Όλες οι εξελίξεις της βιομηχανίας Γάλακτος και Τυροκομίας
14:35 - 14 Φεβρουαρίου 2017

Στο πρώτο Παγκύπριο Συνέδριο Γάλακτος & Τυροκομίας προβλήθηκαν όλες οι σημαντικές εξελίξεις και τα νέα του κλάδου με επίκεντρο την κατοχύρωση του χαλλουμιού ως προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) και την αύξηση των εξαγωγών του.
Παράλληλα αναλύθηκαν θέσεις συνδέσμων, φορέων αλλά και του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, από τον ίδιο τον υπουργό, κ. Νίκο Κουγιάλη, του οποίου το συνέδριο τελούσε υπό την αιγίδα.
Ο κ. Κουγιάλης εξήρε τη σημασία του τομέα γαλακτοπαραγωγής και τυροκομίας τονίζοντας πως: «Η κυβέρνηση αναγνωρίζει τον τομέα τον οποίο έχει θέσει ως προτεραιότητα και καταβάλλει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη στήριξη».
Τη σύμφωνη άποψη ότι δεν υπάρχει διαθέσιμο κατσικίσιο και πρόβειο γάλα για να καλύψει τις ανάγκες των εξαγωγών, εξέφρασαν οι παρευρισκόμενοι και σύνδεσμοι της. Όπως τονίστηκε, η κυβέρνηση θα πρέπει να επανεξετάσει το θέμα κατοχύρωσης του χαλλουμιού ως ΠΟΠ με τις ποσοστώσεις που έχουν δοθεί. Εκφράστηκε, επίσης, η άποψη ότι το αγελαδινό γάλα είναι πανάκριβο σε σχέση με το εξωτερικό, ενώ υπάρχει η ανάγκη να κοιτάξουμε την παραγωγικότητα των ζώων.
Το συνέδριο διοργανώθηκε από την ΙΜΗ, την Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2017, στο Κτήμα Μακένζυ, με τη στρατηγική συνεργασία της Χαραλαμπίδης Κρίστης. Χορηγός του συνεδρίου ήταν το Γάλα Λανίτης ενώ υποστηρικτής ήταν η VitaTrace Nutrition Ltd.
Το γάλα αποτελεί σημαντική οικονομική δραστηριότητα του τόπου μας. Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους, αφού παράγονται 180.000 τόνοι αγελαδινό γάλα και 40.000 τόνοι πρόβειο γάλα, με το χαλούμι να κρατά το15% των συνολικών εξαγωγών εγχώριων προϊόντων. Αυτό τόνισε ο συντονιστής του Παγκύπριου Συνεδρίου Γάλακτος & Τυροκομίας, διευθύνων σύμβουλος της Χαραλαμπίδης Κρίστης Μάριος Καμπανελάς.
Ο Country Sales Manager της Α/φοί Λανίτης, Βάσος Βασιλείου δήλωσε πως αναμένει μεγαλύτερη ανάπτυξη του κλάδου λόγω και των αυξήσεων στις εξαγωγές. Τόνισε όμως πως υπάρχουν προβλήματα που πρέπει να λυθούν άμεσα όπως η ψηλή τιμή αγελαδινού γάλακτος σε σχέση με την Ευρώπη και η έλλειψη αιγινού και πρόβειου γάλακτος.
Ο General Manager της VitaTrace Nutrition Ltd, Κυριάκος Αγκαστινιώτης, δήλωσε πως η κυπριακή βιομηχανία Γάλακτος και Τυροκομίας έχει υψηλές προοπτικές ανάπτυξης για διάφορους λόγους μεταξύ άλλων η αυξανόμενη ζήτηση του χαλουμιού στις διεθνείς αγορές αλλά και η συνεχής αύξηση του Τουρισμού στη χώρα.
«Ο δικός μας ρόλος, σχετίζεται με την μεταφορά και διάδοση της απαραίτητης τεχνογνωσίας στους παραγωγούς για την βελτίωση της παραγωγής και ποιότητας του γάλακτος που παράγουν. Αυτό γίνεται μέσω της διάθεσης στην αγορά προϊόντων όπως πρόσθετα ζωοτροφών και φαρμακευτικά σκευάσματα για την διατροφή και υγεία των ζώων τους αλλά και μέσω της παροχής διατροφικών και άλλων συμβουλών», ανέφερε οκ. Αγκαστινιώτης.