Powered by

Bill Gates: Τα ρομπότ πρέπει να φορολογούνται

Το ότι ένας εργαζόμενος δεν είναι «ζωντανός» δεν σημαίνει πως δεν πρέπει να πληρώνει φόρους, σύμφωνα με τον Bill Gates.

Σε πρόσφατη συνέντευξη του στο Quartz, ο δισεκατομμυριούχος ιδρυτής της Microsoft υποστήριξε πως η εργασία των ρομπότ πρέπει να φορολογείται όπως και η ανθρώπινη εργασία.

«Δεν μπορείς απλά να πεις όχι σε αυτό το φόρο εισοδήματος» ανέφερε ο κ. Gates.

Όπως επισημαίνει το Business Insider, ο Gates συμμετέχει εδώ και χρόνια στη συζήτηση για την απειλή που θέτει η εξέλιξη των ρομπότ στις θέσεις εργασίας.

Σημειώνεται πως το 2013, έκθεση του πανεπιστημίου της Οξφόρδης βρήκε ότι τα ρομπότ μπορεί να εκτοπίσουν το 50% των θέσεων εργασίας από το 2023 ως το 2033. Με βάση έκθεση της McKinsey που δημοσιεύτηκε το 2015, η σημερινή τεχνολογία μπορεί να αντικαταστήσει το 45% των υφιστάμενων θέσεων εργασίας.

Στη συνέντευξη του στο Quartz, ο κ. Gates δήλωσε πως δεν πρέπει να επιτραπεί στους κατασκευαστές των ρομπότ να αποκομίσουν τα κέρδη που παράγει η αυτοματοποιημένη εργασία χωρίς να πληρώσουν κάποιου είδος φόρο.

Ο φόρος θα κατευθύνεται για την στήριξη των εργαζομένων σε τομείς όπως η φροντίδα των ηλικιωμένων και των παιδιών με ειδικές ανάγκες.

«Αυτό που θέλει ο κόσμος είναι να εκμεταλλευτεί την ευκαιρία να παράγει τα αγαθά και τις υπηρεσίες που έχουμε σήμερα και να απελευθερώσει εργασία, ας κάνουμε καλύτερη δουλειά στην φροντίδα των ηλικιωμένων, ας έχουμε αίθουσες με μικρότερο αριθμό μαθητών, ας βοηθήσουμε τα παιδιά με ειδικές ανάγκες. Ξέρετε όλες αυτά είναι πράγματα όπου η ανθρώπινη δυνατότητα για αλληλοκατανόηση είναι πολύ, πολύ μοναδική. Και είμαστε ακόμα αντιμέτωποι με ένα τεράστιο έλλειμμα ανθρώπων σε αυτούς τους τομείς» ανέφερε. 

H ιδέα του κ. Gates δεν είναι τελείως θεωρητική.

Ευρωβουλευτές είχαν εξετάσει μια πρόταση φορολόγησης των ιδιοκτητών ρομπότ για την πληρωμή των εργαζομένων που χάνουν τη δουλειά τους, αλλά στις 16 Φεβρουαρίου το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την απέρριψε.

ΠΗΓΗ: euro2day.gr

Δειτε Επισης

Αναθεωρήθηκε ανοδικά η αύξηση του ΑΕΠ της Ευρωζώνης-Στο 0,6% το πρώτο τρίμηνο
Υπό πίεση οι τιμές ακινήτων στη Βρετανία-Πτώση 0,4% τον Μάιο
Μειώθηκαν βιομηχανική παραγωγή και εξαγωγές στη Γερμανία τον Απρίλιο
Morgan Stanley: Πώς μια ήπια ύφεση θα εντείνει τη δυναμική της αμερικανικής αγοράς
Θετικός σε πιθανή εμπορική συμφωνία με Ε.Ε. ο Τραμπ-«Ελπίζουμε να επιτευχθεί, αλλιώς θα επιβληθούν δασμοί»
Αύξηση στις γερμανικές εργοστασιακές παραγγελίες παρά τους δασμούς Τραμπ τον Απρίλιο
Διατηρεί τα κέρδη ο χρυσός-Με το βλέμμα στη Fed οι traders
Δασμοί Τραμπ: Πιέσεις για τη σύναψη άμεσων εμπορικών συμφωνιών ασκεί η κυβέρνηση των ΗΠΑ
Το νέο σχέδιο Μερτς για τόνωση της γερμανικής οικονομίας… Φοροελαφρύνσεις-μαμούθ ύψους €46 δις
Κομισιόν: Άνοιξε τον δρόμο για ένταξη της Βουλγαρίας στη ζώνη του ευρώ από 1η Ιανουαρίου 2026