Στ. Αλκιβιάδης: Καλώς ήλθατε στην Κακοπετριά
07:03 - 10 Φεβρουαρίου 2017
Μια επίσκεψη στην περιοχή της Σολέας με έφερε μπροστά σ’ έναν πολυπράγμονα επιχειρηματία. Ο Στέλιος Αλκιβιάδης, ακούραστος εργάτης της Κακοπετριάς, είναι ιδιοκτήτης του πανδοχείου Ληνός, τα τελευταία 30 χρόνια ασχολείται και με την αναπαλαίωση διατηρητέων κτιρίων, ενώ σχετικά πρόσφατα εισήλθε και στην αγορά της καφετέριας με την αλυσίδα Pacific Coffee.
Δεκαεννιά χρόνια τώρα δίνει νέα πνοή στην Παλιά Κακοπετριά με έργα που τονώνουν την ευρύτερη ντόπια επιχειρηματικότητα, όπως το πανδοχείο Ληνός που αποτελεί την ένωση έξι παραδοσιακών σπιτιών, περιλαμβάνει 30 δωμάτια κι αποτελεί ένα από τα σημεία αναφοράς της περιοχής, με τζίρο που αγγίζει τις 500 με 600 χιλιάδες ευρώ τον χρόνο.
Ο Στέλιος Αλκιβιάδης, βάζοντας την προσωπική του σφραγίδα, αναστηλώνει την παλιά αίγλη και τη γραφικότητα, για να τη σμίξει με τις απαιτήσεις της σύγχρονης αγοράς του τουρισμού και της εστίασης.
Ο Ληνός
Χαρακτηριστικό των σπιτιών της Παλιάς Κακοπετριάς ήταν ανέκαθεν ο ληνός, το παλιό πατητήρι με το οποίο οι άνθρωποι συνήθιζαν να πατούν τα σταφύλια για να μαζέψουν τον μούστο. Ένα μικρό τέτοιο υπάρχει και στο πανδοχείο Ληνός, από το οποίο πήρε και το όνομά του. Ένα μεγάλο μπορεί κανείς να δει κοντά στην εκκλησία του χωριού, στην ανακαίνιση του οποίου συνέβαλε ο κ. Αλκιβιάδης, με τη συμβολή ενός προγράμματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Βέρος Κακοπετρίτης, ο Στέλιος Αλκιβιάδης ήταν από νέος λάτρης του παλιού. Από μικρός συνέλεγε παλιά αντικείμενα, τα οποία μετά την επένδυση που έκανε στον Ληνό, αξιοποιήθηκαν και τοποθετήθηκαν στα δωμάτια ως διακοσμητικά. Σε νεαρή ηλικία απέκτησε το πρώτο του σπίτι στο παλιό κομμάτι του χωριού και δεν σταμάτησε εκεί. Η αγάπη του για τη συγκεκριμένη περιοχή, αλλά και οι σπουδές του στην Ξενοδοχειακή Σχολή, συνέβαλαν στην απόφασή του για είσοδο στην τουριστική βιομηχανία: «Ένωσα έξι σπιτάκια, κάνοντας την πρώτη μου απόπειρα με το πανδοχείο Ληνός. Ένα πρόγραμμα του ΚΟΤ επιχορηγούσε τα 2/3 του επιτοκίου. Το project άρεσε στους υπεύθυνους κι ενέκριναν το ποσό, οπότε ζητήσαμε από τις τράπεζες να μας επιχορηγήσουν. Δύσκολες εποχές και τότε, μετά δυσκολίας παρείχαν δάνεια. Η Τράπεζα Αναπτύξεως ήταν τελικά εκείνη που το είδε θετικά και μας δανειοδότησε».
Το έργο ξεκίνησε το 1995 και το πανδοχείο Ληνός άνοιξε τις πόρτες του για τον κόσμο τον Δεκέμβριο του 1997 με επτά δωμάτια και εστιατόριο: «Στο πλαίσιο της ένωσης των έξι σπιτιών προσθέσαμε κι άλλα κομμάτια δημιουργώντας αυλή και μετατρέποντάς τα σε τουριστικά καταλύματα με εστιατόριο, αυτόνομα δωμάτια, κήπο, κουζίνες και όλους τους χώρους που χρειάζεται για να λειτουργήσει ένα πανδοχείο».
Στην πορεία εξασφάλισε κι άλλες άδειες, οπότε σήμερα διαθέτει 11 δωμάτια και μία σουίτα. Λειτουργεί, επίσης, το μπλοκ Αριάδνη, που περιλαμβάνει πέντε σπιτάκια, κι άλλο ένα με τρία, έτσι τα δωμάτια της όλης ανάπτυξης είναι στο σύνολο 30, αρκετά εκ των οποίων αυτόνομα. Αποτελούν, όμως, μια μονάδα και ως τέτοια τη χειρίζεται η διεύθυνση στην καθημερινή εξυπηρέτηση των πελατών της.
Η φιλοξενία
Οι τιμές των δωματίων κυμαίνονται στα €40 το δίκλινο μαζί με πρόγευμα, ενώ η σουίτα στα €100. Ο Δεκέμβριος και ο Αύγουστος είναι οι μήνες που η πληρότητα ανεβαίνει, όπως και η τιμή κατά €10 το δωμάτιο, ενώ αντίθετα από τον Απρίλιο μέχρι τον Ιούλιο η δουλειά είναι μειωμένη. Αυξάνεται, όμως, τα Σαββατοκύριακα μετά τον Σεπτέμβριο και κυρίως από Δεκέμβριο έως Απρίλιο, ενώ ζήτηση έχουν από Δεκέμβριο μέχρι τέλη Ιανουαρίου και οι Παρασκευές. Τους μήνες της δουλειάς φιλοξενούνται στον Ληνό 150 με 200 άτομα την εβδομάδα. Από αυτά, τα 50 είναι διπλής διαμονής, Παρασκευή με Σάββατο, ενώ οι αριθμοί τριπλασιάζονται από τις 20 Δεκεμβρίου ως και τις 20 Ιανουαρίου. Μεταξύ άλλων, αξίζει να σημειωθεί πως ο Ληνός προτιμείται και από μαθητές, που συνηθίζουν να επισκέπτονται ομαδικά την Κακοπετριά για ολιγοήμερες διακοπές.
Την ίδια ώρα, κάπου 300 άτομα την εβδομάδα επιλέγουν το εστιατόριο της επιχείρησης για φαγητό, αριθμός ο οποίος διπλασιάζεται από τις αρχές Δεκεμβρίου μέχρι και το τέλος Ιανουαρίου. Στους χώρους του μπορούν να φιλοξενηθούν 100 με 120 άτομα κάθε φορά και να απολαύσουν το φαγητό τους με ζωντανή ελληνική μουσική τα βράδια της Παρασκευής και του Σάββατου.
Πέραν της bed and breakfast επιλογής, το πανδοχείο προσφέρει ημιδιατροφή και full διατροφή. Το μενού του εστιατορίου διαθέτει μεγάλη ποικιλία κι είναι πολυμορφικό, μοιράζεται σε κυπριακή, ελληνική και διεθνή κουζίνα. «Περίπου το 90%-95% των πελατών μας παραμένουν εντός για φαγητό και διασκέδαση, αφού ανέκαθεν επιδίωξή μας ήταν να περνάνε οι άνθρωποι όμορφα μαζί μας. Στο πλαίσιο αυτό μας ικανοποιεί ιδιαίτερα που ο Ληνός πέρασε, πλέον, τα σύνορα της Κύπρου, το 20% των πελατών του προέρχονται από διάφορα μέρη του κόσμου, ακόμα κι από την Αμερική. Μάλιστα, πολλοί απ’ αυτούς είναι επαναλαμβανόμενοι».
Το προσωπικό εκπαιδεύεται ώστε να επιτυγχάνεται ο στόχος της φιλοξενίας, όμως η εξεύρεσή του ανάμεσα σε ντόπιους και Κύπριους γενικότερα αποτελεί ένα δύσκολο κεφάλαιο για την εταιρεία Kouspes A&C, στην οποία υπάγεται ο Ληνός, που εργοδοτεί σήμερα γύρω στα οκτώ άτομα κι επιπλέον άλλα τέσσερα part time κατά τα Σαββατοκύριακα.
Οι αναπαλαιώσεις
Η Kouspes A&C Ltd δραστηριοποιείται μόνο στην Κακοπετριά κι εκτός από τον Ληνό στη σφαίρα των εργασιών της εντάσσεται η αγορά και αναπαλαίωση παλιών σπιτιών: «Αναπαλαιώνουμε και ξαναπουλούμε σε πελάτες που ενδιαφέρονται ή τα εντάσσουμε στη δική μας επιχείρηση προς ενοικίαση».
Τα τελευταία 30 χρόνια ο Στέλιος Αλκιβιάδης και η εταιρεία του δίνουν πνοή στην Παλιά Κακοπετριά: «Θεωρώ ότι σώσαμε πολλά σπίτια από την καταστροφή, αποτελώντας και παράδειγμα προς μίμηση, με αποτέλεσμα σήμερα το 70% - 80% αυτών να έχουν αναπαλαιωθεί, εκ των οποίων τα μισά με συμβολή της εταιρείας μας. Εκτός από εκείνα που αναπαλαιώσαμε κι ανήκουν στον Ληνό, διορθώσαμε και πουλήσαμε σπίτια ατόμων που ζήτησαν τη βοήθειά μας».
Η επιδιόρθωση μιας κατοικίας στοιχίζει γύρω στα €500 με €600 το τετραγωνικό μέτρο, ενώ αν είναι έτοιμη προς αγορά οι τιμές κυμαίνονται από €1.100 - €1.200 το τ.μ. Όλη η περιοχή της Παλιάς Κακοπετριάς είναι διατηρητέα κι απαιτούνται συγκεκριμένες προδιαγραφές για τη συντήρηση των σπιτιών, αλλά ακόμα κι εκείνα που δεν είναι διατηρητέα, θεωρούνται αρχαία μνημεία Β΄ κατηγορίας κι εμπίπτουν στο Τμήμα Αρχαιοτήτων. Ως εκ τούτου, «ακόμα κι ένα σπίτι που δεν είναι διατηρητέο, το Τμήμα Αρχαιοτήτων σε υποχρεώνει πρώτα να το κηρύξεις ως τέτοιο και μετά να το φτιάξεις».
Η Pacific Coffee
Η Kouspes Perfect Coffee είναι η δεύτερη εταιρεία με την οποία δραστηριοποιείται ο Στέλιος Αλκιβιάδης και σ’ αυτήν υπάγεται η αλυσίδα καφέ Pacific Coffee, που ξεκίνησε στο Χονγκ Κογκ από έναν Αμερικάνο με ιταλική κουλτούρα. «Όταν εντόπισα την αλυσίδα στο Χονγκ Κογκ, μου κίνησε την περιέργεια ο ευρωπαϊκός αέρας που απέπνεε κι άρχισα να ψάχνω το θέμα, ώστε να τη φέρω στην Κύπρο με τη μέθοδο του franchise. Το κατάφερα το 2011 κι ένα χρόνο μετά στήσαμε το πρώτο μαγαζί στη λεωφόρο Σταυρού, στον Στρόβολο, ενώ εδώ κι ενάμιση χρόνο ανοίξαμε κι ένα δεύτερο στη Λήδρας».
Και οι δύο καφετέριες βρίσκονται σε πολύ καλές περιοχές, που αποτελούν το κλειδί για την επιτυχία: «Όπου κοιτάξεις στη Λευκωσία υπάρχουν καφέ, αλλά πιστεύω ότι θα κρατηθούν εκείνα που βρίσκονται στις καλύτερες τοποθεσίες, εφόσον τηρούν πάντα την άριστη ποιότητα του καφέ αλλά και διαφοροποιούνται με κάποιο τρόπο. Η εταιρεία μας, για παράδειγμα, διαθέτει τρία διαφορετικά είδη καφέ espresso: Τον βασικό, τον οικολογικό και τον decaf. Τρία αξιόλογα διαφορετικά χαρμάνια από διάφορες χώρες».
Η Kouspes Perfect Coffee κατέχει αποκλειστικά τα δικαιώματα της Pacific Coffee για την Κύπρο και δεν έχει δικαίωμα να πουλήσει franchise σε άλλον. Ακολουθεί τα πρότυπα λειτουργίας της μητρικής εταιρείας, ωστόσο, με τη σύμφωνο γνώμη και την καθοδήγησή της στο μενού έχουν προστεθεί μπύρα και κρασί, προσφέροντας μια εναλλακτική λύση για το βράδυ. Μετά από μεγάλες προσπάθειες εντάχθηκε, επίσης, και το φραπέ.
Στα δύο καταστήματα της Pacific Coffee εργοδοτούνται 20 άτομα και ο ετήσιος τζίρος τους κυμαίνεται στα 700 με 800 χιλιάδες ευρώ τον χρόνο.
Στον δεύτερο όροφο του μαγαζιού στη Σταυρού μπορούν να διοργανωθούν σεμινάρια, εκδηλώσεις και εκθέσεις, ενώ γίνονται σκέψεις για μελλοντικές εταιρικές επεκτάσεις όταν ο χρόνος κριθεί κατάλληλος.