Κουγιάλης: Μεγάλο στοίχημα η κατοχύρωση του χαλλουμιού
11:22 - 10 Φεβρουαρίου 2017

Το γάλα αποτελεί σημαντική οικονομική δραστηριότητα του τόπου μας. Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους, αφού παράγονται 180.000 τόνοι αγελαδινό γάλα και 40.000 τόνοι πρόβειο γάλα, με το χαλούμι να κρατά το15% των συνολικών εξαγωγών εγχώριων προϊόντων. Αυτό τόνισε ο συντονιστής του Παγκύπριου Συνεδρίου Γάλακτος & Τυροκομίας, διευθύνων σύμβουλος της Χαραλαμπίδης Κρίστης Μάριος Καμπανελάς. Το συνέδριο διοργανώθηκε από την ΙΜΗ, την Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2017, στο Κτήμα Μακένζυ, με τη στρατηγική συνεργασία της Χαραλαμπίδης Κρίστης.
Χαιρετίζοντας το συνέδριο ο υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Νίκος Κουγιάλης εξήρε τη σημασία του τομέα γαλακτοπαραγωγής και τυροκομίας. «Η κυβέρνηση αναγνωρίζει τον τομέα τον οποίο έχει θέσει ως προτεραιότητα και καταβάλλει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη στήριξη», τόνισε.
Όπως είπε, η δραστηριότητα είναι άμεσα συνδεδεμένη με το εξαγωγικό προϊόν το χαλλούμι. «Για πρώτη φορά θεωρώ ότι βρισκόμαστε πολύ κοντά στην κατοχύρωσή του ως ΠΟΠ. Το χαλούμι είναι το δεύτερο κυριότερο εξαγωγικό προϊόν της Κύπρου, οι εξαγωγές έχουν καταγράψει αλματώδη πορεία. Το 2001 οι εξαγωγές πλησίαζαν τις 3000 τόνους με αξίας γύρω στα 3 εκατ. ευρώ, ενώ το 2015 η αξία του αυξήθηκε στα 103 εκατ. ευρώ», σημείωσε. Και πρόσθεσε: «Η κατοχύρωσή του ως ΠΟΠ ανοίγει νέους ορίζοντες, από το 2014 μέχρι σήμερα που άνοιξε ο φάκελος έχει αυξηθεί η ζήτηση του χαλλουμιού. Η κατοχύρωσή του αποτελεί το μεγάλο στοίχημα της Κυβέρνησης και του τόπου. Θα καταστεί ως προϊόν με προστιθέμενη αξία και θα προστατευθεί από τις απομιμήσεις προς όφελος των Κυπρίων παραγωγών, ενώ θα ανοιχθούν νέες προοπτικές. Θα δημιουργηθούν νέες μικρομεσαίες επιχειρήσεις και νέες θέσεις εργασίας. Τα οφέλη είναι ιδιαιτέρως σημαντικά και ενδεχόμενη μη κατοχύρωση πιθανόν να φέρει επιπτώσεις».
Συνεχίζοντας επεσήμανε ότι η ενίσχυση του κλάδου αποτελεί μία από τις προτεραιότητες του Υπουργείου, το οποίο ήδη προχώρησε σε σχέδιο για την αύξηση του αιγοπρόβειου γάλακτος με συγκεκριμένο προϋπολογισμό για μακροπρόθεσμη επίλυση του προβλήματος αυτού. «Υπάρχει ο ζωικός πληθυσμός που αν διαχειριστούμε σωστά μπορεί να καλύψει τις ανάγκες. Έχουμε αυξήσει τον προϋπολογισμό μας σημαντικά ακριβώς επειδή θέλουμε να βοηθήσουμε τον τομέα. Ο στόχος αύξησης της παραγωγής δεν αφορά μόνο το κράτος, αλλά συλλογικά πρέπει να το διαχειριστούμε», κατέληξε.