγια θέση της ΟΕΒ επί του συγκεκριμένου θέματος. Αξιοπρόσεχτο είναι όμως, την ίδια ώρα, και το ποσοστό των εργοδοτών που τάσσεται υπέρ του προωθούμενου και από την κυβέρνηση μονοασφαλιστικού: Τρεις στους 10. Επίσης, αξιοσημείωτο είναι το 26% των επιχειρηματιών που απάντησαν ότι δεν γνωρίζουν τις διαφορές μεταξύ των δύο αυτών συστημάτων.
H συνεισφορά των εργοδοτών
Βάσει των αποτελεσμάτων της έρευνας, εφτά στους 10 επιχειρηματίες που ερωτήθηκαν, δήλωσαν έτοιμοι να αναλάβουν το κόστος που τους αναλογεί ως επιχείρηση στην εφαρμογή του ΓΕΣΥ. Ωστόσο, όπως προκύπτει, στην πλειοψηφία τους, οι εργοδότες δεν παρουσιάζονται διατεθεμένοι να συνεφέρουν άνω του 2%.
Συγκεκριμένα, το 25% των ερωτώμενων δήλωσε έτοιμο να συνεισφέρει μέχρι 1%, 17% απάντησε ότι μπορεί να συνεισφέρει μέχρι 2%, ενώ σε ποσοστό 16% και 17% οι εργοδότες δήλωσαν ότι θα προσφέρουν ανάλογα με το κόστος ή θα εξαρτηθεί από το σχέδιο. Λιγότεροί από το 5% των εργοδοτών δήλωσαν έτοιμοι να συνεισφέρουν σε ποσοστό πέραν του 4%.
Αξίζει επίσης να αναφερθεί ότι περίπου έξι στους δέκα εργοδότες που ερωτήθηκαν για το ύψος της συνεισφοράς των εργαζομένων, πιστεύουν ότι αυτή πρέπει να βρίσκεται στα ίδια επίπεδα με του εργοδότη. Η μειοψηφία των επιχειρηματιών πιστεύουν ότι οι εργοδοτούμενοι πρέπει να προσφέρουν περισσότερα από τον εργοδότη, ενώ σχεδόν τρεις στους δέκα εκτιμούν ότι το ποσοστό συνεισφοράς των υπαλλήλων πρέπει να είναι μικρότερο από του εργοδότη τους.
Δεν αισιοδοξούν για ΓΕΣΥ σύντομα
Οι εργοδότες παρουσιάζονται απαισιόδοξοι για έναρξη των διαδικασιών εφαρμογής του ΓΕΣΥ σύντομα. Συγκεκριμένα, οκτώ στους δέκα, απάντησαν ότι η διαδικασία αυτονόμησης των κρατικών νοσηλευτηρίων δεν θα ξεκινήσει πριν τη λήξη της θητείας της παρούσας κυβέρνησης. Αντίστοιχα μόλις ένας στους δέκα αισιοδοξεί ότι αυτό θα γίνει μέχρι το Φεβρουάριο του 2018. Παρ’ όλα αυτά, πέντε στους δέκα αισιοδοξούν ότι το ΓΕΣΥ θα εφαρμοστεί τελικά. Αντίθετα, τέσσερις στους δέκα πιστεύουν ότι το προωθούμενο Γενικό Σύστημα Υγείας δεν θα καταφέρει τελικά να τεθεί σε εφαρμογή.
«Φταίνε κυβερνήσεις και ιατροί»
Εξαιρετικά ενδιαφέρουσες είναι οι απαντήσεις των εργοδοτών στην ερώτηση «ποιοι φταίνε για τη μη υλοποίηση του ΓΕΣΥ μέχρι σήμερα;». Η συντριπτική πλειοψηφία των ερωτώμενων (62%) απάντησε ότι φταίει η εκάστοτε κυβέρνηση, ενώ ένα αξιοσημείωτα μεγάλο ποσοστό της τάξης του 44% πιστεύει ότι η ευθύνη βαραίνει τους ιατρούς του ιδιωτικού τομέα. Το 20% αναφέρθηκε σε ευθύνες των ασφαλιστικών εταιρειών, ενώ το 13% πιστεύει ότι φταίνε οι συντεχνίες. Σε μικρότερο ποσοστό, οι εργοδότες απέδωσαν ευθύνες σε ιατρούς του δημοσίου, Βουλή κ.α., ενώ το 5% των επιχειρηματιών απάντησε ότι φταίνε οι εργοδοτικές οργανώσεις!
Ασφαλισμένοι οι πλείστοι εργοδοτούμενοι
Όπως προκύπτει από την έρευνα, οι πλείστοι από τους εργοδότες που απάντησαν στο ερωτηματολόγιο της IMR, παρέχουν στους υπαλλήλους τους τη δυνατότητα σχεδίου ασφάλισης. Συγκεκριμένα, σχέδιο ασφάλισης παρέχει το 72% των επιχειρήσεων, έναντι του 28% που δεν διαθέτει.
Πιο αναλυτικά, βάσει των απαντήσεων που έδωσαν οι εταιρείες που διαθέτουν σχέδιο ασφάλισης εργαζομένων, έξι στις 10 προσφέρουν πακέτο ασφάλισης υγείας και περίπου 5 στις 10 πακέτο ατυχημάτων. Σημειώνεται ότι η επιλογή των σχεδίων που παρέχει η κάθε επιχείρηση, σχετίζεται και με το αντικείμενο εργασιών της. To 75% των ερωτώμενων απάντησαν ότι το σχέδιο ασφάλισης που έχει η επιχείρησή του καλύπτει νοσοκομειακή περίθαλψη, το 36% ιατρική βοήθεια ενώ το 27% πρωτοβάθμια περίθαλψη.
Στην ερώτηση αν το σχέδιο ασφάλισης που έχει η εταιρεία καλύπτει όλους τους υπαλλήλους της, οκτώ στους 10 επιχειρηματίες απάντησαν θετικά. Όπως προκύπτει, δύο στους δέκα ιδιοκτήτες επιχειρήσεων που συμμετείχαν στην έρευνα ανέφεραν ότι είτε το σχέδιο είναι προαιρετικό, είτε δεν καλύπτει όλους τους υπαλλήλους τους.
Επίσης, το 20% των ερωτώμενων απάντησε ότι το σχέδιο ασφάλισης που διαθέτει η επιχείρησή του διαφέρει αναλόγως της θέσης, την οποία κατέχει ο κάθε εργαζόμενος. Αντίθετα, οκτώ στους 10 απάντησαν ότι το σχέδιο ασφάλισης που παρέχεται μέσω της επιχείρησης τους είναι το ίδιο για όλους τους εργοδοτούμενους.
Ταυτότητα της έρευνας
IMR / ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ
Ανάθεση: InBusinessNews
Ημερομηνία διεξαγωγής: 13 - 16 Φεβρουαρίου 2017
Κάλυψη: Παγκύπρια – Αστικές & Αγροτικές περιοχές
Μέγεθος δείγματος: 150 επιχειρήσεις
Επιλογή δείγματος: Τυχαία δειγματοληψία
Συλλογή στοιχείων: Γραφείο