Powered by

Ποιοι ευνοούνται από το φορολογικό νομοσχέδιο Τραμπ

Οι αμερικανικές εταιρείες φαίνεται να αποκομίζουν τα μεγαλύτερα οφέλη στην κατάταξη των νικητών και ηττημένων από το νέο φορολογικό νομοσχέδιο Τραμπ, ενώ σύμφωνα με τους Financial Times τα κέρδη για τις επιχειρήσεις δεν είναι κατανεμημένα στα ίσα καθώς θα υπάρξουν μεγάλες εξοικονομήσεις για λίγες, ενώ άλλες θα κληθούν να καταβάλουν περισσότερα. 

Το φορολογικό πακέτο προσφέρει επίσης τα μέγιστα οφέλη, τόσο για τις επιχειρήσεις, όσο και για τους μεμονωμένους φορολογούμενους, στα πρώτα χρόνια εφαρμογή του, μειώνοντας τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις τους. Το μεγαλύτερο βραβείο της φορολογικής μεταρρύθμισης, που θα έπρεπε να μετατοπίζει την οικονομία σε μια αειφόρο ανάπτυξη, παραμένει ασαφής, ενώ θα απαιτηθεί αρκετός χρόνος ώστε οι πραγματικές επιπτώσεις του νομοσχεδίου να γίνουν εμφανείς. 
 

Η μεγαλύτερη αλλαγή στο νομοσχέδιο αφορά την περικοπή του βασικού συντελεστή του εταιρικού φόρου από 35% σε 21%. Άλλες αλλαγές όπως, η προσωρινή φοροαπαλλαγή που επιτρέπει την άμεση καταβολή ορισμένων κεφαλαιουχικών δαπανών και περιορισμοί στην εκπτωσιμότητα του τόκου, αναμένεται να έχουν σημαντική επίδραση στους φορολογικούς συντελεστές που αντιμετωπίζουν οι εταιρείες. Η άμεση δαπάνη για βραχυπρόθεσμο εξοπλισμό κεφαλαίου αναμένεται να επιφέρει εξοικονομήσεις για τις αμερικανικές εταιρείες ύψους $32,5δις το 2018, σύμφωνα με την μεικτή επιτροπή του Κογκρέσου για τη φορολογία. Μέχρι το 2027, ωστόσο, το τέλος αυτού του φορολογικού διαλείμματος αναμένεται να τους κοστίσει γύρω στα 14 δισ. δολάρια. Συνολικά, οι αλλαγές σημαίνουν ότι οι αμερικανικές εταιρείες θα παρατηρήσουν πτώση του μέσου όρου του πραγματικού φορολογικού συντελεστή το επόμενο έτος, σύμφωνα με το μοντέλο Penn Wharton: από το 21% στο 9%. Μέχρι το 2027, όμως, ο συντελεστής αναμένεται να αυξηθεί στο 19%.

Οι βιομηχανίες που ενδέχεται να είναι οι μεγαλύτεροι κερδισμένοι, σε σχέση με το συνολικό μέγεθος των φορολογικών τους πληρωμών, είναι τα ορυχεία, τα καταλύματα και οι υπηρεσίες τροφίμων, τα οποία είναι σε θέση να κάνουν χρήση της αποζημίωσης για εξοπλισμό βραχείας διαρκείας. Χωρίς το νομοσχέδιο, ο μέσος πραγματικός φορολογικός συντελεστής για τη μεταλλευτική βιομηχανία αναμενόταν να είναι περίπου 16% το επόμενο έτος. Με το νομοσχέδιο, ο συντελεστής θα μειωθεί σε 7%, σύμφωνα με το μοντέλο Penn Wharton. Ένας άλλος βασικός παράγοντας που το νομοσχέδιο προκαλεί διαφορετικές επιπτώσεις είναι το χρέος. 

Τα όρια της έκπτωσης των τόκων θα έχουν αρχικά "μικρή επίδραση" στους οικονομικά εύρωστους δανειολήπτες, σύμφωνα με την Standard & Poor's. Όμως, οι χαμηλότεροι δανειολήπτες με «υψηλά χρέη» θα έχουν «ουδέτερες έως αρνητικές» επιπτώσεις, προειδοποίησε ο οργανισμός. Οι εταιρείες με τις υψηλότερες πληρωμές τόκων σε σχέση με τα κέρδη τους θα εμφανίζουν κατά μέσο όρο ελάχιστα οφέλη από το συνολικό φορολογικό πακέτο, επειδή οι απώλειές τους από την έκπτωση τόκων θα αντιστάθμιζαν μέρος ή το σύνολο του οφέλους από τους χαμηλότερους συντελεστές και τη φορολογική ελάφρυνση των κεφαλαιουχικών δαπανών. Το νομοσχέδιο θα έχει επίσης πολύ διαφορετικές επιπτώσεις σε όλους τους τομείς των χρηματιστηρίων. Η Barclays εκτιμά ότι το 2018 κέρδη ανά μετοχή θα αυξηθεί κατά μέσο όρο 6,3%, με τις αυξήσεις να κυμαίνονται από 1% για τον τομέα των ακινήτων έως 11,9% για τον καταναλωτικό τομέα.
 

Ο Maneesh Deshpande της Barclays δήλωσε ότι αναμένει μικρά περιθώρια για περαιτέρω άνοδο των τιμών των μετοχών, επειδή οι αγορές δεν έχουν ακόμη προβλέψει πλήρως τις φορολογικές περικοπές. 

Εντούτοις, υπάρχει ευρύς σκεπτικισμός μεταξύ των αναλυτών σχετικά με το αν τα συμβούλια θα αποφασίσουν να δαπανήσουν τα φορολογικά τους κέρδη. Ο Howard Silverblatt, ανώτερος αναλυτής της S & P Dow Jones Indices, δήλωσε ότι οι εταιρείες ήταν πιο πιθανό να επικεντρωθούν στην επιστροφή χρημάτων στους επενδυτές μέσω αγορών μετοχών. "Οι εταιρείες έχουν ρεκόρ ρευστότητας και η πρόσβαση στο κεφάλαιο είναι φθηνή", είπε. "Εάν μια εταιρεία ήταν πραγματικά σε θέση να επενδύσει σε ένα νέο εργοστάσιο και να κάνει περισσότερα χρήματα, γιατί δεν το έχει ήδη κάνει;"

ΠΗΓΗ: FT

Δειτε Επισης

Πράσινο φως από Μακρόν για έξτρα φόρο στις μεγάλες εταιρείες
Προειδοποίηση αναλυτών: Παραμένει αυξημένος ο κίνδυνος ύφεσης στις ΗΠΑ
Έρευνα: Οι 10 κορυφαίες «δεξαμενές» ταλέντων παγκοσμίως-Γιατί οι ΗΠΑ δεν είναι μία από αυτές
Χρυσός: Διατηρεί τα κέρδη του μετά την κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή
Ράλι στα «ασφαλή» assets, αναταράξεις σε μετοχές και ομόλογα μετά την επίθεση του Ιράν
S&P: Υποβάθμισε το αξιόχρεο του Ισραήλ εξαιτίας των «ρίσκων για την ασφάλεια»
Τριγμοί στις αγορές με φόντο τις ραγδαίες εξελίξεις στην Μέση Ανατολή-Αρνητικές πιέσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια
Βέλγιο: Παραλύουν τα αεροδρόμια, ακυρώνονται οι πτήσεις
Ηνωμένο Βασίλειο: Σε χαμηλό δύο ετών η αύξηση των μισθών
Γερμανία: Οικονομικές προβλέψεις-«καμπανάκι» από κορυφαία οικονομικά ινστιτούτα