powered by

Διεκδικούν έλεγχο των εποπτικών αρχών οι ελεγκτές

Διαφορές στον τρόπο μεταφοράς της τραπεζικής νομοθεσίας καθώς και του σχεδιασμού της εποπτείας μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ, εντοπίζουν οι ελεγκτικές υπηρεσίες πέντε ευρωπαϊκών χωρών που διεκδικούν πιο αποτελεσματικό ρόλο στον έλεγχο των εποπτικών αρχών.
Τα Ανώτατα Ελεγκτικά Ιδρύματα της Αυστρίας, Κύπρου, Φινλανδίας, Γερμανίας και Ολλανδίας διεξήγαγαν παράλληλο έλεγχο σχετικά με την εποπτεία των τραπεζών σε εθνικό επίπεδο. Οι στόχοι του ελέγχου ήταν να εντοπίσουν διαφορές μεταξύ των Κρατών μελών της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης στον τρόπο άσκησης της εποπτείας των λιγότερο σημαντικών ιδρυμάτων, και πιθανές αδυναμίες στον έλεγχο ('audit gap') οι οποίες έχουν προκύψει από την εισαγωγή του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού.
 
Στις παρατηρήσεις τους επισημαίνουν ότι ο Ενιαίος Ευρωπαϊκός Μηχανισμός πρέπει να ακολουθείται όπου εφαρμόζεται. Ο προγραμματισμός και η εφαρμογή της εποπτείας μπορεί να προσαρμόζεται ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες των συνθηκών που επικρατούν και Κανόνων που ισχύουν στα διάφορα Κράτη.
 
Θα πρέπει να γίνει προσπάθεια από τις Εθνικές Αρχές και την ΕΚΤ για να βρεθεί η χρυσή τομή μεταξύ της εναρμόνισης, αναλογικότητας και ελαστικότητας της εποπτείας σύμφωνα με τις περιστάσεις που επικρατούν στο κάθε κράτος. Εισηγούμαστε όπως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και οι αρμόδιες εθνικές αρχές παρακολουθούν στενά την εξέλιξη της εποπτείας στα Κράτη Μέλη.
 
Κυριότερες συστάσεις
Το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα πρέπει να συνάψουν – ως πρώτο βήμα – μια διμερή συμφωνία ορίζοντας τους κανόνες για την μεταξύ τους ανταλλαγή πληροφοριών. Ωστόσο, θεωρούμε απαραίτητο να διευκρινιστεί η εντολή ελέγχου του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνέδριου σε σχέση με την εποπτεία σημαντικών ιδρυμάτων, καθώς θα έχει άμεσο αντίκτυπο στο εύρος των πληροφοριών της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στις οποίες θα έχει πρόσβαση. Μπορεί να χρειαστεί η ενδυνάμωση είτε μέσω παράγωγου δικαίου (Κανονισμών), είτε μέσω της νομοθεσίας, με σκοπό την επίτευξη νομικής βεβαιότητας και τη δημιουργία μιας βιώσιμης λύσης.
 
Οι εθνικές αρμόδιες αρχές θα πρέπει να εξουσιοδοτήσουν την κοινοποίηση των πληροφοριών σχετικά με την προληπτική εποπτεία των λιγότερο σημαντικών ιδρυμάτων στα δικά τους αντίστοιχα Ανώτατα Ελεγκτικά Ιδρύματα, σύμφωνα με το Άρθρο 59(2) της οδηγίας για τις κεφαλαιακές απαιτήσεις.
 
Οι εθνικές κυβερνήσεις και τα κοινοβούλια των κρατών μελών θα πρέπει να εξετάσουν εάν τα Ανώτατα Ελεγκτικά Ιδρύματα έχουν κατά νόμο (de jure) και στην πράξη (de facto) εντολή για έλεγχο της τραπεζικής εποπτείας. Όπου είναι απαραίτητο και εφικτό θα πρέπει να αναζητήσουν μιαν επέκταση των εντολών ελέγχων σύμφωνα με το Άρθρο 59(2) της οδηγίας για τις κεφαλαιακές απαιτήσεις.

Δειτε Επισης

Alphakat: Εργοστάσιο πυρόλυσης πλαστικών στην Κόσιη-Η εναλλακτική και ορθολογική διαχείριση αποβλήτων
Πόπη Τάντα: Τα 35 χρόνια καριέρας στον όμιλο Louis Hotels και ο τομέας της φιλοξενίας ως τρόπος ζωής
Όμιλος CTC: Η αναδιάρθρωση, η πώληση περιουσιακών στοιχείων διαχρονικά και το focus σε κερδοφόρες δραστηριότητες
Eurobank Holdings: Ενισχυμένα καθαρά κέρδη στην Κύπρο με Eurobank Cyprus και Ελληνική-Πάνω κατά 31,3% και στα €121 εκ.
Οι κολοσσοί του ελληνικού λιανεμπορίου που επενδύουν στα πολυκαταστήματα ERA-Η νέα εποχή μετά την εξαγορά
Γίνεται «παίχτης» για την Κύπρο η ρουμανική αγορά…Περιμένει περισσότερους από 100 χιλιάδες τουρίστες ο Κουμής
Κάποιες ειδοποιήσεις είναι καλύτερο να τις αγνοείς...Καμπάνια ενημέρωσης Συνδέσμου Τραπεζών powered by Mastercard
Στον αστερισμό των 17ων IN Business Awards...Την ερχόμενη Τετάρτη η τελετή απονομής των βραβείων
Όλι Ρεν (EKT): Ναι σε νέα μείωση επιτοκίων τον Ιούνιο αν το δικαιολογούν οι προβλέψεις
Αναστέλλεται λόγω squeeze out η διαπραγμάτευσης της μετοχής της Ελληνικής Τράπεζας στο ΧΑΚ