Powered by

Η Kraft αποσύρει την πρόταση εξαγοράς της Unilever

Αποσύρει η Kraft Heinz Co. την προσφορά της ύψους 143 δισεκατομμυρίων δολαρίων για εξαγορά της Unilever NV, δύο ημέρες μετά την δημοσιοποίηση της πρόθεσης,  με τις δύο εταιρείες να αρκούνται σε κοινή ανακοίνωση  ότι  «Unilever και Kraft Heinz σεβόνται η μία την άλλη».

Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg, η απόφαση για απόσυρση της πρότασης, η οποία θα αποτελούσε την μεγαλύτερη εξαγορά που έγινε ποτέ στον κλάδο τροφίμων και ποτών, ήρθε μετά που 3G Capital και Buffett η Berkshire Hathaway Inc., οι οποίες κατέχουν από κοινού περίπου το ήμισυ της Kraft Heinz, συνειδητοποίησαν την αρνητική πρόθεση της Unilever για πραγματοποίηση μιας φιλική συναλλαγή, κάτι, που σύμφωνα με γνώστες της αγοράς, δεν άφηνε περιθώρια άλλης επιλογής από την απόσυρση της πρότασης.

Και οι δύο έκριναν ορθό πως ένας παρατεταμένος πόλεμος λέξεων και προθέσεων δεν θα ωφελούσε την  Kraft και θα έθετε σε κίνδυνος οποιεσδήποτε μελλοντικές ευκαιρίες για συμφωνία.

Παρά το γεγονός ότι υπήρχαν ελάχιστες ανησυχίες από ενδεχόμενη αντίθεσή από την κυβέρνηση Ηνωμένου Βασιλείου,  οι εταιρείες παρουσιάζονταν αισιόδοξες ότι η πρόταση θα μπορούσε να εξασφαλίσει την υποστήριξη του Westminster με μια φιλική συμφωνία. Η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι είχε ζητήσει από τους αρμοδίους να μελετήσουν την προτεινόμενη εξαγορά στον απόηχο της ψηφοφορίας της χώρας για έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Το ενδιαφέρον της Kraft Heinz είχε δημοσιοποιηθεί σε εξαιρετικά πρώιμο στάδιο", δήλωσε ο εκπρόσωπος της εταιρείας Michael Mullen την Κυριακή (19 Φεβρουαρίου) σε δήλωση του μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. «Πρόθεσή μας ήταν να προχωρήσουμε σε μια φιλική βάση, αλλά η Unilever είχε καταστήσει σαφές ότι δεν επιθυμούσε μια τέτοια συναλλαγή. Είναι καλύτερα να αποσύρουμε την πρόταση το συντομότερο, ώστε οι δύο εταιρείες να εστιάσουν στις δικές τους ανεξάρτητες δραστηριότητες». 

Βιαστική πρόταση
Οι μετοχές της Unilever ενισχύθηκαν κατά 13%, κλείνοντας στην τιμή ρεκόρ των € 44.80 ($ 47.61) στο Άμστερνταμ. Kraft Heinz, με βάσεις το Πίτσμπουργκ και το Σικάγο, αναρριχήθηκε κατά 11%, σε επίπεδα ρεκόρ στις συναλλαγές της Νέας Υόρκης.

Η γρήγορη απόσυρση της προσφοράς της Kraft αποτελεί έκπληξη για αναλυτές καθώς οι αντιδράσεις της Unilever δεν υπήρξαν και τόσο έντονες.
 
Σε περίπτωση που υλοποιείτο η προτεινόμενη συμφωνία, θα δημιουργείτο μια εταιρεία με συνδυασμένες πωλήσεις των $84,8 δισ., καλύπτοντας μάρκες όπως η Kraft Macaroni & Cheese, Heinz Ketchup, Ben & Jerry’s ice cream και Marmite.

Δειτε Επισης

Ηνωμένο Βασίλειο: Σε χαμηλό δύο ετών η αύξηση των μισθών
Γερμανία: Οικονομικές προβλέψεις-«καμπανάκι» από κορυφαία οικονομικά ινστιτούτα
Αυτή είναι η πλουσιότερη γυναίκα στον κόσμο-Πόσα χρήματα έχει
Scope: Βελτιώνονται οι μακροπρόθεσμες πιστωτικές προοπτικές της Τουρκίας-Τι προειδοποιεί ο γερμανικός οίκος
Το κόστος δανεισμού της Γαλλίας ξεπέρασε της Ισπανίας για πρώτη φορά από το 2006
Σε υψηλό 12 ετών το ασήμι-Νέο ιστορικό ρεκόρ για χρυσό
Κυρώσεις στον Ρώσο Σεργκέι Σεργκέγιεβιτς Ιβανόφ και στην εταιρεία κρυπτονομισμάτων Cryptex από ΗΠΑ
Καμπανάκι από ING-Κολλημένη σε στασιμότητα η γερμανική οικονομία
Το Κογκρέσο απέτρεψε προεκλογικό «shutdown» στις ΗΠΑ
Άνω των 100 εταιρειών υπέγραψαν Σύμφωνο της Ε.Ε. για ΤΝ-Mεταξύ αυτών και διεθνείς κολοσσοί