Λακκοτρύπης: Να συνδράμουν και οι ξενοδόχοι στην αναβάθμιση του τουρισμού
16:14 - 14 Φεβρουαρίου 2017
Αισιόδοξος για ακόμα καλύτερες επιδόσεις στον τομέα του τουρισμού το 2017 παρουσιάζεται ο Υπουργός Τουρισμού, Γιώργος Λακκοτρύπης, υποδεικνύοντας ωστόσο ότι η Κύπρος θα πρέπει να συνεχίσει οπωσδήποτε τις προσπάθειες για ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και βιώσιμη ανάπτυξη του τουριστικού μας προϊόντος.
Από το βήμα του 39ου Ετήσιου Ξενοδοχειακού Συνεδρίου που διοργάνωσε ο ΠΑΣΥΞΕ, ο κ. Λακκοτρύπης υπογράμμισε ότι για την επίτευξη των στόχων για βελτίωση του τουριστικού τομέα, απαιτείται και η συνδρομή των ξενοδόχων.
«Αισιοδοξία για το 2017»
Στο Υπουργείο Τουρισμού, τόνισε ο κ. Λακκοτρύπης, εκτιμούμε ότι το 2017 θα συνεχισθεί η θετική τάση σε ό,τι αφορά στις αφίξεις και τα έσοδα από τον τουρισμό. Το συμπέρασμα αυτό συνάγεται, μεταξύ άλλων, τόσο από τις κρατήσεις και τις τοποθετήσεις πτήσεων για την Κύπρο, στις οποίες προβαίνουν υφιστάμενες και νέες αεροπορικές εταιρείες, όσο και από τις επαφές που διεξάγει ο ΚΟΤ με οργανωτές ταξιδίων. Βεβαίως, πρόσθεσε, «την ίδια στιγμή ξέρουμε ότι υπάρχει πάντα ο κίνδυνος να επηρεαστούμε αρνητικά σε περίπτωση σοβαρής γεωπολιτικής αστάθειας στην περιοχή μας, καθώς και πως για να έχουμε τα αποτελέσματα που επιθυμούμε όλοι, οφείλουμε να συνεχίσουμε τις προσπάθειες για ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και βιώσιμη ανάπτυξη του τουριστικού μας προϊόντος».
«Χρονιά ορόσημο το 2016»
Ο υπουργός υπογράμμισε ότι το 2016 αποτελεί χρονιά ορόσημο για τον κυπριακό τουρισμό, λόγω των ιστορικών επιδόσεων που καταγράφηκαν στις αφίξεις και στα έσοδα από τις ροές τουριστών. Επανέλαβε ότι για την περίοδο Ιανουαρίου – Δεκεμβρίου 2016 φιλοξενήσαμε 500 και πλέον χιλιάδες περισσότερους τουρίστες από το 2015, αγγίζοντας τα 3.2 εκατομμύρια αφίξεις. Κατά αντίστοιχο τρόπο, τα έσοδα από τον τουρισμό για την περίοδο Ιανουαρίου – Νοεμβρίου 2016 κατέγραψαν αύξηση 12%, ξεπερνώντας τα €2.3 δισεκατομμύρια. Συνεπεία, μάλιστα, των θετικών αποτελεσμάτων σε σχέση με τις εισροές τουριστών, κατέστη εφικτή η σημαντική επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου και, κατ’ επέκταση, η λειτουργία των ξενοδοχειακών μονάδων για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα εντός του έτους. Συγκεκριμένα, κατά τους χειμερινούς μήνες του 2016, δηλαδή το τρίμηνο Ιανουαρίου – Μαρτίου και τη διμηνία Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου, επισκέφθηκαν την Κύπρο 464 χιλιάδες τουρίστες, αριθμός που αντιστοιχεί σε αύξηση 23% σε σχέση με το 2015 και 54% σε σχέση με το 2014. Μάλιστα, η βελτίωση της εποχικότητας καταγράφεται και στο μερίδιο των χειμερινών μηνών επί των συνολικών ετήσιων αφίξεων, αφού αυτό αυξήθηκε από 12% το 2014 σε 15% το 2016.
Η Εθνική Στρατηγική Τουρισμού
Ο Γιώργος Λακκοτρύπης αναφέρθηκε σε ορισμένες από τις πολιτικές που προωθούνται για την αναβάθμιση του κυπριακού τουρισμού, «οι οποίες μπορούν, ακριβώς, να συνδράμουν στην ενίσχυση του τουριστικού ρεύματος προς την Κύπρο και στην περαιτέρω επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου». Κάποιες απ’ αυτές, πρόσθεσε, αφορούν άμεσα την ξενοδοχειακή βιομηχανία και, φυσικά, για την επιτυχή υλοποίησή τους απαιτείται και συνδρομή των μελών του ΠΑΣΥΞΕ.
Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στην ολοκλήρωση της νέας εθνικής στρατηγικής για τον τουρισμό, η οποία αποσκοπεί πρωτίστως στη δημιουργία ενός σύγχρονου τουριστικού προϊόντος. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του οίκου που έχει αναλάβει την εκπόνηση της στρατηγικής, η Κύπρος έχει δυνατότητες να αυξήσει ουσιαστικά τη συνεισφορά του τουρισμού στην οικονομία. Η αύξηση αυτή, μάλιστα, μπορεί να αφορά τόσο στα έσοδα των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον συγκεκριμένο τομέα, όσο και στα κρατικά έσοδα, στο ΑΕΠ της χώρας και στις θέσεις απασχόλησης.
Για να επιτευχθούν, όμως, όλα αυτά, οι μελετητές θεωρούν ότι πρέπει να γίνουν συγκεκριμένες ενέργειες, οι οποίες μπορούν να κατανεμηθούν στις πιο κάτω κατηγορίες:
(α) στόχευση του μείγματος των τουριστών, με έμφαση στην προσέλκυση επισκεπτών υψηλότερης εισοδηματικής στάθμης,
(β) αναβάθμιση των υφιστάμενων υποδομών που διαθέτει η χώρα μας, μεταξύ των οποίων και τα ξενοδοχεία,
(γ) βελτίωση της ποιότητας των υπηρεσιών και δημιουργία μηχανισμών ελέγχου της ποιότητας,
(δ) εκσυγχρονισμός του τρόπου διεξαγωγής των εκστρατειών προώθησης της Κύπρου ως τουριστικού προορισμού,
(ε) αναβάθμιση του ανθρώπινου δυναμικού που συμμετέχει στο σύνολο της τουριστικής βιομηχανίας,
(στ) εξεύρεση νέων και βελτίωση των υφιστάμενων, επιμέρους τομέων του τουριστικού προϊόντος, και
(ζ) βελτίωση του μηχανισμού που συντονίζει και ρυθμίζει τα θέματα τουρισμού, με σημαντική τη συμμετοχή και του ιδιωτικού τομέα.
Σε συνάρτηση με το θέμα της διακυβέρνησης του τομέα του τουρισμού, η Κυβέρνηση έχει αποφασίσει τη δημιουργία Υφυπουργείου Τουρισμού, το οποίο θα αναλάβει τη συνολική και ολοκληρωμένη διαχείριση όλων των θεμάτων που άπτονται του τομέα. Η συζήτηση του εν λόγω νομοσχεδίου ξεκίνησε τη Δευτέρα στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών.
Ο Υπουργός τόνισε παράλληλα ότι στο τελικό της στάδιο βρίσκεται και η ετοιμασία του «Σχεδίου Χορηγιών Επενδύσεων Εμπλουτισμού και Εκσυγχρονισμού του Τουριστικού Προϊόντος με Σκοπό την Επιμήκυνση της Τουριστικής Περιόδου». Το Σχέδιο θα απευθύνεται στις ξενοδοχειακές μονάδες και θα αποσκοπεί στη στήριξη έργων αναβάθμισης της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών.
«Χρειάζεται συνεργασία»
Ο Γιώργος Λακκοτρύπης υπογράμμισε ότι βασική προϋπόθεση για την επιτυχή κατάληξη των όποιων ενεργειών της Κυβέρνησης για περαιτέρω ανάπτυξη του κυπριακού τουρισμού, αποτελεί ο συντονισμός και η αγαστή συνεργασία της Κυβέρνησης με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και, κυρίως τους ξενοδόχους. «Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να προωθήσουμε από κοινού τις δράσεις που σχεδιάζονται τόσο από το κράτος, όσο και από τις επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα, αλλά και μαζί να εκμεταλλευτούμε τις όποιες ευκαιρίες και να αντιμετωπίσουμε τις διάφορες εγχώριες και διεθνείς προκλήσεις», σημείωσε.
Καταλήγοντας, τόνισε ότι τα αποτελέσματα του 2015 και 2016, όπως και οι προοπτικές του 2017, «ενώ μας αφήνουν ικανοποιημένους, σε καμία περίπτωση δεν μας επιτρέπουν να επαναπαυόμαστε. Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι για να οδηγήσουμε την τουριστική Κύπρο εκεί που πραγματικά της αξίζει, απαιτείται μεγάλη και μεθοδική προσπάθεια, με αιχμή του δόρατος πάντοτε την ιδιωτική πρωτοβουλία η οποία τυγχάνει της ενθάρρυνσης και της έμπρακτης στήριξης του κράτους».