Στουρνάρας: Έτοιμη η έκθεση ΕΚΤ για τη βιωσιμότητα του χρέους
19:37 - 13 Φεβρουαρίου 2017
Η έκθεση της ΕΚΤ για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους είναι έτοιμη και μένει μόνο να ενταχθούν τα μεσοπρόθεσμα μέτρα απομείωσης, αποκάλυψε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας κατά την δευτερολογία του στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής.
Ο Γ. Στουρνάρας κάλεσε όλους «να κάνουν ένα βήμα πίσω» για να κλείσει η αξιολόγηση, είπε ότι οι θέσεις του για το χρέος «είναι κοντά στου ΔΝΤ», διαφώνησε με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και όσα έχει πει για Grexit «αν και δεν τα έχω ακούσει με τα αυτιά μου».
Υπέρ της μείωσης του αφορολόγητου
Τάχθηκε υπέρ της μείωσης του αφορολόγητου αλλά με διαβάθμιση ανάλογα με τα τέκνα και με μείωση της φορολογικής κλίμακας και εμμέσως πλην σαφώς τάχθηκε κατά της επαναφοράς συλλογικών συμβάσεων εργασίας.
«Μπορεί να γίνει αρκεί να υπάρχει μία κλιμάκωση τέκνων και μετά να υπάρξει μείωση της φορολογίας», υπογράμμισε για το αφορολόγητο και υιοθέτησε την άποψη ότι «η Ελλάδα δαπανά πολλά στην τρίτη ηλικία εις βάρος των νέων. Το έλεγα και ως υπουργός Οικονομικών».
Μάλιστα ο Γ. Στουρνάρας σημείωσε ότι «το ΔΝΤ χάνει το δίκιο του με την μέθοδο που χρησιμοποιεί. Έχει δίκιο ότι έχουμε το μεγαλύτερο ποσοστό του ΑΕΠ για συντάξεις, αλλά δεν είναι στο 11% του ΑΕΠ όπως λέει. Στις άλλες χώρες της Ε.Ε. οι συντάξεις είναι στις μισθολογικές δαπάνες του Δημοσίου. Άρα είναι περίπου 7%, αλλά παραμένει το μεγαλύτερο στην Ευρωζώνη. Να κάνουμε μεταρρύθμιση στο 2% και να δούμε αν μπορούμε να το μετατρέψουμε σε μείωση φόρων».
Αισιοδοξία για το πλεόνασμα 3,5%
Υπογραμμίζεται ότι ο διοικητής της ΤτΕ εμφανίσθηκε αισιόδοξος ότι η Ελλάδα θα πιάνει το πλεόνασμα του 3.5%. «Με τα μέτρα που έχουν νομοθετηθεί ήδη το 3,5% το πιάνουμε. Είμαστε ήδη στο 2%. Δεν είναι τόσο πρόβλημα. Μπορούμε να πούμε θέλετε προληπτικά μέτρα για το 3,5%ς; ωραία, αλλά με αντίστροφο κόφτη, ότι θα αρθούν εφόσον φανεί ότι είμαστε κοντά στο 3,5%», είπε και πρόσθεσε ότι «το 3,5% αν οι υπόλοιπες προϋποθέσεις πληρούνται, δεν θα έχουμε πρόβλημα να το πιάσουμε. Η διαπραγμάτευση να γίνει για πόσο χρόνια θα το πιάνουμε και το πότε θα πρέπει να πάει στο 2% όπως προτείνει η ΤτΕ».
Μάλιστα ο Γ. Στουρνάρας επεσήμανε ότι η ΕΚΤ έχει έτοιμη την μελέτη για το χρέος ώστε να ενταχθεί η Ελλάδα στην ποσοτική χαλάρωση. «Η ΕΚΤ νομίζω έχει ήδη κάνει την μελέτη για το αξιόχρεο του χρέους, αλλά περιμένει την εξειδίκευση των μεσοπρόθεσμων μέτρων γιατί τα βραχυπρόθεσμα δεν αρκούν», επεσήμανε.
Για το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης
«Το πακέτο πρέπει να έχει όχι μόνο εξειδίκευση, αλλά και πολιτική δέσμευση. Έχει περιγραφεί ποιοτικά, πρέπει να γίνει και ποσοτικά. Η ΕΚΤ θέλει μία νομική δέσμευση είτε από τον ESM είτε από το Eurogroup ότι θα εφαρμοστούν τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος», τόνισε ο διοικητής της ΤτΕ και σημείωσε με νόημα ότι «δεν είναι καν ανάγκη να γίνει συνεδρίαση, αρκεί μία τηλεδιάσκεψη».
«Αν ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και αν η ΕΚΤ μας βάλει στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, η λήξη των capital controls θα είναι θέμα χρόνου», εκτίμησε.
«Η κατάσταση για τους κυβερνώντες είναι πιο εύκολη σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, διότι έχει γίνει το 90% της απόστασης, είμαστε στο τελευταίο μίλι», είπε ο Γ. Στουρνάρας αναφερόμενος στην αξιολόγηση και πρόσθεσε ότι «η κυβέρνηση διαπραγματεύεται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο όπως νομίζει. Ως διοικητής που ενδιαφέρομαι για την τραπεζική ευστάθεια λέω ότι το κόστος αν δεν κλείσουμε θα είναι τεράστιο. Όλοι πρέπει να κάνουν ένα βήμα πίσω».
«Η συμφωνία πρέπει να γίνει τώρα και αυτό είναι το καλύτερο σενάριο», σημείωσε εκτιμώντας ότι «μετά από λίγους μήνες τα πράγματα θα είναι πολύ χειρότερα από σήμερα, σίγουρα δεν θα είναι καλύτερα».
Για την καθυστέρηση στο κλείσιμο της αξιολόγησης ο Γ. Στουρνάρας θεωρεί πως «οφείλεται σε όλα τα μέρη, και στους εταίρους και σε εμάς» και ότι «ενδεχομένως είναι τακτική των δανειστών, αλλά είναι στο χέρι μας να την αποκρούσουμε».
«Θέμα κοινής λογικής να κλείσει η συμφωνία»
«Είναι θέμα κοινής λογικής να κλείσει αυτή η συμφωνία. Η οικονομία απέδειξε ισχυρές αντιστάσεις στην κρίση. Οι θυσίες είναι μεγάλες. Είμαστε κοντά στην έξοδο και δεν πρέπει να κάνουμε τα λάθη που κάναμε στο παρελθόν. Κάναμε συλλογικά λάθη, δεν είναι μίας κυβέρνησης, ενός κόμματος ή ενός εταίρου», υπογράμμισε ο Γ. Στουρνάρας.
«Αν δεν ολοκληρωθεί η αξιολόγηση όλοι θα κατεβάσουν τα μολύβια λόγω εκλογών και θα περιμένουν. Θα επαναληφθεί ο εφιάλτης του 2015», προειδοποίησε ο διοικητής της ΤτΕ, ενώ υπογράμμισε πως «η πολιτική διαπραγμάτευση, να μιλούν οι πρωθυπουργοί μεταξύ τους για τεχνικά θέματα, δεν κάνει κακό, κάνει καλό. Αλλά να ξέρουμε ότι το θεσμικό πλαίσιο που έχουν ψηφίσει τα κοινοβούλια έχει εναποθέσει στους θεσμούς την διαπραγμάτευση».
«Συμφωνώ με επιδιώξεις ΔΝΤ, διαφωνώ με τη μέθοδο»
Όσον αφορά το ΔΝΤ ο διοικητής της ΤτΕ είπε ότι «συμφωνώ στις επιδιώξεις με το ΔΝΤ, διαφωνώ με τη μέθοδο», ότι «οι θέσεις μας για το χρέος είναι κοντά στου ΔΝΤ» (δηλαδή όχι κούρεμα, αλλά επιμήκυνση) ενώ συμφώνησε με την κριτική που έκανε στο Ταμείο ο Ντέισελμπλουμ.
Ο Γ. Στουρνάρας επέκρινε κάθε παράγοντα που μιλά για Grexit. «Διαφωνώ με τον Σόιμπλε αν είπε για Grexit, δεν το έχω ακούσει με τα αυτιά μου αν το είπε», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Εκτενή αναφορά έκανε ο διοικητής της ΤτΕ για το μείγμα πολιτικής που πρέπει να ακολουθηθεί.
«Η ΤτΕ έχει πει πολλές φορές ότι το μείγμα οικονομικής πολιτικής είναι δυσανάλογα υπέρ της αύξησης της φορολογίας και όχι των δαπανών. Υπάρχει ακόμα περιθώριο μείωσης δαπανών», είπε και έφερε ως παράδειγμα την χρηματοδότηση των ΟΤΑ: «μήπως οι αυτοτελείς πόροι δίνονται αυτόματα και δεν είναι ο καλύτερος τρόπος για μείωση δαπανών; Μήπως θα έπρεπε να χρηματοδοτείται η Αυτοδιοίκηση με βάση πρότζεκτ;».
«Κανείς εχέφρων δεν ζητά μεγαλύτερη λιτότητα», ανέφερε ο Γ. Στουρνάρας προτείνοντας «να ανταλλάξουμε λιγότερη λιτότητα με περισσότερες μεταρρυθμίσεις και ιδιωτικοποιήσεις».
Επιφύλαξη για επαναφορά ΣΣΕ
Πάντως ο διοικητής της ΤτΕ εμφανίσθηκε επιφυλακτικός για την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας λέγοντας ότι «δεν πρέπει στην αγορά εργασίας να αντιστρέψουμε οφέλη που έχουμε πετύχει ως τώρα. Όση βελτίωση έχουμε πετύχει το κάναμε μέσω της αγοράς εργασίας, δεν πρέπει να αντιστρέψουμε μέτρα».
Αναφερόμενος στην κατάσταση στο τραπεζικό σύστημα ο Γ. Στουρνάρας επεσήμανε πως «το κλίμα σχετίζεται με την πορεία των διαπραγματεύσεων. Ενώ ήταν καλό, από τα Χριστούγεννα και μετά έχουν υπάρξει ορισμένα σύννεφα. Πρέπει να το βελτιώσουμε». «Δεν έχουμε άξια λόγου μείωση καταθέσεων τον Ιανουάριο. Έχουμε όμως σταμάτημα της αύξησης και αυτό δείχνει κάτι» σημείωσε.
Επεσήμανε ακόμη ο Γ. Στουρνάρας πως «στα κόκκινα δάνεια έχουν γίνει πολλά. Μένουν 3-4 πράγματα. Πρέπει το πολιτικό σύστημα να νομοθετήσει την προστασία των τραπεζικών στελεχών. Δεν πρέπει να τους αφήσουμε βορά στον καθένα όταν τους ζητάμε να ρυθμίσουν δάνεια εκατομμυρίων».
ΠΗΓΗ: naftemporiki.gr