ΥΓΕΑ: Η κότα με τα βιολογικά αυγά

Σύμφωνα με τον μύθο, κάποιος είχε κάποτε μια κότα, που γεννούσε κάθε μέρα ένα χρυσό αυγό. Πήγε να τρελαθεί ο άνθρωπος, έσφαξε κάποια κακή πρωία με λαχτάρα το πτηνό, ώστε να πάρει στα γρήγορα το… χρυσορυχείο απ’ την κοιλιά του κι ασφαλώς έχασε και τα αυγά και το καλάθι. Αντίθετα, ο ιδρυτής του αγροκτήματος Υγέα, Γιώργος Κωνσταντινίδης, αν και δεν κάθεται στ’ αυγά του, επιτυγχάνοντας παραγωγή έως και 5.000 βιολογικών αυγών τη μέρα, υλοποιεί μετρημένα και σταθερά το πλάνο επέκτασής του στις αγορές ελαιολάδου και μελιού και βοτάνων.
Κύρια δραστηριότητα του Αγροκτήματος Υγέα είναι τα αυγά, αν και ασχολείται γενικότερα με την παραγωγή βιολογικών προϊόντων. Φέτος μπαίνει και στην αγορά του ελαιολάδου, ενώ παράλληλα παράγει μέλι, το οποίο, παρόλο που δεν περιλαμβάνει οτιδήποτε χημικό, δεν μπορεί να θεωρηθεί βιολογικό, γιατί οι μέλισσες κυκλοφορούν σε ακτίνα τριών χιλιομέτρων. «Στη φάρμα διαθέτουμε, επίσης, βότανα και μπαχαρικά, τα οποία δεν εμπορευόμαστε. Στόχος μας είναι να τα αυξήσουμε, για να προκαλέσουμε μεγάλη ανθοφορία, ώστε οι μέλισσες να μη βγαίνουν εκτός της ακτίνας τριών χιλιομέτρων και να είμαστε σίγουροι ότι παράγουμε βιολογικό μέλι», σημείωσε ο κ. Κωνσταντινίδης. 
 
Από παιδί στις φάρμες
Ο κ. Κωνσταντινίδης είναι ζωοτέχνης κι από μικρό παιδί μεγάλωσε μέσα σε φάρμες. «Η πρώτη μας φάρμα ήταν σε κατεχόμενη σήμερα περιοχή, όπου μεγάλωσα», είπε. Και πρόσθεσε: «Μέχρι 10 χρονών έμενα για πολλές ώρες στη φάρμα με τον παππού μου, ο οποίος σήμερα είναι αγνοούμενος. Ήταν μια μεγάλης έκτασης φάρμα με χοίρους και αγελάδες στην περιοχή Αγλαντζιάς προς την Τύμπου. Όταν στην Εισβολή αναγκαστήκαμε να την εγκαταλείψουμε, ο πατέρας μου πήγαινε κρυφά κάθε νύχτα κι έβγαζε τα ζώα έξω. Έτσι, καταφέραμε να ενοικιάσουμε ένα χώρο κοντά στο πάρκο Αθαλάσσας και να δημιουργήσουμε καινούργια φάρμα, ενώ η Κυβέρνηση μας παραχώρησε αργότερα χαλίτικη γη στο Γέρι». 
 
Ήταν, όμως, εποχές κατά τις οποίες δεν υπήρχε η σημερινή προστασία και η ασφάλεια, οπότε αποφάσισε να πουλήσει τη φάρμα, για να επανέλθει στην πορεία του χρόνου στον ευρύτερο τομέα με έναν άλλο πεδίο δράσης: «Με ένα φίλο σκεφθήκαμε να αξιοποιήσουμε, με καλλιέργεια βιολογικών προϊόντων, έκταση γης που είχα στον Μαθιάτη. Κάναμε αίτηση στο Υπουργείο Γεωργίας για επιδότηση, ώστε να δημιουργήσουμε τη μονάδα, πήραμε €170.000 από την ΕΕ, όμως το όλο εγχείρημα κόστισε €450.000». 
 
Μια όαση με βιολογικά
Όπως είπε, προχωρά βάσει πενταετούς πλάνου και ήδη τον μήνα αυτό συμπληρώνονται δύο χρόνια: «Θέλουμε να δημιουργήσουμε μια όαση. Να φυτέψουμε γύρω στα 500 δέντρα και κάπου 500 με 600 αρωματικά, όπως, σπατζιά και λασμαρί, συνάμα τερατσιές, μορφιλιές και ελιές. Φυτέψαμε ήδη 300 παπουτσοσυκιές, που είναι superfood, από το οποίο τρέφονται οι μέλισσες, ο άνθρωπος και στο τέλος οι κότες». Στα πλάνα της εταιρείας περιλαμβάνεται, επίσης, η ανάπτυξη μελισσιών και ήδη υπάρχει, για τον σκοπό αυτό, σχετική αίτηση για ενοικίαση χαλίτικης γης: «Ο επιστάτης της φάρμας, Αντρέας Λοΐζου, ο οποίος είναι και μελισσοκόμος, θα αναλάβει μαζί με νέους που ασχολούνται με τον κλάδο αυτό, την παραγωγή του μελιού και μαζί, αν το θέλουν κι εκείνοι, να το προωθούμε υπό το brand Υγέα». 
 
20.000 αυγά τη βδομάδα
Η εταιρεία παράγει γύρω στις 3.000 αυγά την ημέρα, όταν οι θερμοκρασίες είναι ψηλές, ενώ αγγίζει τις 5.000 κατά τους φθινοπωρινούς μήνες. Πουλά γύρω στις 20.000 με 21.000 την εβδομάδα, ενώ στα υποστατικά της διαθέτει 4.000 όρνιθες και 2.500 νεοσσούς. «Εισάγουμε τους νεοσσούς από την Ολλανδία κάθε δέκα, περίπου, μήνες και οι όρνιθες παραμένουν στη φάρμα για 80 με 90 εβδομάδες προτού συνταξιοδοτηθούν», επεσήμανε.
 
«Στην παραγωγή βιολογικών αυγών κατέχω το μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς», είπε. Κι εξήγησε: «Έχω τη μεγαλύτερη μονάδα βιολογικών αυγών στην Κύπρο, η οποία, όμως, είναι πολύ μικρή, εάν την περιλάβει κανείς στον ευρύτερο τομέα της αυγοπαραγωγής. Αναφέρομαι, βέβαια, σε καθαρούς βιοκαλλιεργητές, με τους οποίους κάνω και τη σύγκριση, και όχι σε φάρμες που ασχολούνται με βιολογικά, αλλά συνάμα και με αυγά αχυρώνα ή ελευθέρας βοσκής». 
 
Επόμενος στόχος του κ. Κωνσταντινίδη είναι η δημιουργία ενός αναθρεπτηρίου, στο οποίο θα μεταφέρονται οι νεοσσοί από την Ολλανδία και θα παραμένουν μέχρι να γίνουν 14 εβδομάδων. Στη συνέχεια, όπως εξήγησε, πρέπει να τοποθετούνται σε θάλαμο, όπου θα ξεκινάνε να γεννούν, έως ότου αφυπηρετήσουν: «Το αναθρεπτήριο θα συμβάλει στο να γίνουν οι νεοσσοί πουλάδες και μετά όρνιθες που γεννούν, μεγαλώνοντας σε ένα πιο ελεγχόμενο περιβάλλον σ’ ότι αφορά τη θερμοκρασία, την υγρασία, το αυτόματο πότισμα και τάισμα». 
 
Η συνέχεια στην αγορά
Η διάθεση του προϊόντος είναι το πιο δύσκολο, ίσως, κομμάτι. Γιατί πρέπει να σου ανοίξουν τις πόρτες οι υπεραγορές κι αυτό γίνεται μόνο αν έχεις καλό προϊόν. «Εμείς είχαμε καλό προϊόν και καταφέραμε να μπούμε στην Υπεραγορά Αθηαινίτης και στις Υπεραγορές Αλφαμέγα, σε κάποια green shops, σε αρκετά εστιατόρια, ζαχαροπλαστεία και φούρνους», σημείωσε. Τόνισε, όμως, ότι το βασικότερο απ’ όλα είναι η αποδοχή και η εμπιστοσύνη του κόσμου: «Το σημαντικό δεν είναι τα έσοδα, αλλά ο κόσμος, ο οποίος σου λέει ευχαριστώ γι’ αυτό που του δίνεις, γιατί δεν χρησιμοποιείς αντιβιοτικά ή φάρμακα και είσαι σωστός. Αυτή είναι η μεγαλύτερη ανταμοιβή μας». Μάλιστα, η μονάδα παραγωγής είναι ανοικτή για τους καταναλωτές, αν και δεν εφαρμόζει προγράμματα επισκέψεων. Μπορεί, όμως, όποιος το επιθυμεί να την επισκεφθεί και να διαπιστώσει ιδίοις όμμασι τη δουλειά που γίνεται στη βιοκαλλιέργεια: «Πρέπει να σ’ εμπιστευτεί ο καταναλωτής για να τον κερδίσεις. Από εκεί και πέρα έρχεται η από στόμα σε στόμα διαφήμιση, που είναι και η καλύτερη».
 
Γιατί όχι και στο εξωτερικό;
Ένα άλλο πρόβλημα, που αντιμετωπίζει η εταιρεία από την αρχή της δημιουργίας της, αφορά στα αποθέματα τροφών: «Αν αργήσει το πλοίο στο λιμάνι ή αν κάνουν απεργία οι λιμενικοί τότε έχουμε πρόβλημα. Γι’ αυτό φροντίζουμε να έχουμε πάντα τροφές στοκ. Εισάγουμε κάθε μήνα από τους Μύλους Biogreco στη Σπάρτη και μάλιστα σε συνεργασία με την εταιρεία Riverland, ώστε να μειώνουμε το κόστος μεταφοράς. Μεταξύ των βιοκαλλιεργητών έχουμε έναν άγραφο νόμο, να βοηθάμε ο ένας τον άλλο. Όταν έχει ελλείψεις ο ένας, τον ενισχύει ο άλλος». Η εταιρεία του κ. Κωνσταντινίδη, εκτός από τα ράφια της κυπριακής αγοράς, κοιτά κι εκείνα του εξωτερικού. Προς το παρόν δεν έχει επεκταθεί με εξαγωγές, όμως σκέφτεται να το κάνει: «Υπάρχει ενδιαφέρον από χώρες του Αραβικού Κόλπου για τα βιολογικά αυγά Υγέα, δεν έχουμε, όμως, ακόμα αρκετή παραγωγή. Σ’ αυτό θα μας βοηθήσει η λειτουργία του αναθρεπτηρίου, αφού θα μπορούμε να έχουμε, πλέον, σταθερό αριθμό αυγών με 7.000, περίπου, όρνιθες στην παραγωγή».

Δειτε Επισης

Στο τεύχος Απριλίου του περιοδικού GOLD: Living the American Dream
Fooderloo: Ένα καινοτόμο app που μειώνει το food waste και εξοικονομεί χρήματα στις επιχειρήσεις
Ακίνητα: Οι πιο περιζήτητες περιοχές ανά επαρχία-Τι καταδεικνύει έρευνα της Deloitte
Τελεσίγραφο Βαφεάδη στην Kition για την εγγυητική-Προθεσμία δύο ημερών, μετά τα πράγματα θα είναι διαφορετικά
Κώστας Κουμής: Τα τρία αρνητικά δεδομένα της φετινής χρονιάς και η αισιοδοξία για τις επιδόσεις του τουρισμού
Μ. Παναγίδης: Επιβεβλημένη η τροποποίηση του κανονισμού της Ε.Ε. για την προστασία των καταναλωτών
Υπηρεσία Καταναλωτή: Στο 11,7% η διαφορά ακριβότερου από φθηνότερο καλάθι προϊόντων
Π. Χριστοδούλου: Επιτυγχάνεται η πολυπόθητη εναρμόνιση των όρων εργοδότησης του προσωπικού
Διοικητικό πρόστιμο συνολικού ύψους €360,000 στην ΚΕΠΕΥ MCA Intelifunds από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς
Συμφωνία σταθμός ανάμεσα σε Ελληνική και ΕΤΥΚ για ανανέωση της συλλογικής σύμβασης