ΠΟΑ: Να αποσυρθεί ο φάκελος της κατοχύρωσης του χαλλουμιού
16:16 - 10 Φεβρουαρίου 2017

Τη σύμφωνη άποψη ότι δεν υπάρχει διαθέσιμο κατσικίσιο και πρόβειο γάλα για να καλύψει τις ανάγκες των εξαγωγών, εξέφρασαν οι παρευρισκόμενοι στο Παγκύπριο Συνέδριο Γάλακτος & Τυροκομίας. Όπως τονίστηκε, η κυβέρνηση θα πρέπει να επανεξετάσει το θέμα κατοχύρωσης του χαλλουμιού ως ΠΟΠ με τις ποσοστώσεις που έχουν δοθεί. Εκφράστηκε, επίσης, η άποψη ότι το αγελαδινό γάλα είναι πανάκριβο σε σχέση με το εξωτερικό, ενώ υπάρχει η ανάγκη να κοιτάξουμε την παραγωγικότητα των ζώων.
Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Τυροκόμων, Γιώργος Πέτρου, τόνισε ότι το χαλλούμι εξάγεται εδώ και δεκαετίες. «Εξάγονται 19 εκατ. κιλά χαλούμι σε 44 χώρες», είπε συγκεκριμένα. Ανέφερε μάλιστα, ότι το 2015 η αξία των εξαγωγών του χαλουμιού ήταν στα €103 εκατ.. Εξάγονται 15,250 εκατ. κιλά σε 42 χώρες, ενώ το 2016, η αξία των εξαγωγών έφτασε τα €127 εκατ. και τους 19.000 τόνους.
Σημείωσε ακόμα ότι με την εγγραφή της ονομασίας hellim στις συσκευασίες δημιουργήσαμε μόνοι μας πρόβλημα γι’ αυτό και παρατηρείται καθυστέρηση στην κατοχύρωση του χαλλουμιού. Πρόσθεσε: «Ο σύνδεσμος αγωνίζεται για τη μη εγγραφή του χαλλουμιού. Διεκδικούμε τη βιωσιμότητα του κλάδου και την εγγραφή του με συγκεκριμένες ποσότητες. Τυχόν μείωση των πωλήσεων στην παγκόσμια αγορά θα έχει καταστροφικές συνέπειες και θα δώσει ώθηση σε ξένες εταιρείες να μιμηθούν το προϊόν».
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Παγκύπριας Εταιρείας Αιγοπροβατοτρόφων (ΠΕΑΠ) Παναγιώτης Κωνσταντίνου, επεσήμανε ότι οι εξαγωγές μας έχουν περιοριστεί σε ορισμένα προϊόντα κι ένα εξ αυτών είναι το χαλλούμι με ποσοστό αύξησης γύρω στο 15% το χρόνο. «Σήμερα οι τιμές πώλησης είναι κάτω του κόστους παραγωγής. Οι μονάδες αιγοπροβατοτροφίας είναι μειωμένες κάθε χρόνο», υπογράμμισε.
Στο συνέδριο μίλησε και ο Νίκος Παπακυριακού, γενικός διευθυντής Παγκύπριος Οργανισμός Αγελαδοτρόφων (ΠΟΑ) Δημόσια Λτδ. Όπως είπε, από το 2010 ως το 2016 η συνολική αξία της παραγωγής χαλλουμιού ήταν 10.000 τόνοι και 130 εκατ. ευρώ.
Ο κ. Παπακυπριακού επεσήμανε πως η παραγωγή δεν είναι αρκετή για να καλύψει τις εξαγωγικές ανάγκες. Συγκεκριμένα: «Οι παραχθείσες ποσότητες χαλλουμιού για εξαγωγή κατά το 2016 είναι 19.000 τόνοι. Πέρσι παράχθησαν 23.000 τόνοι χαλλουμιού από τις βιομηχανίες, ενώ για να παραχθεί ένα κιλό χαλλούμι απαιτούνται 8 λίτρα γάλα. Κατά το 2016, η υπολογιζόμενη παραγωγή αιγοπρόβειου γάλακτος ήταν 50.000 τόνοι. Τα τελευταία δύο χρόνια έχει μειωθεί ο αριθμός των παραγωγικών προβάτων και αιγών και το παράδοξο είναι πως η παραγωγή χαλλουμιού έχει αυξηθεί κατά 30%».
Η καταχώρηση μόνο αναστάτωση θα φέρει στην αγορά. «Οι εξαγωγές θα μειωθούν, η τιμή του χαλλουμιού θα αυξηθεί, πιθανόν να μειωθούν και τα τυροκομεία, ενώ παράλληλα, θα αυξηθεί η είσοδος ξένων βιομηχανιών που μιμούνται το χαλλούμι», είπε, τονίζοντας πως η κυβέρνηση πρέπει να αποσύρει το υφιστάμενο φάκελο, γιατί αν συνεχιστεί αυτό, σε λίγα χρόνια θα έχουμε πρόβλημα και με το αγελαδινό γάλα.