Powered by

Χάσικος: Κάποιοι επωφελήθηκαν από την υιοθέτηση της εκτίμησης του 1980

Άνιση ήταν η φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας με βάση των εκτιμήσεων σε τιμές του 1980, αφήνει να νοηθεί ο υπουργός Εσωτερικών Σωκράτης Χάσικος σε γραπτή απάντηση του προς τη Βουλή. Συγκεκριμένα επισημαίνει πως «με την υιοθέτηση της εκτίμησης σε τιμές 1.1.1980, μια μερίδα ιδιοκτητών ακινήτων καταβάλλουν φόρο για τη γη και τα κτίρια που υπάρχουν στα ακίνητα τους και άλλοι καταβάλλουν φόρο μόνο για τη γη, ενώ έχουν ανεγερθεί κτίρια». 

Σε ό,τι αφορά το αίτημα της Βουλής των Αντιπροσώπων για αναθεώρηση των αξιών ορισμένων περιοχών της υπαίθρου, μετά από αντιδράσεις ιδιοκτητών ότι οι αξίες που έχουν υιοθετηθεί είναι ψηλές με βάση τη Γενική Εκτίμηση σε τιμές του 2013, ειδικά από ιδιοκτήτες γης που εμπίπτει σε γεωργικές περιοχές και ζώνες προστασίας, ο υπουργός Εσωτερικών επισημαίνει ότι το Τμήμα έχει προχωρήσει σε επανεξέταση όλων των αξιών που έχουν υιοθετηθεί και όπου έχει διαπιστωθεί ότι οι αξίες που έχουν υιοθετηθεί είναι ψηλές, λόγω και της οικονομικής κρίσης, αυτές έχουν διορθωθεί. 

Κατά την αναθεώρηση της αξίας των ακινήτων λήφθηκαν υπόψη, η συνεχιζόμενη μείωση των τιμών των ακινήτων, οι πωλήσεις που έχουν πραγματοποιηθεί μετά τη δημοσίευση της γενικής εκτίμησης σε τιμές 2013 καθώς και οι απόψεις των Προέδρων των Κοινοτικών Συμβουλίων. Η διόρθωση των τιμών αφορά, σε μεγαλύτερο βαθμό, Γεωργικές Περιοχές, Ζώνες Προστασίας και περιοχές πλησίον της νεκρής ζώνης και σε μικρότερο βαθμό περιοχές ανάπτυξης στις Κοινότητες και στα κέντρα των Πόλεων.

Στην απάντηση του Υπουργού Εσωτερικών αναφέρεται ότι με τη νέα Γενική Εκτίμηση σε τιμές του 2013, όλα τα ακίνητα, γη και κτίρια, έχουν εκτιμηθεί σύμφωνα με τη σημερινή τους κατάσταση και τη σημερινή ισχύουσα Πολεοδομική Ζώνη.  Αντίθετα, η Γενική Εκτίμηση σε τιμές 1980, δεν είναι πλήρως ενημερωμένη για τις νέες αναπτύξεις.  Υπολογίστηκε ότι, σε τιμές 2013, έχουν εκτιμηθεί περίπου 1,1 εκατ. τεμάχια, στα οποία υπάρχουν συνολικά 500 χιλιάδες μονάδες, ενώ σε τιμές 1980, μόνο ένα μέρος των κτιρίων αυτών είναι εκτιμημένα.  

Παράλληλα, επισημαίνεται ότι μέχρι τις 22.11.2016, έχουν κατατεθεί παγκύπρια αιτήσεις διόρθωσης λάθους ή έχουν ανοιχθεί από το Τμήμα φάκελοι διόρθωσης λάθους, για 38,300 τεμάχια.  Έχουν ήδη διορθωθεί τα εκτιμητικά χαρακτηριστικά σε 36,000 τεμάχια και έχει διορθωθεί η εκτίμηση σε περίπου 28,600 από αυτά. Σημειώνεται ότι οι ιδιοκτήτες ενημερώνονται γραπτώς για την επανεκτίμηση του ακινήτου τους καθώς και για το δικαίωμα τους για κατάθεση ένστασης.  Μέχρι τις 22.11.2016, έχουν κατατεθεί παγκύπρια 1,650 ενστάσεις, οι οποίες εξετάζονται από τους εκτιμητές του Κλάδου Εκτιμήσεων.

Δειτε Επισης

Επανέρχεται στην κανονικότητα η ύδρευση στις πυρόπληκτες περιοχές
Στο Υπουργικό την Τετάρτη οι αποζημιώσεις στους πυρόπληκτους-Οι προτάσεις που αναμένεται να κατατεθούν
Δωρεά €380.000 από την Κυπριακή Δημοκρατία προς τη ΔΕΑ για υποστήριξη των εργασιών της
Ν. Χριστοδουλίδης: Μια παραδοχή, μια απολογία και δώδεκα άμεσες ενέργειες στήριξης-«Δεν ανταποκριθήκαμε όπως έπρεπε»
Οι διευκρινίσεις του Υπ. Γεωργίας για την υποβολή δηλώσεων ζημιάς από την πυρκαγιά-Στόχος η άμεση στήριξη
Abdulla bin Touq Al Marri: Το οικονομικό μοντέλο των ΗΑΕ και η ισχυρή δυναμική για συνεργασία με την Κύπρο
Οι μεγαλομέτοχοι 30+ εταιρειών της Κύπρου-Οι διαφοροποιήσεις στα μετοχικά κεφάλαια των εισηγμένων
Υπουργείο Γεωργίας: Ξεκινά η υποβολή αιτήσεων ζημιάς για τις καλλιέργειες που πλήγηκαν από την πυρκαγιά
Τζίρος €2,5 εκατ. την Παρασκευή, εβδομαδιαία άνοδος 1,59% για το ΧΑΚ
Δημήτρης Τσάλτας: Αλυσιδωτές επιπτώσεις σε περιβάλλον, υγεία, τρόφιμα και αγροτική οικονομία από την πυρκαγιά