Powered by

Καμπανάκι φορέων τουρισμού για το Υφυπουργείο

ΣΟΣ εκπέμπουν στη Βουλή, Κυβέρνηση και εμπλεκόμενοι φορείς, προκειμένου να ψηφίσει το νομοσχέδιο για τη δημιουργία Υφυπουργείου Τουρισμού, προκειμένου να μπουν οι βάσεις για την υλοποίηση της Εθνικής Στρατηγικής Τουρισμού μέχρι το 2030, στρατηγική η οποία φιλοδοξεί να εκτοξεύσει τον αριθμό των τουριστών στα 6 εκατομμύρια κάθε χρόνο.

Το επίμαχο νομοσχέδιο συζητήθηκε ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών, με τον Υφυπουργό Παρά των Προέδρω, Κωνσταντίνο Πετρίδη, να τονίζει ότι η μετεξέλιξη του ΚΟΤ σε υφυπουργείο όχι μόνο δεν θα διογκώσει το δημοσιονομικό κόστος αλλά αντίθετα θα το νοικοκυρέψει. 

Ο κ. Πετρίδης επανέλαβε ότι η Κύπρος έχει τεράστιες προοπτικές για ανάπτυξη του τουρισμού της, υπογραμμίζοντας ότι αν και τα τελευταία χρόνια οι τουριστικές επιδόσεις της Κύπρου ήταν πολύ θετικές, εντούτοις  δεν θα υπάρξει περαιτέρω ανάπτυξη χωρίς την υιοθέτηση μιας εθνικής στρατηγικής με μακροπρόθεσμο ορίζοντα. Επανέλαβε ότι παρά τις δυνατότητες της, η Κύπρος κατατάσσεται σήμερα αρκετά χαμηλά στον παγκόσμιο χάρτη ανταγωνιστικότητας (36η θέση) σε σύγκριση με τους ανταγωνιστές της. Πορτογαλία, Ελλάδα, Ιταλία Ισπανία αποτελούν χώρες, οι οποίες αν και κορεσμένες τουριστικά, παρουσιάζουν αυξήσεις σε δαπάνες και τουριστικές αφίξεις την τελευταία 15ετία, τη στιγμή που η Κύπρος παρέμεινε στάσιμη. 

Μετά την παρουσίαση του προτεινόμενου νομοσχεδίου, ο Πρόεδρος του ΔΣ του ΚΟΤ, Άγγελος Λοΐζου αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα δημιουργίας του Υφυπουργείου, τονίζοντας ότι η συγκεκριμένη μεταρρύθμιση πρέπει να γίνει «χθες», κατά την έκφραση του.  «Χωρίς τη δημιουργία του Υφυπουργείου, το αρμόδιο Υπουργείο ενέργειας θα δυσκολευτεί να προωθήσει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις για την Εθνική Στρατηγική του τουρισμού», σημείωσε.
Υπέρ της δημιουργίας Υφυπουργείου Τουρισμού τάσσονται ΚΕΒΕ,ΠΑΣΥΞΕ, ΣΤΕΚ και  ACTA. Υπέρ και η ΣΕΚ, ενώ από την πλευρά της η ΠΕΟ τάσσεται παράλληλα εναντίον της διάλυσης του ΚΟΤ. 
Πάντως, βουλευτές τάχθηκαν υπέρ της έγκρισης του προϋπολογισμού του ΚΟΤ και στη συνέχεια  της συζήτησης για το Υφυπουργείο. 

Ενστάσεις από βουλευτές
Σημειώνεται ότι βουλευτές, μεταξύ άλλων, ήγειραν θέματα που σχετίζονται μεταξύ άλλων με την συνταγματικότητα του νομοσχεδίου. Ο Υφυπουργός Παρά των Προέδρω τόνισε ότι η Νομική Υπηρεσία έχει προσυπογράψει τα νομοσχέδια και συνεπώς  δεν τίθεται θέμα αντισυνταγματικότητας

Δειτε Επισης

«Ρόδον»: Διορισμοί Balram Chainrai, Arun Kumar Jairam και Χρίστου Νεοκλέους στο Δ.Σ.-Τρεις προσθήκες και τρεις αποχωρήσεις
Ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία η Cyprus Coastal Regatta 2025
Πενταψήφιος αριθμός επισκεπτών στην Λεμεσό για το FIBA EuroBasket 2025-Μεγάλο το όφελος για την τοπική οικονομία
Ορόσημο η επιβατική κίνηση τον Απριλίο με πέραν του ενός εκατ. για πρώτη φορά-Επιμηκύνεται η τουριστική περίοδος
Αλ. Βαφεάδης: Λύσεις σε όλα τα θέματα χωρητικότητας επιβατών μέσω των έργων στα αεροδρόμια
Wizz Air: Ενισχύει το Wizz Discount Club στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας Customer First Compass
Επανήρχισαν οι πτήσεις από και προς το Ισραήλ-Επανήλθε η ομαλότητα στα αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου
Μ. Κουρούπη: Κληροδότημα για τις επόμενες γενιές ταξιδιωτών τα έργα ανάπτυξης των αεροδρομίων Λάρνακας και Πάφου
Ακυρώθηκαν πτήσεις από και προς το Ισραήλ, επηρεάστηκαν τα αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου
Εκτός easyHotel ο Sir Στέλιος Χατζηιωάννου-Νέο ιδιοκτησιακό καθεστώς με μοναδικό μέτοχο την Tristan Capital Partners