Powered by

Economist: 60% οι πιθανότητες για Grexit στα επόμενα πέντε χρόνια

Στο 60% τοποθετούν οι αναλυτές του «The Economist Intelligence Unit» την πιθανότητα εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη και μάλιστα τα επόμενα πέντε χρόνια. Όπως επισημαίνεται στην έκθεσή τους, το Grexit αναμένεται να πραγματοποιηθεί αργά ή γρήγορα.

Όσον αφορά στο κρίσιμο Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου, οι αναλυτές του The Economist Intelligence Unit υπογραμμίζουν πως δεν αναμένουν να υπάρξει συμφωνία, αλλά κρίνουν πως είναι πιθανόν να προκύψει ένας συμβιβασμός με στόχο να εκταμιευτούν κάποια χρήματα για την Ελλάδα. Απώτερος σκοπός είναι να αποφευχθεί ένα νέο δράμα με το ελληνικό χρέος, καθώς όπως επισημαίνεται από τον Μάρτιο αρχίζει μια σειρά εκλογικών αναμετρήσεων στην Ευρώπη.

Στην έκθεση του κέντρου ερευνών και αναλύσεων του Economist, υπογραμμίζεται πως αν οι Ευρωπαίοι πιστωτές επιμείνουν στο να νομοθετήσει η ελληνική κυβέρνηση περισσότερα μέτρα λιτότητας  τα οποία θα ενεργοποιηθούν σε περίπτωση που δεν πετύχει τους δημοσιονομικούς στόχους, τότε θα αυξηθούν οι πιθανότητες για εκλογές στην Ελλάδα.

Παράλληλα, τονίζεται πως η βασική αιτία για την αναζωπύρωση της ελληνικής κρίσης είναι – πέρα από τις πολιτικές δυσκολίες που δεν επιτρέπουν στην ελληνική κυβέρνηση να εφαρμόσει τα μέτρα που προβλέπονται για να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση – η διαφωνία στους κόλπους των δανειστών για τους στόχους και τη βιωσιμότητα του χρέους.

Εξάλλου, οι εκπρόσωποι των Ευρωπαίων δανειστών και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε (ο οποίος μάλιστα άλλαξε και στάση καθώς μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου έλεγε ότι δεν είναι απαραίτητη η συμμετοχή του ΔΝΤ) δήλωσαν ότι η παρουσία του ΔΝΤ αλλά και η ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων είναι απαραίτητη προϋπόθεση για νέες εκταμιεύσεις δανείων.

ΠΗΓΗ: fortunegreece.com

Δειτε Επισης

Οι πέντε απειλές για την ελληνική οικονομία από τον εμπορικό πόλεμο
Στα €18 δις το ηλεκτρονικό εμπόριο στην Ελλάδα-Πώς ψωνίζουν οι Έλληνες
Το ιδιωτικό χρέος σε πρώτο πλάνο στις προτεραιότητες της ελληνικής κυβέρνησης-Οι σχεδιασμοί
Στο 9% η ανεργία στην Ελλάδα τον Μάρτιο-Στα 4,28 εκατ. οι απασχολούμενοι
Στην Κομισιόν η έκθεση προόδου για την ελληνική οικονομία-Στο 3,6% η αύξηση των πρωτογενών δαπανών
Προς πρόωρη αποπληρωμή του πρώτου μνημονίου η Ελλάδα-Το σχέδιο και το μήνυμα σε διεθνείς επενδυτές
Σε καθεστώς παρακολούθησης από Stoxx το Χρηματιστήριο Αθηνών-Προς αναβάθμιση σε ανεπτυγμένη αγορά
Κρ. Γκεοργκίεβα: Εντυπωσιακή η πορεία της ελληνικής οικονομίας-«Από ελλείμματα, πλέον έχουμε πλεόνασμα»
Κόντρα στο παγκόσμιο χρέος το ελληνικό-Το ΔΝΤ προβλέπει μεγάλη μείωση ως το 2030
Τι σημαίνουν για την ελληνική οικονομία τα υπερπλεονάσματα του 2024