Powered by

Βάιντμαν: Βλέπετε μόνο τα αρνητικά της παγκοσμιοποίησης

Το διεθνές εμπόριο και οι ανοικτές αγορές είναι θετικές για τις οικονομίες, κι όμως όλο και περισσότερο παρατηρείται ότι μόνο οι αρνητικές τους επιπτώσεις χαίρουν προσοχής, δήλωσε την Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου ο επικεφαλής της Bundesbank, Γενς Βάιντμαν.

Τα σχόλια του τραπεζίτη σηματοδοτούν την πιο πρόσφατη απάντηση Ευρωπαίου κεντρικού τραπεζίτη στις προστατευτικές τάσεις του Ντόναλντ Τραμ, του οποίου ο εμπορικός σύμβουλος πρόσφατα σχολίασε πως η Γερμανία επωφελείται από το φθηνό ευρώ.

«Ανησυχώ πως πολύς κόσμος αυτή τη στιγμή βλέπει μόνο τα μειονεκτήματα που έχουν οι ανοικτές αγορές», επεσήμανε ο Βάιντμαν, υποστηρίζοντας ότι «τα πλεονεκτήματα χαίρουν όλο και λιγότερης προσοχής», ίσως επειδή δεν είναι τόσο εμφανή όσο τα μειονεκτήματα.

Ο τραπεζίτης ανέφερε ότι τα τζιν που παράγονται στις ΗΠΑ με αμερικανικό βαμβάκι στοιχίζουν πάνω από τα διπλάσια σε σχέση με εκείνα που κατασκευάζονται από την ίδια εταιρία σε μια άλλη περιοχή. Συμπλήρωσε δε ότι τα οφέλη από τις φθηνότερες εισαγωγές «συχνά έρχονται προς όφελος των φτωχών».

Ο Βάιντμαν παραδέχθηκε πως οι οικονομολόγοι πιθανώς δεν επισημαίνουν αρκετά το γεγονός πως οι εργαζόμενοι με τα λιγότερα προσόντα είναι εκείνοι που πιέζονται από την παγκοσμιοποίηση.

«Για παράδειγμα, έχω στο μυαλό μου τους εργαζομένους στους βιομηχανικούς τομείς, που απειλούνται από τον φθηνότερο ανταγωνισμό από εισαγωγές και όπου χάνονται θέσεις εργασίας», εξήγησε και σχολίασε ότι για αυτούς τους εργαζόμενους και τις οικογένειές τους, μετά βίας αποτελεί παρηγοριά το γεγονός ότι το άνοιγμα των οικονομιών σε Κίνα και ανατολική Ευρώπη οδήγησε σε καθαρή προσθήκη πάνω από 400.000 θέσεων εργασίας στη Γερμανία.

Ως εκ τούτου, ο κεντρικός τραπεζίτης ενθάρρυνε τον περιορισμό της γραφειοκρατίας που εμποδίζει τις startups. «Γενικά, πρέπει να έχουμε βελτιωμένες επενδυτικές συνθήκες» ώστε να δημιουργηθούν αρκετές θέσεις σε αναδυόμενους τομείς, υποστήριξε.

Τα σχόλια του Βάιντμαν έρχονται μόλις λίγες ημέρες αφότου ο τραπεζίτης έκανε την ασυνήθιστη κίνηση να επιτεθεί στον εμπορικό σύμβουλο του Τραμπ, Πίτερ Ναβάρο, ο οποίος κατηγόρησε τη Γερμανία πως εκμεταλλεύεται τους εμπορικούς της εταίρους χρησιμοποιώντας ένα «υπερβολικά υποτιμημένο» ευρώ. Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, χαρακτήρισε «παράλογους» αυτούς τους ισχυρισμούς.

ΠΗΓΗ: euro2day.gr

Δειτε Επισης

Ηνωμένο Βασίλειο: Σε χαμηλό δύο ετών η αύξηση των μισθών
Αυτή είναι η πλουσιότερη γυναίκα στον κόσμο-Πόσα χρήματα έχει
Scope: Βελτιώνονται οι μακροπρόθεσμες πιστωτικές προοπτικές της Τουρκίας-Τι προειδοποιεί ο γερμανικός οίκος
Το κόστος δανεισμού της Γαλλίας ξεπέρασε της Ισπανίας για πρώτη φορά από το 2006
Σε υψηλό 12 ετών το ασήμι-Νέο ιστορικό ρεκόρ για χρυσό
Κυρώσεις στον Ρώσο Σεργκέι Σεργκέγιεβιτς Ιβανόφ και στην εταιρεία κρυπτονομισμάτων Cryptex από ΗΠΑ
Καμπανάκι από ING-Κολλημένη σε στασιμότητα η γερμανική οικονομία
Το Κογκρέσο απέτρεψε προεκλογικό «shutdown» στις ΗΠΑ
Άνω των 100 εταιρειών υπέγραψαν Σύμφωνο της Ε.Ε. για ΤΝ-Mεταξύ αυτών και διεθνείς κολοσσοί
Η Google προσέφυγε κατά της Microsoft ενώπιον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής-Γιατί την κατηγορεί