Powered by

FT: Πρόσληψη της Rothschild ως συμβούλου χρέους

Σε σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης να προσλάβει την τράπεζα Rothschild ως σύμβουλο επί της διαχείρισης του δημοσίου χρέους, αναφέρεται δημοσίευμα των Financial Times.
 
Η βρετανική οικονομική εφημερίδα σημειώνει ότι οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι ελπίζουν να οριστικοποιήσουν τον διορισμό πριν από το Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου, που έχει χαρακτηριστεί «ως η τελευταία ευκαιρία για τους δανειστές της Ελλάδας να ξεπεράσουν τις διαφορές τους πριν η ευρωπαϊκή προσοχή στραφεί στις γενικές εκλογές σε χώρες της ευρωζώνης».

Σύμφωνα με δύο πηγές με γνώση των δεδομένων που επικαλείται η εφημερίδα, η Rothschild θα παρέχει συμβουλές επί όλων των τομέων που συνδέονται με το χρέος, συμπεριλαμβανομένων των διαπραγματεύσεων με τους πιστωτές, της πιθανής συμπερίληψης στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ και της επανέναρξης της πώλησης των ελληνικών κυβερνητικών ομολόγων.
 
Η τράπεζα αναμένεται να λάβει ένα μπόνους όταν η χώρα ανακτήσει την πρόσβαση στις παγκόσμιες αγορές ομολόγων, πρόσθεσαν οι ίδιες πηγές.
 
Το δημοσίευμα σημειώνει ότι η πρόσληψη της Rothschild, που απαιτεί υπουργική έγκριση, θα αντικαταστήσει τη συμφωνία του ελληνικού Υπουργείου Οικονομικών με την αμερικανική επενδυτική τράπεζα Lazard, η οποία αμείφθηκε με 25 εκατομμύρια ευρώ για την εργασία της επί της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.
 
Καθηγητής νομικών στις ΗΠΑ σχολιάζει ότι η πρόσληψη συμβούλου για θέματα δημοσίου χρέους είναι ευαίσθητη και δύσκολη δουλειά, καθώς μπορεί κάποιοι επίσημοι πιστωτές να δυσαρεστηθούν εάν φανεί ότι η ελληνική κυβέρνηση τους αντιμετωπίζει όπως τους ιδιώτες πιστωτές.
 
Όπως σημειώνουν οι Financial Times, πλέον από τα 323 δισεκατομμύρια ευρώ του ελληνικού χρέους μόλις τα 36 δισεκατομμύρια κατέχονται από ιδιώτες επενδυτές.
 
Το ελληνικό Υπουργείο Οικονομικών και η Rothschild αρνήθηκα να σχολιάσουν τις πληροφορίες της εφημερίδας.
 
Εν τω μεταξύ, σε άρθρο του o αρχισυντάκτης ευρωπαϊκών θεμάτων των Financial Times Τόνι Μπάρμπερ σχολιάζει ότι η Ελλάδα εισέρχεται στον όγδοο χρόνο της ως ασθενής στο νοσοκομείο των χωρών της ευρωζώνης και ότι πιθανότατα θα καταπιεί για ακόμα μια φορά το χάπι των όρων που θα της υπαγορεύσουν οι πιστωτές της.
 
Σε διαφορετική περίπτωση η χώρα θα τοποθετηθεί σε μηχάνημα τεχνητής υποστήριξης τον Ιούλιο και η έξοδός της από την ευρωζώνη, το Grexit, θα επανέλθει ως σοβαρή προοπτική. «Αυτό θα ήταν το πιο ακραίο χειρουργείο απ’ όλα, αλλά δεν είναι καθόλου αδιανόητο», σχολιάζει ο δημοσιογράφος των Financial Times.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Οι πέντε απειλές για την ελληνική οικονομία από τον εμπορικό πόλεμο
Στα €18 δις το ηλεκτρονικό εμπόριο στην Ελλάδα-Πώς ψωνίζουν οι Έλληνες
Το ιδιωτικό χρέος σε πρώτο πλάνο στις προτεραιότητες της ελληνικής κυβέρνησης-Οι σχεδιασμοί
Στο 9% η ανεργία στην Ελλάδα τον Μάρτιο-Στα 4,28 εκατ. οι απασχολούμενοι
Στην Κομισιόν η έκθεση προόδου για την ελληνική οικονομία-Στο 3,6% η αύξηση των πρωτογενών δαπανών
Προς πρόωρη αποπληρωμή του πρώτου μνημονίου η Ελλάδα-Το σχέδιο και το μήνυμα σε διεθνείς επενδυτές
Σε καθεστώς παρακολούθησης από Stoxx το Χρηματιστήριο Αθηνών-Προς αναβάθμιση σε ανεπτυγμένη αγορά
Κρ. Γκεοργκίεβα: Εντυπωσιακή η πορεία της ελληνικής οικονομίας-«Από ελλείμματα, πλέον έχουμε πλεόνασμα»
Κόντρα στο παγκόσμιο χρέος το ελληνικό-Το ΔΝΤ προβλέπει μεγάλη μείωση ως το 2030
Τι σημαίνουν για την ελληνική οικονομία τα υπερπλεονάσματα του 2024