Χριστοφόρου: Αποτράπηκαν αρνητικά σημεία στην έκθεση για φοροαποφυγή
18:20 - 13 Δεκεμβρίου 2017
Σημαντική χαρακτήρισε την τελευταία ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το 2017 ο Κύπριος Ευρωβουλευτής του ΔΗΣΥ, ΕΚΛ, Λευτέρης Χριστοφόρου ο οποίος σε διάσκεψη Τύπου αναφέρθηκε σε ορισμένα από τα κύρια θέματα που συζητήθηκαν ή ψηφίστηκαν και αφορούν και την Κύπρο.
ΕΤΣΕ
Αναφερόμενος στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων (πακέτο Γιούνκερ) είπε ότι έχει απορροφήσει 250 δις ευρώ σε επενδύσεις ενώ με την παράτασή του μέχρι το 2020 θα φθάσει στα 500 δις. Η Κύπρος, είπε, υστέρησε στην απορρόφηση κονδυλίων και εξέφρασε την ελπίδα με τη σωστή ενημέρωση αυτό να αλλάξει.
«Ενώ 535,000 ΜμΕ στην ΕΕ επωφελήθηκαν μέχρι σήμερα είναι αδιανόητο στην Κύπρο να μην επωφελήθηκε καμία. Πρέπει να το αξιοποιήσουμε στην Κύπρο το ΕΤΣΕ γιατί σήμερα είναι πιο φιλικό σε μικρές και απομονωμένες χώρες" ανέφερε.
Πρόσθεσε ότι ο ίδιος έθεσε θέμα να αναπτυχθούν προγράμματα για τους πρόσφυγες που είναι μια ειδική κατηγορία ανθρώπων που χρειάζονται στέγαση, περαιτέρω ανάπτυξη των δραστηριοτήτων τους καθώς απώλεσαν τις περιουσίες τους και δεν έχουν τις ίδιες δυνατότητες με άλλους.
Πάταξη φοροαποφυγής
Αναφερόμενος στην έκθεση που υιοθετήθηκε για την πάταξη της φοροαποφυγής και φοροδιαφυγής είπε ότι ήταν μια έκθεση που αν και είχε πολλά αρνητικά σημεία για την Κύπρο, επιτεύχθηκε μέσω του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος να μην κεντροποιηθεί το σύστημα των φορολογιών της ΕΕ αλλά να συνεχίσουν οι χώρες να έχουν το δικαίωμα άσκησης φορολογικής πολιτικής που αποτελεί μέρος του κυριαρχικού τους δικαιώματος.
Είπε ότι υπήρχε μια ενωμένη θέση από την Αριστερά, τους Πράσινους και τους Σοσιαλιστές που ήθελαν αυστηρές και ανελεύθερες ρυθμίσεις για τα φορολογικά που θα έπλητταν χώρες όπως η Κύπρος, αλλά αυτό αποτράπηκε σε μεγάλο βαθμό.
Αποτράπηκε επίσης είπε η δημοσιοποίηση μιας μαύρης λίστας (στην οποία δεν ήταν η Κύπρος), λέγοντας ότι ‘αυτό θα ήταν μια δαμόκλειος σπάθη επί των κεφαλών όλων με τεράστιες συνέπειες για την ΕΕ αλλά και για την Κύπρο’.
ΕΑΠ
Για την Ενιαία Αμυντική Πολιτική είπε ότι οι θέσεις της Έκθεσης συνάδουν με τις απόψεις του ΕΛΚ και είπε ότι ‘στηρίξαμε τη θέση ότι το 2% του ΑΕΠ της ΕΕ πρέπει να είναι για θέματα ασφάλειας’ που περιλαμβάνει επίσης ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, μηχανισμούς για αποτροπή τρομοκρατιών επιθέσεων κτλ.
Η Ενιαία Αμυντική Πολιτική είναι σημαντική για την Κύπρο, είπε, λέγοντας ότι ιδιαίτερα μετά το Brexit θα υπάρξει εμβάθυνση με όλες τις θετικές συνέπειες για την Κύπρο γιατί σκοπός της είναι να διαφυλάξει και να διασφαλίσει τις χώρες της από οποιεσδήποτε επιβουλές.
ΕΚΓΠ
Για τη μεταρρύθμιση της Ενιαίας Γεωργικής Πολιτικής είπε ότι αυτό θα φέρει μεγαλύτερες δυνατότητες διαπραγμάτευσης για τους γεωργούς και δίδονται κίνητρα για τους νέους αγρότες.
Brexit
Σε σχέση με το Brexit, ο κ. Χριστοφόρου είπε ότι θεωρεί δεδομένο ότι θα διασφαλιστεί η ιδιότητα των πολιτών στις βρετανικές βάσεις στην Κύπρο για να συνεχίσουν να είναι Ευρωπαίοι πολίτες όμως είπε ότι δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι και όταν η Βρετανία ήταν στην ΕΕ το έδαφος των βάσεων εξαιρέθηκε μέσα από τη Συνθήκη Προσχώρησης της Κύπρου στην ΕΕ.
Είπε ακόμη ότι οι πολίτες στη Βρετανία παραπλανήθηκαν από δημαγωγούς γιατί αυτά τα οποία θεωρούνταν στοιχεία για τα οποία αποφάσισαν την έξοδο από την ΕΕ, ουσιαστικά επανέρχονται ενώ την ίδια ώρα η Βρετανία χάνει τα τεράστια πλεονεκτήματα που είχε ο λαός όταν ήταν στην ΕΕ.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ