Στόχος τα 6 εκατ. τουρίστες ετησίως
10:47 - 13 Φεβρουαρίου 2017
Σοβαρές αδυναμίες και κενά στις υποδομές και στην πολιτική που ακολουθεί η Κύπρος στον κρίσιμο τομέα του τουρισμού, εντοπίζει η μελέτη της ισπανικής εταιρείας THR –Innovative advisors, που πραγματοποίησε για λογαριασμό της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Πρόκειται για μια εκτεταμένη, λεπτομερέστατη μελέτη, έκτασης πέραν των 600 σελίδων, στην οποίαν εξετάζονται τα προβλήματα και οι παθογένειες του κυπριακού τουρισμού, ενώ παράλληλα γίνονται ουσιαστικές και βήμα προς βήμα εισηγήσεις για ριζικές αλλαγές, με στόχο την πλήρη αναβάθμιση του τουριστικού μας προϊόντος.
Η μελέτη των Ισπανών εμπειρογνωμόνων, αποσπάσματα της οποίας θα δημοσιεύει εντός των επόμενων ημερών το InBusinessNews, εισηγείται δράσεις και ριζικές αλλαγές, για την υλοποίηση μιας πολυεπίπεδης μεταρρύθμισης στον τομέα του τουρισμού, με στόχο, μέχρι το 2030 η Κύπρος να μπορεί να προσελκύει ετησίως πέραν των έξι εκατομμυρίων τουριστών.
Σημειώνεται ότι στην συγκεκριμένη μελέτη των θα στηριχθεί η πρόταση του Υφυπουργού Παρά τω Προέδρω, Κωνσταντίνου Πετρίδη προς το Υπουργικό, για την υλοποίηση της Εθνικής Στρατηγικής Τουρισμού για την περίοδο 2017 – 2030. Αξίζει να αναφερθεί ότι προϋπόθεση για την υλοποίηση της υπό αναφορά στρατηγικής, αποτελεί η ριζική αλλαγή της διακυβέρνησης στο κομμάτι του τουρισμού, αρχής γενομένης από την δημιουργία Υφυπουργείου, τη στιγμή που το επίμαχο νομοσχέδιο εκκρεμεί ακόμη ενώπιον της Βουλής των Αντιπροσώπων.
Υπάρχουν πολλές δυνατότητες
Οι Ισπανοί τονίζουν ότι παρά τα προβλήματα που υπάρχουν στον τουριστικό κλάδο, τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια υποσχόμενη ζήτηση, η οποία δημιουργεί μεγάλη αισιοδοξία για νέες ευκαιρίες στον τομέα του τουρισμού. Μάλιστα, τονίζουν ότι με τα σωστά βήματα, η Κύπρος μπορεί να έχει ένα λαμπρό μέλλον στον τομέα του τουρισμού, έχοντας τη δυνατότητα να προσελκύσει ακόμα και περισσότερους από έξι εκατομμύρια τουρίστες μέχρι το 2030. Οι Ισπανοί υπογραμμίζουν ότι η αύξηση του τουρισμού θα αποτελέσει το κλειδί για προσέλκυση ξένων επενδύσεων και άνοιγμα πέραν των 27 χιλιάδων άμεσων και πέραν των 20 χιλιάδων έμμεσων θέσεων εργασίας. Επιπλέον, η συνεισφορά του τουρισμού στο ΑΕΠ θα μπορούσε να ξεπεράσει το 28%, προσδίδοντας συνολικές επενδύσεις περίπου 20 δισ. ευρώ, προερχόμενες κυρίως από τον ιδιωτικό τομέα.
Βεβαίως, όλα αυτά μπορούν να πραγματοποιηθούν εάν η Κύπρος ακολουθήσει συγκεκριμένα βήματα. Μεταξύ άλλων, τονίζεται η ανάγκη αλλαγής του τρόπου διακυβέρνησης του τουρισμού, προσπάθεια η οποία βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη, με τη συζήτηση για την μετεξέλιξη του ΚΟΤ σε υφυπουργείο. Επιπλέον επισημαίνεται η ανάγκη ανάδειξης του κυπριακού brand και στόχευσης στον ποιοτικό τουρισμό, ξεφεύγοντας από το «all inclusive». Επισημαίνεται ακόμα η ανάγκη η Κύπρος να εστιάσει και σε άλλες αγορές, πέραν των παραδοσιακών (Ρωσία και Βρετανία). Γίνεται επίσης αναφορά σε χάραξη πολεοδομικού σχεδιασμού για την δημιουργία τουριστικών ζωνών, αύξηση της ανταγωνιστικότητας και προσέλκυση επενδυτών, με νομοθετικές αλλαγές που θα ξεπεράσουν τη γραφειοκρατία για ξένους και ιδιώτες που επιθυμούν να επενδύσουν στο τουριστικό προϊόν της Κύπρου, καθώς και στην ανάγκη άρτιας εκπαίδευσης των εργαζομένων στην τουριστική βιομηχανία.
Βάσει των σχεδιασμών, η στρατηγική για τον τουρισμό θα πρέπει να εμπλέξει ενεργά όλους τους εμπλεκόμενους και όχι μόνο, ώστε όλοι ανεξαιρέτως να έχουν όφελος:
• Τοπική κοινωνία: Καλύτερη ποιότητα ζωής
• Επενδυτές: Καλύτερες συνθήκες επιχειρείν
• Τουρίστες: Καλύτερο τουριστικό προϊόν
• Συνεργάτες: Ελκυστικές επιχειρηματικές ευκαιρίες
Το προβλήματα
Όπως αναφέρεται στο εισαγωγικό κομμάτι της μελέτης, παρά το γεγονός ότι από το 1974 και μετά ο τουρισμός αποτέλεσε έναν από τους βασικότερους αιμοδότες της κυπριακής οικονομίας, εντούτοις από το 2001 και μετά ο τομέας άρχισε να φθίνει σημαντικά. Η ζήτηση για τον κυπριακό τουρισμό παρέμεινε σταθερή στα 2,6 εκατομμύρια τουρίστες ετησίως, την ίδια στιγμή που η διεθνής και η περιφερειακή ζήτηση συνέχισε να αυξάνεται με καλούς και σταθερούς ρυθμούς την ίδια περίοδο 2001 -13. Πιο συγκεκριμένα, την επίμαχη περίοδο, η παγκόσμια ζήτηση για τον τουρισμό αυξήθηκε κατά 60%, ενώ στην Ανατολική Μεσόγειο το αντίστοιχο ποσοστό αύξησης έφθασε στο 50%. Η τουριστική ζήτηση της ίδιας περιόδου για χώρες εντός της ΕΕ έφθασε το 30%. Όπως επισημαίνεται, βάσει στοιχείων της Παγκόσμιας Τράπεζας, την περίοδο 2001 - 13 που Ευρώπη και Ανατολική Μεσόγειας αύξαναν το τουριστικό τους ρεύμα η Κύπρος κατέγραφε τη χαμηλότερη επίδοση στον συγκεκριμένο τομέα. Η κατάσταση αυτή οδήγησε σε μείωση της συνεισφοράς του τουρισμού στην οικονομική ανάπτυξη του τόπου.
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν οι Ισπανοί, από το 10% της συνεισφοράς του τουρισμού στο ΑΕΠ το 2001, το ποσοστό έπεσε στο 7% το 2013. Την ίδια ώρα, οι παραγωγικές επενδύσεις στον τουρισμό είχαν μειωθεί απότομα, λόγω της συνολικής χαμηλής κερδοφορίας, ενώ οι θέσεις εργασίας στον κλάδο συρρικνώθηκαν. Η ανταγωνιστικότητα του κυπριακού τουρισμού μειώθηκε, καθώς νέοι και πιο επιθετικοί ανταγωνιστές είχαν μπει στο παιχνίδι.