Powered by

ΕΠΑ: Οι περισσότερες εταιρείες δεν πληρώνουν τα πρόστιμα

Τα προβλήματα των θεσμών που ασχολούνται με τον ανταγωνισμό στην Κύπρο εξέτασε στη συνεδρία της την Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Θεσμών, με τους βουλευτές να κάνουν λόγο για ανάγκη ενίσχυσης της Επιτροπής Ανταγωνισμού (ΕΠΑ) και του Εφόρου Κρατικών Ενισχύσεων.

Όπως ανέφερε η Πρόεδρος της ΕΠΑ Λουκία Χριστοδούλου, μιλώντας στην Επιτροπή, η νόμιμη συγκρότηση της ΕΠΑ αποτελεί μόνιμο πρόβλημα, αφού έχει αμφισβητηθεί τρεις φορές μέχρι σήμερα. Η πρώτη φορά ήταν το 2007 όπου η συγκρότηση κρίθηκε παράνομη λόγω της συμμετοχής του τότε δημάρχου Λατσιών Κωστή Ευσταθίου, το 2011 που κρίθηκε παράνομος ο διορισμός του τότε Προέδρου της ΕΠΑ Κωστάκη Χριστοφόρου και το 2016 θεωρήθηκε ότι η συμμετοχή του μέλους της Κεντρικής Επιτροπής του του ΔΗΚΟ Χρίστου Τσίγκη δεν του επέτρεπε να λειτουργεί αμερόληπτα.

Η ΕΠΑ υπέβαλε έφεση στην τελευταία αυτή απόφαση, όπως εξήγησε η κα. Χριστοδούλου και αναμένεται η απόφαση, η οποία όπως είπε θα αφορά όχι μόνο την ΕΠΑ αλλά και άλλα διοικητικά όργανα. Αναφέρθηκε επίσης σε καλές πιθανότητες η ΕΠΑ να κερδίσει την υπόθεση Τσίγκη.

Η Πρόεδρος της ΕΠΑ, είπε παράλληλα ότι η ΕΠΑ έχει εκδώσει πολλές αποφάσεις στις οποίες επέβαλε πρόστιμα εκατομμυρίων τα οποία κάποιες εταιρείες πληρώνουν, ωστόσο οι περισσότερες εταιρείες δεν πληρώνουν και η ΕΠΑ δεν διαθέτει μηχανισμό είσπραξής τους.

Αναφέρθηκε παράλληλα στα προβλήματα στελέχωσης της υπηρεσίας αφού διαθέτει μόνο 15 μόνιμους λειτουργούς, 2 έκτακτους λειτουργούς, 3 με απόσταση και ένα σύμβουλο με αγορά υπηρεσιών. Ανέφερε παράλληλα ότι ο Γενικός Ελεγκτής ανταποκρίθηκε θετικά και παρείχε στην ΕΠΑ 20 λειτουργούς για σκοπούς αιφνιδιαστικών εφόδων σε εταιρείες. Επίσης είπε ότι η ΕΠΑ δεν έχει ούτε μόνιμους ΙΤ experts, που να ξέρουν καλά να χειρίζονται ζητήματα ανταγωνισμού.

Στην επιτροπή κλήθηκε και τοποθετήθηκε και ο Έφορος Ελέγχους Κρατικών Ενισχύσεών Θεοφάνης Θεοφάνους ο οποίος έθεσε ως κύριο πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο θεσμός την έλλειψη δομής, αφού όπως είπε στο γραφείο του υπάρχει ένα Έφορος και από κάτω τίποτε. Όπως ανέφερε υπάρχουν 4 λειτουργοί από τους οποίους είναι αποσπασμένοι 2 από το Τμήμα Προσωπικού και μια από τη Βουλή, ενώ υπάρχει και ένας σύμβουλος.

Ανέφερε παράλληλα ότι θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν κονδύλια για την εκπαίδευση των λειτουργών στο θεσμού και για να συμμετέχουν σε περισσότερες συνεδριάσεις στην Ευρωπαϊκής Επιτροπής όπου διαμορφώνονται απόψεις. Επίσης, ανέφερε ότι υπάρχουν κενά στο νόμο αφού δεν μπορεί να εξουσιοδοτήσει κάποιον να τον αναπληρώσει σε περίπτωση που είναι με άδεια ή αρρωστήσει.

Ανέφερε ακόμα ότι ο Έφορος Κρατικών ενισχύσεων αναμένεται να παρέμβει σύντομα σε σχέση με το σκάνδαλο της μίσθωσης και υπενοικίασης βιομηχανικών οικοπέδων. Ζήτησε επίσης από τη Βουλή οι προτάσεις νόμου που αφορούν θέματα του γραφείου του, να έρχονται πρώτα σε αυτόν για διαβούλευση.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ζαχαρίας Ζαχαρίου ανέφερε μιλώντας στους δημοσιογράφους, ότι πρόθεση της Επιτροπής είναι, ολοκληρώνοντας τη συζήτηση να γίνει μια έκθεση που να επισημαίνει τα τρωτά σημεία και όπου χρειαστεί η Επιτροπή να επέμβει για διόρθωση των συγκεκριμένων θεμάτων.

Όσον αφορά την ΕΠΑ, είπε πως φαίνεται ότι διαχρονικά από της ιδρύσεώς της, λανθασμένη διορισμοί στα διοικητικά συμβούλια από την εκτελεστική εξουσία, έδωσαν την ευχέρεια υποθέσεις να πέσουν στα δικαστήρια και να αναγκαστεί η ΕΠΑ να επαναλάβει τη δουλειά που είχε κάνει με διαφορετική σύνθεση.

«Θεωρώ ότι το κεφάλαιο ανταγωνισμός είναι συνυφασμένο με το κεφάλαιο προστασία του καταναλωτή και έχουμε χρέος τα καλά της Ευρώπης και όχι μόνο τα κακά της να τα εισαγάγουμε σωστά στην πατρίδα μας προς όφελος των πολιτών της», ανέφερε. Πρόσθεσε ότι με την ολοκλήρωση της όλης συζήτησης θα κατατεθούν συγκεκριμένες εισηγήσεις.

Η βουλευτής του ΑΚΕΛ Ειρήνη Χαραλαμπίδου, μιλώντας μετά τη συνεδρία, ανέφερε ότι τα ολιγοπώλια και τα μονοπώλια καλά κρατούν στην Κύπρο και ότι οι εργαζόμενοι πλήττονται περισσότερο, αφού καλούνται να πληρώσουν το κόστος σε αγαθά όπως τα καύσιμα, το γάλα το ψωμί.

Όπως είπε, δεν είναι δυνατό αντί να ανταποκρίνεται η Κυβέρνηση στα αιτήματα για ενίσχυση των θεσμών που θα προστατεύσουν του καταναλωτές και την οικονομία ευρύτερα, να κωφεύει. Πρόσθεσε ότι ο Γενικός Ελεγκτής ανταποκρίθηκε, ενισχύοντας με 20 άτομα από το προσωπικό του αιφνίδιες εφόδους που είχε να επιτελέσει η ΕΠΑ. Ανέφερε ακόμα ότι γίνονται ατυχείς διορισμοί με αποτέλεσμα να πέφτουν αποφάσεις και να αναγκάζεται η ΕΠΑ να επαναλαμβάνει έρευνες.

Σε σχέση με το θεσμό του Εφόρου Κρατικών Ενισχύσεων, η κα. Χαραλαμίδου ανέφερε ότι αυτή η Κυβέρνηση αγνοεί το ρόλο του Εφόρου. Όπως ανέφερε το Υπουργικό δεν μπορεί να λαμβάνει αποφάσεις χωρίς τις θέσεις του, ενώ ανέφερε ότι σε προηγούμενη Επιτροπή Ελέγχου ο Έφορος είχε καταγγείλει ότι για τις συμφωνίες του λιμανιού δεν ζητήθηκε καν η άποψή του. Έκανε έκκληση στην πολιτεία να σεβαστεί τους θεσμούς και να τους ενισχύσει, ώστε να λειτουργήσουν ως θωράκιση στη βέλτιστη λειτουργία της οικονομίας. Έκανε παράλληλα λόγο για αδράνεια της εκτελεστικής εξουσίας να αντιδράσει, να ενισχύσει και να βοηθήσει στο έργο αυτό των θεσμών η οποία εγείρει ερωτήματα, αφού ευνοούνται καταστάσεις ολιγοπωλίου και μονοπωλίου προς όφελος μιας χούφτας ανθρώπων.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Οριακές απώλειες στο ΧΑΚ
Ακόμη ένα κρίσιμο βήμα για την κατάργηση της βίζας για ΗΠΑ-Το βασικό προαπαιτούμενο που έχει ολοκληρωθεί
Επιδείνωση οικονομικού κλίματος, όμως συνεχίζουν οι ευνοϊκές συνθήκες για την κυπριακή οικονομία
Ανακοινώσεις Χριστοδουλίδη: Παίρνει σάρκα και οστά ο ψηφιακός πολίτης-Οι δυνατότητες που θα παρέχει από 5 Δεκεμβρίου
Επιβεβαίωση οικονομικής και χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, αλλά ανάγκη για επαγρύπνηση
Ευρωβουλή: Ικανοποίηση αλλά και ενστάσεις για το προσχέδιο του προϋπολογισμού της Ε.Ε. για 2025
Η ακτινογραφία της ανεργίας στην Κύπρο-Οι τομείς, η μόρφωση και οι ηλικίες των ανέργων
Στις Βρυξέλλες για το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων επί θεμάτων Πολιτικής Συνοχής ο Κεραυνός
Κέρδη κατέγραψε την Τρίτη το ΧΑΚ
Ζήτησε 152, εκταμίευσε 115 εκατ. από τον Μηχανισμό Ανάκαμψης η Κύπρος-Το ορόσημο που δεν εκπληρώθηκε ικανοποιητικά