Powered by

Κεντρική: Αναβάθμισε τις προβλέψεις της για την κυπριακή οικονομία

Σε αναβάθμιση των προβλέψεών της για την ανάπτυξη της κυπριακής οικονομίας προχώρησε η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου.

Ειδικότερα, στο οικονομικό της δελτίο για τον Δεκέμβριο, η ΚΤΚ προβλέπει πως το κυπριακό ΑΕΠ θα αναπτυχθεί το 2017 με ρυθμό 3,8% (έναντι 3,1% της πρόβλεψης Ιουνίου). Το 2018 η ανάπτυξη θα φτάσει το 3,4% (έναντι 3,2%), ενώ τα έτη 2019 και 2020 ο ρυθμός ανάπτυξης θα επιβραδύνει ελαφρώς στο 3,2% και 3,1% αντίστοιχα.

Για την αναβάθμιση των προβλέψεων η ΚΤΚ επικαλείται πρόσφατους οικονομικούς δείκτες, όπως την πορεία των εθνικών λογαριασμών και τον τουρισμό.

Σύμφωνα με την ΚΤΚ, η ανεργία θα κλείσει το 2017 στο 11,5% και θα υποχωρήσει στο 9,8% το 2018. Το 2019 και το 2020 η ανεργία θα υποχωρήσει περαιτέρω στο 8,2% και στο 7,0% αντίστοιχα.

Ο εναρμονισμένος πληθωρισμός θα κυμανθεί σε θετικά επίπεδα φτάνοντας το 0,8% το τρέχων έτος, ενώ το 2018 θα επιταχυνθεί περαιτέρω φτάνοντας στο 1,3% το 2019 και στο 1,6% το 202, προσθέτει η ΚΤΚ.

Ισορροπημένοι κίνδυνοι
Η ΚΤΚ εκτιμά ότι οι κίνδυνοι για την οικονομία είναι ισορροπημένοι και σχετίζονται με μια πιο αργή μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, η οποία θα επηρέαζε αρνητικά την οικονομική δραστηριότητα, αλλά και με την ενδεχόμενη επιδείνωσης της εξωτερικής ζήτησης για υπηρεσίες, συνέπεια της δυσμενούς οικονομικής κατάστασης στο Ηνωμένο Βασίλειο που ενδέχεται να επικρατήσει ως αποτέλεσμα των συνεχιζόμενων διαπραγματεύσεων για έξοδο της χώρας από την ΕΕ.

Παράλληλα, μεμονωμένοι τομείς και ιδίως ο τουρισμός ενδέχεται να επηρεαστούν, σε διαχειρίσιμο όμως βαθμό, από εξελίξεις όπως λόγω πρόσβασης σε άλλες αγορές όπως η Ρωσία), ενδεχόμενες επιπτώσεις δεν αναμένεται να έχουν σημαντική επίπτωση στο ΑΕΠ.

Τέλος, ανοδικοί κίνδυνοι σχετίζονται με ένα υψηλότερο από το αναμενόμενο ποσοστό υλοποίησης επενδυτικών σχεδίων τόσο από το δημόσιο όσο και από τον ιδιωτικό τομέα.

Τροχοπέδη στην εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος τα ΜΕΔ

Σύμφωνα με την ΚΤΚ, αν και μειωμένο, το υψηλό απόθεμα των ΜΕΔ στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών συνεχίζει να αποτελεί τροχοπέδη για την πλήρη εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος.

Η σταδιακή καθοδική πορεία των ΜΕΔ οφείλεται κυρίως σε αυξημένες αποπληρωμές, αναδιαρθρώσεις που ολοκληρώθηκαν με επιτυχία μέχρι το τέλος της περιόδου παρακολούθησης και αναταξινομήθηκαν ως εξυπηρετούμενα δάνεια, διαγραφές δανείων καθώς και διακανονισμό χρεών μέσω ανταλλαγών με ακίνητα που αναμένεται να πωληθούν με στόχο την ταχύτερη είσπραξη μετρητών.

«Η ριζική και ολική αντιμετώπιση των ΜΕΔ θα ενισχύσει την ικανότητα των εγχώριων πιστωτικών ιδρυμάτων να στηρίξουν περαιτέρω την οικονομική ανάπτυξη της χώρας με βιώσιμη χρηματοδότηση» καταλήγει.

Δειτε Επισης

Νίκος Χριστοδουλίδης: Στρατηγικός στόχος για την Κύπρο η Σένγκεν-Διαβεβαιώσεις Μέτσολα για ενεργή στήριξη
Εφιστά την προσοχή το Τμήμα Φορολογίας-Ανεπιθύμητα ηλεκτρονικά μηνύματα με το λογότυπό του
Εβδομαδιαία κέρδη 1,1% στο ΧΑΚ για τέταρτη συνεχόμενη εβδομάδα
Στις Βρυξέλλες για Eurogroup και Συμβούλιο Ecofin ο Μάκης Κεραυνός-Τα θέματα που βρίσκονται στην ατζέντα
«ΘΑλΕΙΑ2021-2027»: Θεμελιώνοντας μια καλύτερη Κύπρο με τη στήριξη της Ε.Ε.
Ανοδικά έκλεισε το ΧΑΚ την Πέμπτη
Γ. Παπαναστασίου: Δεν είναι επιτήδειος ουδέτερος και στηρίζει τη σύσταση νέου Συνεργατισμού η Κυβέρνηση
Σχεδόν μηδενικός ο πληθωρισμός στην Κύπρο τον Απρίλιο-Πού οφείλεται η μείωση
Στο σκαμνί η Κύπρος γιατί δεν έδωσε τις απαραίτητες εξουσίες στον συντονιστή για ψηφιακές υπηρεσίες
Σε μπελάδες η Κύπρος-Ένα βήμα πριν το Δικαστήριο Ε.Ε. για εμπορία εκπομπών στις αερομεταφορές και κυβερνοασφάλεια