Powered by

Τα ελληνικά ομόλογα φοβίζουν τους επενδυτές

Αν και ο όγκος συναλλαγών τους είναι μηδαμινός και οι αγοραστές μάλλον... εξειδικευμένοι, το 10ετές ελληνικό ομόλογο είναι πολύ πιο σημαντικό απ' ότι δείχνει η πορεία του στις αγορές.

Το spread μεταξύ του 10ετούς γερμανικού και ελληνικού ομολόγου αποτελεί μία πολύ σημαντική ένδειξη της διάθεσης ανάληψης ρίσκου στις αγορές χρέους, ενώ πιθανή «βουτιά» των τιμών των ελληνικών κρατικών ομολόγων μπορεί να επηρεάσει και άλλες αγορές, όπως αυτές διαπραγμάτευσης εταιρικού χρέους.

Τόσο αυτό το spread όσο και η καμπύλη διαπραγμάτευσης του ευρωπαϊκού χρέους, μία «μονάδα μέτρησης» των διαφορετικών αποδόσεων μεταξύ των ομολόγων με τον υψηλότερο βαθμό πιστοληπτικής αξιολόγησης και αυτών που χαρακτηρίζονται ως «σκουπίδια», έχουν εμφανίσει μία διόρθωση της τάξης των 0,76 μονάδων από τον Ιανουάριο του 2016 έως και σήμερα, βάσει στοιχείων που διαθέτει το Bloomberg.

Η Ελλάδα έχει επιστρέψει στα ραντάρ των επενδυτών φέτος, καθώς οι διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές της έχουν φθάσει σε ένα νέο αδιέξοδο, οδηγώντας τις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων σε νέα ύψη. Αυτή η «έξαρση» και μάλιστα σε μία χώρα στην οποία ξεκίνησε η κρίση χρέους της Ευρωζώνης, είναι μέγιστης σημασίας, καθώς μπορεί να διαδοθεί και σε άλλες αγορές.

Βάσει των στοιχείων της Τράπεζας της Ελλάδος οι ηλεκτρονικές συναλλαγές στη δευτερογενή αγορά (HDAT) έφθασαν στα 26 εκατ. ευρώ από την αρχή του έτους έως τις 27 Ιανουαρίου, σαφώς πολύ χαμηλότερα από το ρεκόρ των 136 δισ. ευρώ που είχαν αγγίξει τον Σεπτέμβριο του 2004. Αξίζει να σημειωθεί ότι πέρυσι, ο ετήσιος όγκος συναλλαγών έφθασε στα 519 εκατ. ευρώ, δηλαδή στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2001.

Η διαφορά μεταξύ των αποδόσεων ζήτησης (bid) και προσφοράς (offer) στα 10ετή ομόλογα, ένα ακόμη στοιχείο που δείχνει τη ρευστότητα της αγοράς, είναι περίπου 24 μονάδες, ενώ για το αντίστοιχο γερμανικό 10ετές είναι μόλις 0,4 μονάδες βάσης.

Όσο οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας και πιστωτών παραμένουν σε στασιμότητα, το spread μεταξύ των γερμανικών και ελληνικών ομολόγων διευρύνεται, έχοντας φθάσει στις 737 μονάδες βάσης από 640 μονάδες που ήταν στις 25 Ιανουαρίου. Αντίθετα οι κινήσεις που έγιναν στην ευρύτερη αγορά ευρωπαϊκού χρέους ήταν πολύ πιο περιορισμένες.

ΠΗΓΗ: newmoney.gr

 

Δειτε Επισης

Fitch: Επιβεβαίωσε το ελληνικό αξιόχρεο σε ΒΒΒ- με σταθερές προοπτικές-Οι βασικοί παράγοντες της αξιολόγησης
UBS: Πού βάζει τον πήχη για την ανάπτυξη στην Ελλάδα
Amazon: Ποιοι Έλληνες βρίσκονται πίσω από το mega deal της αμερικανικής εταιρείας στην Ελλάδα
Δυναμικά στον τομέα ΑΠΕ της Ελλάδας με επένδυση σε τρία νέα αιολικά πάρκα μεγάλης κλίμακας η Amazon
Στις αγορές με επανέκδοση δεκαετούς ομολόγου το ελληνικό δημόσιο-Στόχος η άντληση €250 εκ.
Πρόωρη αποπληρωμή δανείων και το 2025 προγραμματίζει η Ελλάδα-Ποιος ο στόχος
Κομισιόν: Η Ελλάδα μηδενίζει το δημοσιονομικό έλλειμμα το 2024-2025
Mε βλέψεις στο εξωτερικό οι ελληνικές τράπεζες-Μειώνονται οι στόχοι των MREL
Πόσο κοστίζει τώρα ένα διαμέρισμα στις ευρωπαϊκές μεγαλουπόλεις-Στις φθηνότερες αγορές η Αθήνα
Θετικό σήμα από Κομισιόν για ελληνική οικονομία-Αβεβαιότητα από την επιβράδυνση της Ευρώπης