Powered by

Μοσκοβισί: Η ευρωζώνη χρειάζεται περισσότερη ολοκλήρωση

Σε βαθύτερη ολοκλήρωση στην ευρωζώνη κάλεσε την Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου ο Πιερ Μοσκοβισί, απορρίπτοντας φόβους πως μια τέτοια κίνηση θα έπληττε την ΕΕ που παραπαίει από την επικείμενη βρετανική έξοδο.

«Κάποιοι επιχειρηματολογούν πως η ευρωζώνη μπορεί να είναι διχαστική, καθώς δεν είναι και τα 27 κράτη μέλη στο ευρώ. Πιστεύω πως αυτό μπορεί να είναι μεγάλο λάθος», τόνισε ο Ευρωπαίος επίτροπος που είναι αρμόδιος για τις οικονομικές υποθέσεις, στη διάρκεια ομιλίας του στη Βιέννη.

Όπως επισημαίνει το Reuters, τα μέλη της ευρωζώνης χρησιμοποιούν το κοινό νόμισμα παρά τις διαφωνίες τους στις λεπτομέρειες. Ωστόσο κάποιες χώρες στην περιφέρεια του μπλοκ φοβούνται να δημιουργήσουν ένα σύστημα, στο πλαίσιο του οποίου ένας πυρήνας μελών θα ωθεί ολόκληρη την ΕΕ προς πολιτικές που δεν επιθυμούν.

Ο Μοσκοβισί ανέφερε πως στηρίζει τη θέσπιση νέων θεσμών ειδικά για την ευρωζώνη, περιλαμβανομένου ενός προϋπολογισμού, ξεχωριστού από εκείνον της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η ευρωζώνη θα πρέπει επίσης να έχει το δικό της υπουργό Οικονομικών, ο οποίος θα είναι και επίτροπος, πρόσθεσε.

«Είμαι υπέρ ενός Υπουργείου Οικονομικών για την ευρωζώνη. Είμαι υπέρ ενός προϋπολογισμού ή μιας κοινής δημοσιονομικής αρμοδιότητας στην ευρωζώνη, εκείνων που είναι ικανοί να μας βοηθήσουν να επενδύσουμε από τη μία, αλλά και επίσης να αντιμετωπίσουμε την ανεργία», ανέφερε απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους πριν την ομιλία του, ενώ πρόσθεσε πως κύρια απειλή για την ανάπτυξη είναι η έλλειψη επενδύσεων.

Παρότι ο Πιερ Μοσκοβισί τόνισε πως η προγραμματισμένη τραπεζική ένωση χρειάζεται να ολοκληρωθεί για να διασφαλιστεί η χρηματοπιστωτική σταθερότητα, υπογράμμισε επίσης τη σημασία τού να διατηρηθεί και η εμπιστοσύνη των ψηφοφόρων, ουσιαστικά σχολιάζοντας την άνοδο του λαϊκισμού και την έκβαση του βρετανικού δημοψηφίσματος.

«Τίποτα δεν θα είναι δυνατό, αν η αρχιτεκτονική της ευρωζώνης παραμένει μια συζήτηση μεταξύ αξιωματούχων κεντρικών τραπεζών (τους οποίους σέβομαι απόλυτα), υπουργών Οικονομικών (επίσης τους σέβομαι, κάποτε ήμουν κι εγώ) και επιτρόπους (είμαι ένας από αυτούς), σε κλειστά φόρουμ», δήλωσε ο Μοσκοβισί.

«Πρέπει να ενισχύσουμε τη δημοκρατική ανάληψη ευθυνών και τη νομιμότητα της διακυβέρνησης στην ευρωζώνη, για να διασφαλίσουμε την απαραίτητη στήριξη του πληθυσμού», πρόσθεσε ο επίτροπος.

Πάντως, εντόπισε και ένα θετικό στο Brexit, υποστηρίζοντας ότι το σύνολο των χωρών της ΕΕ που δεν ανήκουν στην ευρωζώνη θα είναι πλέον μικρότερο. «Με την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ, τα περισσότερο κράτη-μέλη που δεν είναι στην ευρωζώνη θα πρέπει να αναμένεται να μπουν στο ευρώ κάποια στιγμή», εκτίμησε.

ΠΗΓΗ: euro2day.gr

Δειτε Επισης

Ηνωμένο Βασίλειο: Σε χαμηλό δύο ετών η αύξηση των μισθών
Γερμανία: Οικονομικές προβλέψεις-«καμπανάκι» από κορυφαία οικονομικά ινστιτούτα
Αυτή είναι η πλουσιότερη γυναίκα στον κόσμο-Πόσα χρήματα έχει
Scope: Βελτιώνονται οι μακροπρόθεσμες πιστωτικές προοπτικές της Τουρκίας-Τι προειδοποιεί ο γερμανικός οίκος
Το κόστος δανεισμού της Γαλλίας ξεπέρασε της Ισπανίας για πρώτη φορά από το 2006
Σε υψηλό 12 ετών το ασήμι-Νέο ιστορικό ρεκόρ για χρυσό
Κυρώσεις στον Ρώσο Σεργκέι Σεργκέγιεβιτς Ιβανόφ και στην εταιρεία κρυπτονομισμάτων Cryptex από ΗΠΑ
Καμπανάκι από ING-Κολλημένη σε στασιμότητα η γερμανική οικονομία
Το Κογκρέσο απέτρεψε προεκλογικό «shutdown» στις ΗΠΑ
Άνω των 100 εταιρειών υπέγραψαν Σύμφωνο της Ε.Ε. για ΤΝ-Mεταξύ αυτών και διεθνείς κολοσσοί