Powered by

Πόσο αυξήθηκε ο εργασιακός βίος από το 2005

Η γήρανση του πληθυσμού ισοδυναμεί με αύξηση των κυβερνητικών δαπανών για την παραχώρηση κρατικών συντάξεων, γεγονός που οδήγησε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες να αυξήσουν το όριο ηλικίας για τη συνταξιοδότησης.

Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας, η κάθε χώρα επέλεξε τη δική της πολιτική ως προς την αύξηση του ορίου αφυπηρέτησης. Η Eurostat επέλεξε να υπολογίσει πόσα χρόνια, ένα άτομο ηλικίας 15 ετών, θα χρειαστεί να εργαστεί προτού βγει στη σύνταξη. 

Με βάση τους πιο πάνω υπολογισμούς η Μάλτα, όπου το όριο συνταξιοδότησης αυξήθηκε στην ηλικία των 65, πρόσθεσε το μεγαλύτερο αριθμό ετών στον εργασιακό βίο από το 2005 έως το 2015. Συγκεκριμένα, στην Μάλτα οι εργαζόμενοι σήμερα θα χρειαστεί να εργαστούν πέντε χρόνια περισσότερο προτού συνταξιοδοτηθούν σε σχέση με το 2005. 

Παράλληλα, μερικές ευρωπαϊκές χώρες, περιλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου και της Γερμανίας, έχουν προβεί σε μικρότερη αύξηση του εργασιακού βίου, αλλά το όριο αφυπηρέτησης είναι σε μεγαλύτερη ηλικίας. Η συνταξιοδότηση στην ηλικία των 67 ή των 68 φαίνεται να αποτελεί τον κανόνα για το μέλλον.

Σε ό,τι αφορά την Κύπρο, οι εργαζόμενοι αναμένεται να εργαστούν κατά 0,7 χρόνια περισσότερα κατά μέσο όρο, καθώς η διάρκεια του εργασιακού βίου ανήλθε σε 36,4 χρόνια σε σύγκριση με 35,7 χρόνια που ήταν το 2005. 

Κατά μέσο όρο οι άνδρες εργαζόμενοι αναμένεται να εργάζονται λιγότερο κατά 1,9 χρόνια (40,9 το 2005 και 39,0 το 2015) και οι εργαζόμενες γυναίκες περισσότερο κατά 3,6 χρόνια (από 30,1 σε 2005 σε 33,7 το 2015). Εν τω μεταξύ, ο ίδιος δείκτης στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) ανήλθε στα 35,4 χρόνια κατά μέσο όρο το 2015, αύξηση κατά 1,9 έτη, σε σύγκριση με το 2005.

Μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ, ο εργασιακός βίος αναμένεται να είναι μεγαλύτερες κατά μέσο όρο στη Σουηδία (41,2 έτη) και μικρότερος στην Ιταλία (30,7 χρόνια). Στο σύνολο των κρατών μελών της ΕΕ, ο μέσος εργασιακός βίος το 2015 αναμένεται να είναι μεγαλύτερος στη Σουηδία (41,2 έτη),  την Ολλανδία (39,9 χρόνια), τη Δανία (39,2 χρόνια), το Ηνωμένο Βασίλειο (38,6 χρόνια) και τη Γερμανία ( 38,0 έτη). Στο αντίθετο άκρο της κλίμακας, ο εργασιακός βίος θα διαρκέσει λιγότερο από 33 χρόνια στην Ιταλία (30,7 χρόνια), τη Βουλγαρία (32,1 χρόνια), την Ελλάδα (32,3 χρόνια), το Βέλγιο, την Κροατία, την Ουγγαρία και την Πολωνία (32,6 χρόνια), καθώς και τη Ρουμανία (32,8 έτη). 

Δειτε Επισης

Σε επαγρύπνηση για τον σφετερισμό ε/κ περιουσιών στα κατεχόμενα ο ΠΔΣ-Παρακολουθεί στενά τις δικαστικές διαδικασίες
Μ. Παναγιώτου: Λύση υδατικού εντός τριετίας-Δρομολογείται η κατασκευή δύο μονάδων αφαλάτωσης
Μ. Παναγιώτου: Ενίσχυση λαϊκών αγορών με δίκαιες τιμές και μεγαλύτερη διαφάνεια-Προτεραιότητα για την αγροτική μας πολιτική
Μπαίνουν οι τελευταίες πινελιές για την μεγάλη βραδιά των IN Business Awards 2024 (pics)
STEAM: Ραγδαία αναπτυσσόμενοι τομείς, αλλά κατά πολύ ανδροκρατούμενοι...Τα ευρήματα της έρευνας «SheSTEAM»
Πάει για εξαγορά του ιατρικού κέντρου «Εδέμ» η Πολυκλινική Υγεία-Η κοινοποίηση στην ΕΠΑ
Μαρία Τσιάκκα: Κουλτούρα πολυφωνίας και συμπερίληψης στην Cyta, όχι απλώς ως σύνθημα αλλά ως πράξη
Ανδρέας Νεοκλέους: Κατακόρυφη αύξηση της ισότιμης συμμετοχής γυναικών στη διευθυντική ομάδα της Cyta
Οι πρωτοβουλίες και στόχοι του Επιχειρηματικού Συμβουλίου Η.Β.-Παρουσιάστηκαν στον Ύπατο Αρμοστή της Κύπρου
Frou Frou: Βλέπει σημαντική μείωση στις τιμές κακάο μέχρι τέλος 2025-Η εκτίμηση για τις επιπτώσεις του εμπορικού πολέμου