Σόιμπλε: Ποτέ δεν απείλησα με Grexit
07:35 - 20 Φεβρουαρίου 2017
O Γερμανός υπουργός οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αρνήθηκε σε τηλεοπτική του συνέντευξη ότι έχει πει πως η Ελλάδα θα πρέπει να αποχωρήσει από το ευρώ εάν δεν υλοποιήσει συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις.
Ο Σόιμπλε είπε ότι η Αθήνα δεν θα έχει προβλήματα εάν υλοποιήσει τις συμφωνημένες μεταρρυθμίσεις.
«Ποτέ δεν απείλησα (με Grexit)», δήλωσε μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο ARD, λίγο πριν το κανάλι αναμεταδώσει πρόσφατα σχόλια του γερμανού υπουργού για την Ελλάδα, ότι «δεν έχει ξεπεράσει το σημείο καμπής», ότι «πρέπει να παραμείνουν οι πιέσεις» ή «δεν θα μπορεί να παραμείνει στη νομισματική ένωση».
Ο Σόιμπλε απάντησε ότι είναι το ίδιο μήνυμα που λαμβάνει η Ελλάδα από παντού, από το ΔΝΤ ως τον επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ. «Εάν η Ελλάδα υλοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις, δεν θα έχει προβλήματα. Εάν δεν τις κάνει, θα έχει», είπε, σύμφωνα με το Reuters.
Υπενθυμίζεται ότι στο αποκορύφωμα της κρίσης του 2015, ο γερμανός υπουργός είχε εισηγηθεί στο Eurogroup την προσωρινή αποχώρηση της Ελλάδας από τη νομισματική ένωση.
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών πάντως σημείωσε ότι είναι αισιόδοξος για την Ελλάδα. «Είμαι αισιόδοξος. Η Ελλάδα είναι στο σωστό δρόμο».
Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επισήμανε επίσης ότι αναμένει πως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα συμμετάσχει στο οικονομικό πρόγραμμα για την Ελλάδα.
«Θεωρώ πως ναι» απάντησε όταν ρωτήθηκε σχετικά με τη συμμετοχή του ΔΝΤ. Σημείωσε εξάλλου πως το ΔΝΤ είχε πει το 2015 πως θα συμμετείχε εφόσον η Ελλάδα εκπληρώσει του στόχους των μεταρρυθμίσεων.
«Εικάζω ότι μπορεί να επιτευχθεί τις επόμενες εβδομάδες».
Σχετικά με την ελάφρυνση χρέους, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είπε στο ARD:
«Η ευρωπαϊκή νομοθεσία δεν επιτρέπει την ελάφρυνση χρέους σε εθνικό επίπεδο». «Η Ελλάδα πρέπει να καταστεί περισσότερο ανταγωνιστική. Αυτός είναι ο σκοπός του προγράμματος», κατέληξε.
Μπόφινγκερ: Mοιραίο για την ευρωζώνη ένα Grexit
«Θα ήταν μοιραίο να βγεί η Ελλάδα από το ευρώ δεδομένων των εντάσεων στον κόσμο αλλά και εντός της Ευρώπης, όπου έχουμε φυγόκεντρες δυνάμεις, οι οποίες την απειλούν. Πρόκειται για ένα θέμα, το οποίο βρίσκεται υπό έλεγχο, αντίθετα με το Brexit, τον Τραμπ ή ακόμα και την Κίνα και δεν υπάρχει κανένας λόγος να γίνονται εικασίες περί εξόδου της από την Ευρωζώνη.
Η Ελλάδα έχει καταβάλει μεγάλες προσπάθειες να εκπληρώσει αυτά πού της ζητούνται. Συνολικά έχει εφαρμόσει μιαν άνευ προηγουμένου πολιτική λιτότητας και έχει ένα ισορροπομένο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, τα έσοδα καλύπτουν τα έξοδα και αυτά είναι μια ουσιαστική βελτίωση σε σχέση με το 2009/2010». Αυτό δήλωσε μεταξύ άλλων ο Πέτερ Μπόφινγκερ, καθηγητής οικονομίας στο Πενεπιστήμιο του Βίρτσμπουργκ και μέλος της λεγόμενης Επιτροπής Σοφών της γερμανικής κυβέρνησης, σε συνέντευξή του στο δημόσιο γερμανικό ραδιόφωνο Deutschlandfunk (DLF).
«Το βασικό πρόβλημα της Eλλάδας είναι ότι δεν διαθέτει δομές ανταγωνιστικές, κάτι που δύσκολα μπορεί να αλλάξει, αλλά σε αυτό προστίθενται και οι συνεχείς απαιτήσεις για εξοικονόµηση πόρων, τους οποίους η χώρα δεν μπορεί να βρει. Και όταν επιβάλλονται διαρκώς φόροι, περικοπές δαπανών, τότε κλωτσάμε αυτό που θα μπορούσε να εξελιχθεί σε δυναμική και η χώρα δεν μπορεί να μπει σε τροχιά ανάπτυξης», πρόσθεσε ο παγκοσμίου φήμης Γερμανός οικονομολόγος.
«Η οικονομία είναι όπως η ιατρική, είναι θέμα δοσολογίας και στην Ελλάδα επιβλήθηκε μια υπερβολική δόση λιτότητας. Πρέπει, λοιπόν, αφενός μεν να γίνουν δομικές / διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, αλλά από την άλλη να δημιουργηθεί και μακροοικονομικά ένα κλίμα, το οποίο να δίνει τη δυνατότητα για ανάπτυξη. Αυτό που γίνεται εδώ και χρόνια, έχει ως συνέπεια μακροοικονομικές θερμοκρασίες υπό του μηδενός. Δεν πρέπει επομένως να εκλήσσεται κανείς από το ό,τι υπάρχει μικρή ανάπτυξη», επισήμανε ο Πέτερ Μπόφινγκερ.
Τάχθηκε, δε, κατά της καθιέρωσης ως επιλογής της δυνατότητας εξόδου από την ευρωζώνη όσο διαρκούν τα προβλήματα μιας χώρας : «Η νομισματική Ένωση χαρακτηρίζεται από τη διαρκή συμμετοχή ενός μέλους. Εάν παραιτηθεί κάποιος από αυτήν, τότε απειλείται ολόκληρο το σύστημα της ύπαρξής της, διότι η αγορά θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη της ότι θα υπάρξουν μέλη της ευρωζώνης, τα οποία ενδέχεται να αποχωρήσουν και τότε θα έχουμε φυγή κεφαλαίων. Θα δημιουργηθούν ρήγματα στην ευρωζώνη και μετά θα καταρρεύσει», όπως είπε χαρακτηριστικά.
«Ελπίζω ότι θα αντιληφθούμε στη Γερμανία πόσο σημαντικό είναι το ευρώ για μας, πόσο μεγάλη σχέση έχει η καλή μας οικονομική κατάσταση με αυτό το νόμισμα και εάν -όπως ελπίζω- το κατανοήσουμε, τότε θα είμαστε διατεθειμένοι να καταπιούμε τη μια ή την άλλη καμήλα», τόνισε στο DLF το μέλος της λεγόμενης Επιτροπής Σοφών της γερμανικής κυβέρνησης.
ΠΗΓΗ: euro2day.gr