Powered by

Τουρισμός 12 μήνες τον χρόνο

Μεγαλόπνοες προοπτικές και στόχους για τον κυπριακό τουρισμό διαβλέπει η μελέτη του ισπανικού οίκου THR –Innovative Advisors, που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Βάσει της μελέτης, η Κύπρος δύναται να αποκτήσει από 5,7 έως 7,2 εκατ. τουρίστες μέχρι το 2030, βασιζόμενη στην στρατηγική τιμής και ποιότητας, η οποία θα εφαρμοστεί, επιτυγχάνοντας οικονομικά οφέλη για το νησί, προσελκύοντας νέες επενδύσεις, δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίες, πολλαπλασιάζοντας τις θετικές επιπτώσεις για τους υπόλοιπους τομείς της οικονομίας και καθιστώντας τον τουρισμό ως τον κύριο οικονομικό οδηγό της χώρας.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις, η Κύπρος έχει τη δυνατότητα μέχρι το 2030 να προσελκύσει 7,2 εκατ. αφίξεις ως συνήθης προορισμός, 6,2 εκατ. ως premium προορισμός, όπως επίσης και 5,7 εκατ. τουρίστες υψηλού εισοδήματος ως high end προορισμός.

Παράλληλα, στις προτεραιότητες της στρατηγικής για τον τουρισμό συγκαταλέγεται η προσφορά αλησμόνητων εμπειριών στους διεθνείς επισκέπτες και η διαβεβαίωση ότι ο τουρισμός θα βελτιώσει την ποιότητα ζωής του ντόπιου πληθυσμού, διατηρώντας την ταυτότητά του και δημιουργώντας περαιτέρω αισιοδοξία για το μέλλον.

Απεξάρτηση και νέες αγορές
Μέχρι το 2030, η Κύπρος στοχεύει στο να καταστεί βιώσιμος τουριστικός προορισμός καθόλη τη διάρκεια της χρονιάς, προσελκύοντας 4,38 εκατ. ξένους τουρίστες, με το 40% να καταφθάνει την περίοδο χαμηλής επισκεψιμότητας, δηλαδή από τον Νοέμβριο μέχρι τον Απρίλιο. Την ίδια ώρα, το όραμα της στρατηγικής, σύμφωνα με τη μελέτη, είναι το νησί να συγκαταλεχθεί στους πρώτους 5 τουριστικούς προορισμούς της Μεσογείου, καθώς επίσης να μετατραπεί σε προορισμό που θα προσελκύει διάφορες αγορές.

Επιπλέον στόχοι, τους οποίους έχουν θέσει οι Ισπανοί, είναι όπως η Κύπρος αποτελέσει ανταγωνιστικό, επικερδή και βιώσιμο προορισμό, με διαφοροποιημένο προϊόν, προσέλκυση επισκεπτών 12 μήνες τον χρόνο, επαρκή αεροπορική σύνδεση, έχοντας ταυτόχρονα τη δυνατότητα να συνεισφέρει πέραν του 25% στο ΑΕΠ της χώρας.

Παράλληλα, οι βασικές αρχές στις οποίες στηρίζεται το όραμα για τον τουρισμό, με τους στόχους να μετατρέπονται πλέον από μεσοπρόθεσμους σε μακροπρόθεσμους, είναι, μεταξύ άλλων, να καταστεί η Κύπρος ένας premium προορισμός για διακοπές καθόλη τη διάρκεια του έτους, να δοθεί η δέουσα σημασία στην τοπική πολιτιστική κληρονομιά, την κουλτούρα και στο φυσικό περιβάλλον. Από την άλλη, τονίζεται η ανάγκη δημιουργίας προϊόντος για επισκέπτες ειδικών ενδιαφερόντων, υποστήριξης των επενδύσεων και μείωσης της εποχικότητας, καθώς και εξεύρεσης φόρμουλας για βελτίωση των πολυεπίπεδων οφελών του τουρισμού για την κυπριακή οικονομία.

Μεταξύ των αλλαγών στην ατζέντα που αφορά στον τουρισμού, η οποία αναφέρεται να διαφοροποιήσει σημαντικά τα δεδομένα εντός της επόμενης δεκαετίας, είναι το μοντέλο του τουρισμού να μετατραπεί από standard σε premium προορισμό, εκτοξεύοντας τη συνεισφορά του τομέα στο ΑΕΠ από το 13% στο 28%. Η εξάρτηση από τις δύο βασικές αγορές, την Βρετανία και τη Ρωσία αναμένεται να υποχωρήσει από το 58% στο 45%, ενώ στο μάρκετιγνκ θα επιχειρηθεί στροφή 360 μοιρών, καθώς το παραδοσιακό θα δώσει τη θέση του στο ηλεκτρονικό. Εξάλλου, η Κύπρος θα πρέπει να αποτελέσει ελκυστικό προορισμό για επενδύσεις, ο τομέας της ανάπτυξης γης να αποτελεί λύση και όχι πρόβλημα, η εποχικότητα να γίνει πλέον μεσαία έως χαμηλή αντί πολύ υψηλή, με την αεροπορική συνδεσιμότητα από μεσαία να μετατρέπεται σε υψηλή.

Ρεκόρ λόγω συγκυριών
Πιο προσεκτική ανάλυση στο ρεκόρ τουριστικών αφίξεων που σημειώθηκε το 2016 εισηγείται η μελέτη των Ισπανών.

Όπως αναφέρεται, τα 3,1 εκατ. αφίξεις που πραγματοποιήθηκαν την περασμένη χρονιά, ενδεχομένως να οφείλονται στα προβλήματα ασφάλειας που προέκυψαν σε ανταγωνιστικούς για την Κύπρο γειτονικούς τουριστικούς προορισμούς. Αντίστοιχα, στην Ισπανία είχαν διοχετευθεί 4-6 εκατ. τουρίστες εξαιτίας των προβλημάτων ασφαλείας σε άλλους προορισμούς.

Πώς κατανέμονται οι τουρίστες ανά επαρχία
Εξάλλου, η μελέτη αναφέρεται στην κατανομή των τουριστών σε ξενοδοχεία και κλίνες, με την Αμμόχωστο να καταλαμβάνει το μεγαλύτερο κομμάτι της πίτας στην αγορά, σύμφωνα με στοιχεία του 2015. Συγκεκριμένα, το ποσοστό των ξενοδοχειακών μονάδων στην επαρχία Αμμοχώστου ανέρχεται στο 30%, ενώ των κλινών στο 41,3%.

Ακολουθεί η Πάφος με 33,8% ξενοδοχειακές μονάδες και 32,3% των δωματίων ανά την Κύπρο, ενώ αρκετά πιο πίσω βρίσκεται η Λεμεσός και η Λάρνακα, οι οποίες διαθέτουν το 9% και το 12,8% των ξενοδοχείων αντίστοιχα και το 13,5% και 6,9% των κλινών αντίστοιχα.

Σημειώνεται ότι τα ορεινά θέρετρα διαθέτουν το 11,1% των ξενοδοχείων της Κυπριακής Δημοκρατίας, με μόλις το 2,5% των κλινών, την ώρα που στην πρωτεύουσα βρίσκεται μόνο το 3,2% των ξενοδοχείων και το 3,4% των δωματίων.

Δειτε Επισης

Philippe Bone: Μεγαλόπνοα σχέδια για την Accor στην Κύπρο-Σχεδιάζει τουλάχιστον 40 ξενοδοχεία με δέκα έργα ήδη σε εξέλιξη
Ολοταχώς για μεγάλο ρεκόρ ο τουρισμός... Πάνε για να σπάσουν το φράγμα των τεσσάρων εκατομμυρίων οι αφίξεις
Στα καλύτερά του με άνοδο σε αφίξεις και έσοδα ο τουρισμός...Αύξηση της συνεισφοράς του τομέα στο ΑΕΠ
Νέες προσθήκες στο Trilogy Plaza-To πολυαναμενόμενο εστιατόριο που ανοίγει τις πόρτες του την άνοιξη
Ισπανία: «Καμπάνα» 179 εκατ. σε πέντε αεροπορικές για καταχρηστικές χρεώσεις
Γιατί ο ΠΑΣΥΞΕ απέρριψε την μεσολαβητική πρόταση και το μήνυμα Παναγιώτου για τη συλλογική σύμβαση στα ξενοδοχεία
Ολοκαίνουργια άφιξη από όμιλο PHC...Πόλος έλξης και game changer το νέο Caffè Nero στην Πλατεία Ελευθερίας
H στρατηγική συνεργασία της Emirates με τη flydubai...Οι επτά τρόποι με τους οποίους επωφελούνται οι επιβάτες
Ανατροπή με την συλλογική σύμβαση στη ξενοδοχειακή βιομηχανία-«Όχι» ΠΑΣΥΞΕ στην πρόταση Παναγιώτου
City of Dreams Mediterranean: Κατά €778,750 πλουσιότερος ο νικητής του πρωταθλήματος ρουλέτας