Powered by

Βάιντμαν: Βλέπετε μόνο τα αρνητικά της παγκοσμιοποίησης

Το διεθνές εμπόριο και οι ανοικτές αγορές είναι θετικές για τις οικονομίες, κι όμως όλο και περισσότερο παρατηρείται ότι μόνο οι αρνητικές τους επιπτώσεις χαίρουν προσοχής, δήλωσε την Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου ο επικεφαλής της Bundesbank, Γενς Βάιντμαν.

Τα σχόλια του τραπεζίτη σηματοδοτούν την πιο πρόσφατη απάντηση Ευρωπαίου κεντρικού τραπεζίτη στις προστατευτικές τάσεις του Ντόναλντ Τραμ, του οποίου ο εμπορικός σύμβουλος πρόσφατα σχολίασε πως η Γερμανία επωφελείται από το φθηνό ευρώ.

«Ανησυχώ πως πολύς κόσμος αυτή τη στιγμή βλέπει μόνο τα μειονεκτήματα που έχουν οι ανοικτές αγορές», επεσήμανε ο Βάιντμαν, υποστηρίζοντας ότι «τα πλεονεκτήματα χαίρουν όλο και λιγότερης προσοχής», ίσως επειδή δεν είναι τόσο εμφανή όσο τα μειονεκτήματα.

Ο τραπεζίτης ανέφερε ότι τα τζιν που παράγονται στις ΗΠΑ με αμερικανικό βαμβάκι στοιχίζουν πάνω από τα διπλάσια σε σχέση με εκείνα που κατασκευάζονται από την ίδια εταιρία σε μια άλλη περιοχή. Συμπλήρωσε δε ότι τα οφέλη από τις φθηνότερες εισαγωγές «συχνά έρχονται προς όφελος των φτωχών».

Ο Βάιντμαν παραδέχθηκε πως οι οικονομολόγοι πιθανώς δεν επισημαίνουν αρκετά το γεγονός πως οι εργαζόμενοι με τα λιγότερα προσόντα είναι εκείνοι που πιέζονται από την παγκοσμιοποίηση.

«Για παράδειγμα, έχω στο μυαλό μου τους εργαζομένους στους βιομηχανικούς τομείς, που απειλούνται από τον φθηνότερο ανταγωνισμό από εισαγωγές και όπου χάνονται θέσεις εργασίας», εξήγησε και σχολίασε ότι για αυτούς τους εργαζόμενους και τις οικογένειές τους, μετά βίας αποτελεί παρηγοριά το γεγονός ότι το άνοιγμα των οικονομιών σε Κίνα και ανατολική Ευρώπη οδήγησε σε καθαρή προσθήκη πάνω από 400.000 θέσεων εργασίας στη Γερμανία.

Ως εκ τούτου, ο κεντρικός τραπεζίτης ενθάρρυνε τον περιορισμό της γραφειοκρατίας που εμποδίζει τις startups. «Γενικά, πρέπει να έχουμε βελτιωμένες επενδυτικές συνθήκες» ώστε να δημιουργηθούν αρκετές θέσεις σε αναδυόμενους τομείς, υποστήριξε.

Τα σχόλια του Βάιντμαν έρχονται μόλις λίγες ημέρες αφότου ο τραπεζίτης έκανε την ασυνήθιστη κίνηση να επιτεθεί στον εμπορικό σύμβουλο του Τραμπ, Πίτερ Ναβάρο, ο οποίος κατηγόρησε τη Γερμανία πως εκμεταλλεύεται τους εμπορικούς της εταίρους χρησιμοποιώντας ένα «υπερβολικά υποτιμημένο» ευρώ. Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, χαρακτήρισε «παράλογους» αυτούς τους ισχυρισμούς.

ΠΗΓΗ: euro2day.gr

Δειτε Επισης

Πέτερ Ντίλοφ: Ισχυρό θεμέλιο για οικονομική σταθερότητα η ένταξη της Βουλγαρίας στην ευρωζώνη
Ανοίγει την στρόφιγγα και μοιράζει περισσότερες από δύο τρις στερλίνες στα Υπουργεία η Ρέιτσελ Ριβς
Οι αγορές χρυσού των Κεντρικών Τραπεζών τον Απρίλιο-Επιβράδυνση για δεύτερο συνεχόμενο μήνα
Αναθεωρήθηκε ανοδικά η αύξηση του ΑΕΠ της Ευρωζώνης-Στο 0,6% το πρώτο τρίμηνο
Υπό πίεση οι τιμές ακινήτων στη Βρετανία-Πτώση 0,4% τον Μάιο
Μειώθηκαν βιομηχανική παραγωγή και εξαγωγές στη Γερμανία τον Απρίλιο
Morgan Stanley: Πώς μια ήπια ύφεση θα εντείνει τη δυναμική της αμερικανικής αγοράς
Θετικός σε πιθανή εμπορική συμφωνία με Ε.Ε. ο Τραμπ-«Ελπίζουμε να επιτευχθεί, αλλιώς θα επιβληθούν δασμοί»
Αύξηση στις γερμανικές εργοστασιακές παραγγελίες παρά τους δασμούς Τραμπ τον Απρίλιο
Διατηρεί τα κέρδη ο χρυσός-Με το βλέμμα στη Fed οι traders