Αυτοματοποιείται η διαχείριση των ΜΕΧ του Συνεργατισμού
07:29 - 19 Δεκεμβρίου 2017
Νέα εποχή για τον τρόπο λειτουργία της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας χαρακτήρισε ο Γενικός Διευθυντής της, Νικόλας Χατζηγιάννης, τον σχεδιασμό και εφαρμογή του λογισμικού συστήματος για την διαχείριση των χορηγήσεων με καθυστέρηση πέραν των 90 ημερών και την διαχείριση των κόκκινων δανείων του ΣΚΤ.
Σύμφωνα με τον κ. Χατζηγιάννη η εγκατάσταση του λογισμικού συστήματος θα διαχειρίζεται τον πλήρες κύκλο των δανείων σε καθυστέρηση. Πρόκειται για ένα λογισμικό της Qualco Collections το οποίο έχει προσαρμοστεί ειδικά στις ανάγκες της Τράπεζας. Δηλαδή, από το σημείο της πρόωρης καθυστέρησης έως το σημείο της διαχείρισης της εξασφάλισης, ενώ το όλο λογισμικό είναι προσαρμοσμένο στο νομοθετικό πλαίσιο της Κύπρου. Επομένως, πρόσθεσε, διαθέτει όλα τα εργαλεία και όλες τις εφαρμογές ώστε να προχωρήσει ακόμη και στην ετοιμασία επιστολών για θέματα εκποιήσεων.
Διαβάστε ακόμα: Που πετούν τα …κυπριακά φτερά
Το σύστημα αυτό σύμφωνα με τον κ. Χατζηγιάννη είναι κομβικής σημασίας για την Τράπεζα καθώς αποτελεί τεχνολογία αιχμής, χρειάστηκε 14 μήνες ώστε να σχεδιαστεί, να προσαρμοστεί στις ανάγκες της Τράπεζας και να τεθεί σε εφαρμογή
Έρχεται σε μία σημαντική χρονική στιγμή για τον Συνεργατισμό που σηματοδοτείται από την συνεργασία με την ισπανική εταιρεία Altamira που αναλαμβάνει και την επιχειρησιακή ευθύνη για την εφαρμογή του σχεδίου διαχείρισης των ΜΕΧ της Τράπεζας από τις αρχές του 2018.
Υπογράμμισε πως η χρήση αυτού του συστήματος θα επιφέρει σημαντικές αυτοματοποιήσεις και βελτιώσεις σε θέματα αποδοτικότητας και εντάσσεται μέσα στον επιχειρησιακό σχεδιασμό της Altamira Asset Management (Cyprus) Ltd.
Αναφερόμενος στην συνεργασία με την ισπανική Altamira, ο κ. Χατζηγιάννης τόνισε πως σε επαφές που είχε κάνει με θεσμικούς επενδυτές στο Λονδίνο πρόσφατα στο πλαίσιο του έργου αποκρατικοποίησης της Τράπεζας, η εν λόγω βρισκόταν πολύ ψηλά στην ατζέντα.
Από την πλευρά του ο ανώτερος διευθυντής της Ανώτερης Διεύθυνσης Διαχείρισης ΜΕΧ, Βαρνάβας Κουρουνάς ανέφερε πως στόχος του Συνεργατισμού ήταν να έχει μια ολοκληρωμένη στρατηγική διαχείρισης των ΜΕΧ, η οποία έχει αναθεωρηθεί λαμβάνοντας τα ερεθίσματα από την αγορά. Η στρατηγική διαχείρισης των δανείων με καθυστέρηση πέραν των 90 ημερών και των Μη Εξυπηρετούμενων συμπεριλαμβάνεται στο επιχειρηματικό σχέδιο της Τράπεζας «Agenda 2022». Στοχεύει, είπε, στη δραστική μείωση των ΜΕΧ, ενώ θα βοηθήσει την Τράπεζα στην απόκτηση πρόσβασης στην αγορά κεφαλαίων.
Ένας από τους βασικούς πυλώνες της στρατηγικής για χειρισμό των ΜΕΧ αποτελεί και η τεχνολογία. Το εν λόγω λογισμικό, είπε, δημιουργεί νέα δεδομένα στον τρόπο χειρισμού των ΜΕΧ και συγκεκριμένα:
- Εισάγει την πελατοκεντρική διαχείριση του χαρτοφυλακίου δανείων της Τράπεζας.
- Επιτρέπει στην ολιστική προσέγγιση του χειρισμού των ΜΕΧ
- Αυτοματοποιεί την κατάτμιση του χαρτοφυλακίου της Τράπεζας
- Συλλέγει και αναλύει ποιοτικά και ποσοτικά δεδομένα του χαρτοφυλακίου για παροχή στοχευμένων λύσεων αναδιάρθρωσης προσαρμοσμένων στα δεδομένα του πελάτη
- Παρέχει τη δυνατότητα αυτοματοποίηση των Εκστρατειών και Στρατηγικών της Τράπεζας
- Ενσωματώνει τις αρχές του Κώδικα Συμπεριφοράς για το χειρισμό Δανειοληπτών οι οποίοι αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες ως η σχετική Οδηγία της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου
- Αναλύει τα δεδομένα σε καθημερινή βάση παρέχοντας δυνατότητες πρόγνωσης της συμπεριφοράς ενός δανείου
- Παρέχει ολοκληρωμένα εργαλεία δημιουργίας αναφορών προς τις Εποπτικές και Ρυθμιστικές Αρχές
Διαβάστε ακόμα: Δέσποινα Παναγιώτου Θεοδοσίου: Οι προκλήσεις της προέδρου της WISTA